Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бебето от 0 до 12 мес. 12 07 2020      
 
Оценка: / 151
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бебето от 0 до 12 мес.
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14


Бебето на 10 месеца

Развитие на 10-месечното бебе:

Средното тегло на момиченцата през този месец е 8,90 кг /6,78 - 11,02/ а на момченцата - 9,51 кг /7,29 - 11,39/. Средният месечен прираст на теглото е около 0,2 - 0,3 кг. Средният ръст на момиченцата достига 71,7 см /65,8 - 77,5/ а на момченцата - 73,2 см /66,7 - 79,6/.Този период се характеризира с развитие на стойката на тялото, точността на движенията и познавателните процеси. Нощният сън трае 12 часа. През деня детето спи още два пъти - сутрин и следобед, средно от 1 до 3 часа.Двигателното, познавателното и емоционалното развитие намират израз в усъвършенстването на всички движения и разширяването на социалните контакти. Детето вече пълзи много и умело, само се катери по мебелите. Интересува се от дребните предмети, играе си с капака на кутията, успява да извади предмет от по-голям съд, имитира жестовете, радва се на похвалите. Променя звуците, които издава като имитира речта на възрастните. С удоволствие повтаря „кашлицата на баба" или „хъркането на дядо". Разширява се кръгът от предмети и понятия, които познава; съвсем точно придава значението на редица думи, например: мама, вода, лампа, разходка и други.

Хранене на 10-месечното бебе:
Ако имате кърма продължете да му давате, макар че повечето деца са преминали изцяло на самостоятелно хранене 5 пъти на ден.
ПРИМЕРНО МЕНЮ: Закуска: - 220 г попарка със сирене. Ако детето има повече зъби можете да опитате постепенно да му давате съвсем тъничка филийка, намазана с масло и мед или конфитюр, или сирене, между закуската и обяда дайте бурканче плодово пюре или 220 г настъргани плодове.
Обяд - 150 г супа, 50 г зеленчуково пюре и кюфте от смляно месо - 20 г.
Следобедна закуска - млечен кисел или компот с бишкоти 200 г.
Вечеря - яйце на пара и млечна каша от грис или овесени ядки.
Детето може да се храни на масата с възрастните. Сложете му специално столче и му определете постоянно място. Все по-често давайте храната, намачкана с вилица, а не прекарана през миксера или рендето. Давайте му в ръчичката коричка хляб или твърда бисквита и скоро ще се възхищавате от възможностите на вашето дете.

Грижи за 10-месечното бебе:
Понякога бебетата много категорично отказват да ядат определено ядене или хранителен продукт, други пък приемат всичко, само ако е сладко. Настоявайте за промяна, защото иначе храната ще бъде много еднообразна, монотонна и непълноценна.
Процесът на възпитание на детето през този период започва да създава все по-големи трудности. Трябва да се въоръжите с търпение и да ги преодолявате последователно. Когато бебето е недоволно, гневно и плаче, по-добър резултат ще постигнете, ако отвлечете вниманието му, отколкото ако заповядате „не плачи".
Дневният режим трябва да бъде постоянен, с определено време за хранене, разходки, сън, да не се в зависимост от капризите на детето.
Хремата е особено мъчителна за малките бебета, защото не могат да дишат през носа и се затруднява сукането. Честото проветряване на стаята и изнасянето на детето на чист въздух ще спомогнат за облекчаване на възпалението на лигавицата носа. Овлажняването на въздуха в стаята също помага, тъй като сухият горещият въздух дразнят лигавиците.
Без препоръка от лекар прилагайте никакви лекарства. Можете внимателно да почиствате нослето със специална гумена помпичка или тампони. Слагането на дете по корем улеснява отделянето на секретите от носа. Ако се появи температура или кашлица, незабавно търсете лекар. Лекарствата, давайте в определеното от лекаря време. Детето ще ги приеме по-лесно ако му ги предложите разтворени в лъжичка вода, преди кърмене или поредното хранене, когато е гладно. Никога не ги давайте след като се е нахранило изцяло.
 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
В България има тежко пострадали и почина...
В България има тежко пострадали и починали от ваксина В България има документирани 15 смър...
Още  ]
Сменете подхода с вашия тийнейджър
Сменете подхода с вашия тийнейджър Ако използвате същите възпитателни методи от времето, кога...
Още  ]
Красивата усмивка е резултат от правил...
Красивата усмивка е резултат от правилната и добре поддържана хигиена Д-р Селчук Салъфов...
Още  ]
Педагогът трябва да е агент на положител...
Педагогът трябва да е агент на положителната и позитивна промяна в училище Цветомира Стоянова- ...
Още  ]
Спортът е мироглед
Спортът е мироглед! Разговор с Йордан Джипов- учител и дългогодишен треньор по хандбал ...
Още  ]
  Моето Дете