Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бебето от 0 до 12 мес. 12 07 2020      
 
Оценка: / 151
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бебето от 0 до 12 мес.
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14


Бебето на 2 месеца

Развитие на 2-месечното бебе:
Средното тегло на момиченцата достига 4,9 кг /3,5 – 6,5/, а на момченцата 5,3 кг /3,8-6,8/. Ръстът при момиченцата достига 57 см /52-62/, а при момченцата 58 см /53,5 – 63,3/.През втория месец Вашето бебе продължава да расте също така бързо. Теглото ме нараства с 0,8 -1,0 кг, а ръста – с 3,5 – 5,0 см.Удължават се периодите на бодърстване – до 6 часа на денонощие.Започва процес на овладяване и контролиране на некоординираните до този момент движения на шията, тялото, раменете, а в резултат – и на позицията на собственото тяло.Постепенно изчезва „вътреутробното” положение на сгънати крайници. Поставено по корем, бебето вече може за вдига за момент главичката си, а изправено – да я държи права за няколко секунди. Все още е рано да го отпускате само. Винаги придържайте главичката му, когато го вземате.Към края на втория месец то следи с поглед играчката закачена над леглото му, за момент се вслушва звуците и гласовете около него. При вида на навеждащото се над леглото му лице на мама то оживява, леко се усмихва и издава тихи гърлени звуци – то гука.Възпитанието на детето трябва да започне още през първия месец от неговия живот чрез въвеждане на постоянен режим на хранене, разходки и сън, чести занимания с него през периодите на бодърстване, нежна и търпелива реакция неговия плач и задоволяване на потребностите му. В присъствието на бебето не трябва да се говори високо, то става неспокойно и реагира на напрежението у дома.Сменяйте често играчките на детето. Те трябва да съответстват на равнището на неговото развитие.

Хранене на 2-месечното бебе:
Кърмене – 6 пъти на денонощие.Храната на кърмещата майка трябва да е богата на белтъчини, минерали и соли и витамини, а през зимата и ранната пролет е добре да се взимат допълнително препоръчани от лекаря поливитаминни препарати.Жена, която кърми не трябва да пуши и да пие алкохол. Изкуственото хранене е 6 пъти по 120-140 мл от предпочитаното мляко.По препоръка на лекаря можете да въведете сокове. Ако той укаже даването на такива, започнете с една чаена лъжичка и постепенно увеличавайте до 25 мл 2 пъти на ден.Използваните плодове трябва да бъдат съвсем пресни, а съдовете, в които ги приготвяте и давате – идеално чисти. Соковете се приготвят непосредствено /до 10 минути/ преди да бъдат дадени на детето. Най-добре е това да правите между отделните хранения.
ПС: По последни препоръки на СЗО сокчетататрябва да се въведат в детското меню възможно по-късно, а кърменето да продължи до 6-12 месеца.

Грижи за 2-месечното бебе:
Преди къпане или повиване съблечете детето голо и го оставете така няколко минути. Енергичните движения и усмивките показват колко приятно му е това.Полезно е да оставяте детето за няколко минути и по корем, особено преди хранене или къпане.След консултация с личния лекар и по негова препоръка, може да започнете да давате витамин Д3 след третата седмица. Директното облъчване на със слънчеви лъчи /но през големите горещини/ предизвиква в организма самостоятелно производство на витамин Д.Не увеличавайте сами предписаната доза витамин Д. Това е опасно за здравето на Вашето бебе. При едновременно включване на поливитаминни препарати или млека, обогатени с витамин Д, непременно се консултирайте с лекар за дозировката му.

Заболявания при 2-месечното бебе:
Повръщането на неголямо количество храна след кърмене, при оригване, се среща често. Затова пък честото, обилно, разпръскващо се повръщане е опасен показател , който изисква незабавна консултация с лекар.Причината за плач при бебето може да бъде жаждата, която бързо се засилва, ако то е в стая с парно отопление, с много сух въздух. Затова винаги овлажнявайте въздуха и често предлагайте вода на детето.Когато бебето лежи дълго време в мокри пелени /независимо дали са еднократна или многократна употреба/, това затруднява проветряването на кожата му, тя започва да се зачервява и става грапава. Колко по-малко е детенцето, толкова по-нежна е кожичката му, толкова по-податлива е тя на израняване и заразяване. Ако кожата на дупенцето е леко зачервена, измиването с вода и сапун след всяко изхождане по голяма нужда ще я предпази от по-нататъшно нараняване.Силното зачервяване, загрубяването и образуването на групи от малки червени пъпчици с бели връхчета е признак на силно подсичане. Обърнете се незабавно към лекар.
 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Ученик налетя с нож на приятел в призрач...
Ученик налетя с нож на приятел в призрачна сграда Божидар СЪБЕВ "Много е яко в тъмн...
Още  ]
Детето и въпросът за смъртта
Детето и въпросът за смъртта Когато се появят въпросите за смъртта, защото някой близък ...
Още  ]
Анет Маринова: Трябва да създадем простр...
Анет Маринова: Трябва да създадем пространство в училище, в което всяко дете да може да се разви...
Още  ]
Всичко за млечните зъби на вашето дете
Всичко за млечните зъби на вашето дете Зачатъците на млечните зъби се форми...
Още  ]
Д-р Надие Карагьозова с почетен знак „Н...
Д-р Надие Карагьозова с почетен знак „Народен будител” от елитно столично училище по...
Още  ]
  Моето Дете