Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бебето от 0 до 12 мес. 12 07 2020      
 
Оценка: / 151
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бебето от 0 до 12 мес.
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14


Бебето на 5 месеца

Развитие на 5-месечното бебе:
Средното тегло на момиченцата достига 6.91 /5.20-8.63/, а на момченцата - 7,47 /5,70-8,51/. През този месец прирастът е около 0,6 – 0,8 кг. Ръстът на момиченцата е средно 64,10 /58,9 – 69,3/, а на момченцата – 65,7 /60,2 – 71,3/.
Значително по-голяма е двигателната активност на детето. То започва да се обръща по позиция гръб на едната или другата страна, високо да повдига коремчето си, като че ли прави „мост”, опирайки се на главата и краката.Активно участва, когато му подадете ръце и го повдигате до седнало положение. Поддържано – за момент седи. Легнало по гръб, протяга ръчички към играчката и я хваща, щом я докосне. С целенасочено движение на ръцете отмята пелената, която покрива лицето му. Започва да се интересува от своето отражение в огледалото, да различава строгия тон на гласа от нежния, ласкавия.Все повече се развива и мимиката му. Непрекъснатото гукане и бърборене се обогатяват от нови звуци, детето се смее на глас, високо. Вие можете вече спокойно да го включите във всекидневния живот на семейството по време на все по-продължителните периоди на бодърстване. Необходимо е да разнообразявате играчките му.Постепенното развитие и усъвършенстване на двигателната активност е основен елемент в интелектуалното развитие на детето. Ето защо е необходимо да му осигурите място за свободно придвижване. През първите шест месеца от живота му е достатъчно детското креватче с решетка или мрежа от двете страни, но по-късно му трябва кошарка.Много полезно е поставянето на детето по корем. В това положение то прави много движения, които са чудесна гимнастика за мускулите на корема, гърба и на шията, улеснява преминаването на газовете през червата. Освен това детето има възможност да погледне около себе си о от нова позиция.Играта с възрастните също стимулира развитието на двигателните способности на тялото, защото кара бебето да се протяга и обръща настрани. Движенията на ръцете се усъвършенстват чрез закачване на играчки, но така че тяхното достигане да изисква определено усилие и движение при хващане.

Хранене при 5-месечното бебе:
Кърмене: 3 или 4 пъти на ден, 1 хранене – 150 – 180 гр. зеленчуково пюре с 1/4 жълтък /преди да включите жълтъка в дневното меню на бебето трябва да се консултирате с лекуващия ви лекар/ през ден, 1 хранене – 150 – 180 гр млечна каша, която замества още едно от кърменията.Препоръчително е да преминете към 5 хранения на ден. Не забравяйте плодовите и зеленчуковите сокове.Изкуствено хранене: 3 или 4 пъти на ден по 150 – 180 мл от адаптираното мляко, 1 хранене – 150 – 180 гр зеленчуково пюре с ? жълтък /преди да включите жълтъка в дневното меню на бебето трябва да се консултирате с лекуващия ви лекар/ през ден, 1 хранене – 150 – 180 гр. млечна каша.За приготвяне на млечните каши използвайте готовите каши. В началото приготвяйте кашата в течно състояние, така че да можете да я давате с биберон. Не прекалявайте с млечните каши. Препоръчително е тяхното редуване с млечен кисел.

Грижи за 5-месечното бебе:
Смукането на пръстите, отначало случайно, може постепенно да се превърне в неприятен навик за години напред. Можете да предотвратите неговото укрепване като внимателно изваждате пръстчето от устата и насочвате на детето към играчките, в краен случай – към биберона залъгалка, а през месеците на поникване на зъбчетата – към специалните играчки за гризане. При някой деца, особено от семейства, членовете на които боледуват от различни алергични заболявания, след въвеждане на жълтъка, на месния бульон или друг нов хранителен продукт, могат да се появят сърбящи обриви, отоци или други алергични реакции. В тези случай незабавно се посъветвайте с лекар.Запекът у здравото бебе може да бъде признак за получаване на недостатъчно количество храна, за несъответстващ на потребностите на организма състав на храната, за някои особености в устройството и функциите на червата. Тъй като може да бъде признак за някакво заболяване е необходимо да се посъветвате с лекар. Запекът може да премине, ако количеството на плодовете и зеленчуците в храната на бебето. Само със съгласието на лекаря можете да използвате детски свещички със слабително действие. Можете да поставите термометър в ануса или да направите клизма със 100 мл преварена вода с температура 370С. Ако бебето Ви има проблеми с ходенето по голяма нужда, трябва редовно и много внимателно да преглеждате и да се грижите за ануса му, тъй като и най-малкото, незабелязано пукване или подсичане в тази област може да предизвика у него болка и да създаде още по-големи усложнения от психическо естество.
 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Важна информация за кандидатстващите за ...
Важна информация за кандидатстващите за подпомагане от ЦФЛД Правилникът за де...
Още  ]
9 години НФ "Моето дете"
9 години НФ "Моето дете" Преди девет години създадохме Национален форум "Мое...
Още  ]
Хигиена, дрехи и пособия за бебето
Хигиена, дрехи и пособия за бебето Как да се грижим за пъпа на новороденото? Къпане...
Още  ]
Хиперкенетично разстройство при децата (...
Хиперкенетично разстройство при децата (Синдром на хиперактивност) Разстройството се проявява ...
Още  ]
Първа менструация – как да кажа на мама?
Първа менструация – как да кажа на мама? Не оставяйте детето си да стигне до там, че ...
Още  ]
  Моето Дете