Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Чужди тела в дихателните пътища 19 01 2021      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Чужди тела в дихателните пътища
Страница 2

Чужди тела в дихателните пътища

Най-често попадането на чуждо тяло в дихателните пътища се среща при деца до 4 год. възраст. Това са 80% от случаите. Два пъти по-често е при момчетата. В 65% от случаите това са хранителни частици. От тях 50% се падат на: фъстъци, орехи, лешници, леблебия, слънчоглед, с една дума ядки.
Механизмът, по който чуждото тяло попада в дихателните пътища, е следният: ако по време на хранене детето се разсмее или разплаче при внезапното поемане на въздух, въздушната струя увлича чуждото тяло и то попада в дихателните пътища. В голяма част от случаите, чуждото тяло веднага се изхвърля обратно, поради бурната кашлица, която се предизвиква по рефлекторен път. Ако чуждото тяло е много голямо, може да причини пълно запушване на дихателните пътища, което е реална заплаха за живота на детето.
Симптоми
При такива случаи се появява силна кашлица, детето посинява, изглежда уплашено, може да загуби съзнание. Ако чуждото тяло е с по-малък размер и премине през гръкляна, се появява задух, силна упорита кашлица, дрезгав глас, постепенно посиняване на кожата.
В началото детето е възбудено, после се успокоява. Ако родителите не са били свидетели на острия епизод, те разбират късно за инцидента, поради страха на детето да им разкаже за това. В 30% от случаите диагнозата за аспирация на чуждо тяло закъснява със седмица, дори месец. Диагнозата се поставя при наличие на данни от родителите, клиничната картина и рентгенова снимка.
Първа помощ
при чуждо тяло могат да окажат родителите. Те трябва да обърнат детето с главата надолу или да го поставят по корем върху бедрото си и да го потупат умерено силно (в този момент нежностите са излишни) с длан по гърба. Незабавно се търси бърза медицинска помощ.
Практикуваното потупване по гърба в нормално изправено положение е абсолютна грешка, защото така чуждото тяло се намества още по-дълбоко в дихателните пътища, вместо да излезе от тях
Лечение
Като метод за лечение се прилага бронхоскопията със захващане и изтегляне на чуждото тяло посредством малка щипка с гъвкава дръжка. При по усложнени случаи (набъбване и заклещване на ядката след по-продължителен престой в бронха) може да се наложи хирургична операция.
Профилактика
За да се избегне попадането на чужди тела в дихателните пътища препоръчваме:

  • На малки деца до 5-7 год. възраст да не се дават за храна ядки, освен в смлян вид.
  • Играчките за деца, които купувате, трябва да бъдат неразглобяеми и в никакъв случай да не съдържат пълнеж от зърнести частици (както е при някои дрънкалки).
  • Децата трябва да се приучават да не се смеят и да не говорят по време на хранене.
  • Майките трябва да знаят, че детето не бива да бъде хранено насилствено, докато плаче.

Източник: www.dar-center.com

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Световна седмица на кърменето 1-7 август...
Световна седмица на кърменето 1- 7 август 2010 г. Кампанията на Световната седм...
Още  ]
Получава ли бебето достатъчно мляко?
Получава ли бебето достатъчно мляко? Получава ли бебето ми достатъчно мляко? Този въпрос м...
Още  ]
Малтретиращите родители
Малтретиращите родители Възраст и начало на физическото малтретиране: То може да з...
Още  ]
Татко забравя
Татко забравя Родителите често се изкушават да упрекват децата си. Сигурно очаквате да кажа д...
Още  ]
Хомеопатичните лекарства
Хомеопатичните лекарства Какво е хомеопатия? Хомеопатия? Защо? Хомеопатия за деца Хомеоп...
Още  ]
  Моето Дете