Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Обратната страна на памперсите 16 01 2018      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Обратната страна на памперсите
Страница 2
Страница 3
Страница 4

Обратната страна на памперсите


Преди години всяка млада майка, помъчена от безкрайното гладене и пране на пелени и гащички, започваше още от шестия месец, а понякога и по-рано да мъчи бебето на гърнето - веднага след сън или пък след хранене. Прането си е пране, но така младите майки всъщност формираха много важен момент от живота на бебето - правилния рефлекс за уриниране. Според уролозите винаги е имало немалко деца с нарушен ритъм на отделяне. Но сега специалистите направо се тревожат - при масовото използване на памперси, с които майките „опаковат" своите бебета през първите години от живота им за доста дълго време, все повече са децата, които изобщо не разбират защо трябва да седят на гърнето. Когато бебето е с памперси, майката не знае колко често уринира то. А това е много важна информация не само за нея, но и за лекаря. У новороденото обемът на пикочния мехур е 35-50мл. Когато в него се събере толкова течност, дребосъкът чувства нужда да се освободи и точно тогава става подмокрянето. В началото това е на всеки 30-40 минути, а около шестия месец - на всеки час. Към края на първата година „сухите интервали" се увеличават на час и половина. Чак към четвъртата година пикочният мехур сякаш „узрява", вместимостта му става 100-150мл и той е в състояние да задържа това количество течност. И оттук нататък не би трябвало да има подмокрени дрешки и постелки. А с непромокаемите памперси рефлексът не се формира, защото децата се чувстват комфортно. Те въобще не контролират процеса, не знаят какво трябва да се прави, не умеят да се стискат. И все повече деца, израснали с памперси, имат проблеми след четвъртата си година. На родителите и през ум не им минава, че се е задействала заложената от самите тях бомба със закъснител.
* Ако отглеждате малко дете с еднократни пелени, не забравяйте да го слагате на гърне. Би могло дори да превърнете този ритуал в игра, напълно достъпна за две-тригодишните. Купете красив детски будилник и нека малчуганът сам да натиска бутончето и да бяга на гърнето.
* Ако още не сте мислили за това, побързайте да формирате рефлекс, докато не е станало късно.
* Ако към четвъртата година детето още се подмокря, обърнете се към уролог. Вече е безполезно детето да бъде увещавано, засрамвано, наказвано - то трябва да бъде лекувано, а в тази ранна възраст лечението е по-бързо и по-успешно.
Не отлагайте посещението при лекаря до 6-годишната възраст на детето с надеждата, че всичко ще се оправи от само себе си. Вие го обричате не само на по-продължително лечение, но и на тежки психически травми.
Колко пъти е поискано гърнето?
* Всяка майка трябва да знае това. Често ли се напикава детето и колко пъти тича „там". Специалистите казват, че е лошо, ако детето не се изпишка докрай. Непълното изпразване на пикочния мехур води до инфекции и заболявания, изискващи, продължително лечение.
* Много лошо е, ако детето пишка много рядко. С памперсите това си остава тайна. За съжаление причина за рядкото отделяме на урина могат да бъдат заболявания на гръбначния мозък или пикочната система. Последствията са много страшни.
На особен риск са подложени момчетата - такъв юноша може да развие около 17-ата си година тежка бъбречна недостатъчност. Признаците за това урологът би открил в ранно детство, когато момченцето е ходело рядко и оскъдно но малка нужда, като потръпвало и плачело.
Затова памперсите трябва да се ползват разумно, когато сме на гости например, а не денонощно. И при първите съмнения да се търси лекарски съвет. Тогава ние, детските уролози, ще имаме все по-малко пациенти. По-малко ще са и страдащите комплексирани деца.

Източник: Сп."Розали"
http://rozali.com

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Храненето в кърмаческа и ранна детска въ...
Храненето в кърмаческа и ранна детска възраст Храненето в кърмаческата и ранната детска възраст е...
Още  ]
Вирусни менингити
Вирусни менингити Менингитът е възпаление на мозъчнит...
Още  ]
Дефицит в общуването
Дефицит в общуването Има легенда за един владетел, който искал да извърши своеобразен пси...
Още  ]
Често срещани проблеми при кърменето
Често срещани проблеми при кърменето Някои жени кърмят без проблеми, но при много кърмачки е...
Още  ]
Необходимо ли е безболезненото раждане?
Безболезнено раждане?! Необходимо ли е безболезненото раждане "За" и "против"...
Още  ]
  Моето Дете