Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Първи кърмения - някои възможни затруднения 30 11 2022      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Първи кърмения - някои възможни затруднения

Зърната на гърдите са малки и плоски. Детето трудно ги захапва: колкото повече суче,толкова по-добре се оформят зърната.Може да си помогнете с помпичка за изтегляне на млякото или със зърно от силикон (продават се в аптеките). Ефикасни са масажите на гърдите, които се правят при подготовката за раждането. Но най-добре помагат устните на бебето.
Детето не може да суче. Няма сили защото е слабичко( по точно недоносено). Тъй като такова дете специално се нуждае от майчиното мляко, то се изтегля с помпичка и му се дава с биберон или с лъжичка. А може би трудно суче, поради малформация( заешка устна или незатворено небце), а дори и при малка инфекция – налепи в устата, от които го боли. В този случай млякото пак се изцежда и се дава с биберон или лъжичка.
Детето не иска да суче. Родено е на термина, но е сънливо и като че ли не е гладно. Такива случаи са чести и никакви опити да го „активизирате” не помагат. След два или три дни то се „събужда” и суче нормално. Докато чакате, за да започне нормалната секреция на млякото, може да използвате „шапчици”. Тези малки пласмасови купички стимулират лактацията. Не изглеждат много красиви, но са полезни – притискайки гърдата, те помагат за секрецията и в същото време събират млякото.
Млечната секреция закъснява или млякото е недостатъчно.
- Преди всичко не се притеснявайте, защото между душевното състояние и млечната секреция, особено през първите седмици, има взаймна зависимост. Влиянието на вашата тревожност е толкова явно, че някои лекари смятат: да насилваш майката да кърми, означава направо провал.Но когато тя самата го иска, може да се разчита на успех.
- Освен това припомнете си, че при умора млякото намалява. В първите дни имате нужда от пълна почивка.
- Помнете, че най-добрия начин да увеличите лактацията е редовно да поставяте детето да суче и от двете гърди.
- И накрая, колкото е възможно отложете дохранването: детето по лесно суче от биберона, може да престане да сучи от майката и това окончателно затруднява прииждането на мляко в гърдите. Ако го дохранвате с биберон, изберете смукалка с малка дупка – така млякото не тече лесно и бързо. Още по- добре е да дохранвате с чашка или лъжичка, както при някои недоносени бебета. Става по-бавно но е добре да го правите. Когато майката се съобразява с тези препоръки, много рядко се случва да не успее да храни детето си. Все пак след пет – десет безплодни опити много майки се отказват и жалко, защото понякога кърмата започва да идва редовно към 15-ия ден, дори след 3 седмици.
- Накрая ще добавя, че макар гърдите й да са малки, майката може да има много мляко. Големи гърди и изобилно мляко не са синоними.
Мляко тече от едната гърда, докато бебето суче от другата: не се тревожете, нормално е и често се случва.
Детето хълца. И това е нормално; ако продължително хълца дайте му малко вода с биберон или пък го поставете на гърдата; и ...докато престане, погалете го.
Началото на кърменето е болезнено. Може би трябва да промените позата си и положението на бебето. Внимавайте бебето да захапва почти цялата ареола.
Гърдите са ви запушени: напрегнати са, болят ви, като ги натиснете излиза малко мляко, но бебето не успява да го изпие. Това се случва често.какво да се прави? Един необичаен, но ефикасен метод: застанете под топлия душ – това помага млякото да изтече. Може също леко да масажирате гърдите си. Това е по-малко болезнено от изсмукването с помпичка, което напоследък рядко се използва. Още едно ефикасно средство: в продължение на 15 минутипоставяйте компреси с гореща вода или хладилник компреси с противовъзпалителен разтвор.И така няколко пъти през деня.Понякога ще ви посъветват да сложите лед. Запушването на гърдите е временно явление, но ако продължава, може да предизвика намаляване на млякото; понякога се стига до лимфангит, който ако не се лекува навреме може да стигне до абсцес; затова се внимава запушването да не трае дълго.
Лакомото дете. Някои деца толкова бързат да ядат, че сучат лакомо. Забързани те гълтат колкото мляко, толкова и въздух, давят се , кихат, кашлят и когато се оригнат, изхвърлят много мляко. Опитайте се да прекъсвате кърменето един-два пъти, за да накарате бебето да се оригне.

Из "Аз отглеждам детето"
Автор: Лоранс Перну


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Нарушение на съня. Нощно напикаване на д...
Нарушение на съня. Нощно напикаване на децата. Нарушение на съня Нервните деца сравнит...
Още  ]
Нощният сън на бебето– заедно или отделн...
Нощният сън на бебето– заедно или отделно от майката Експертите препоръчват пре...
Още  ]
Паразитите
Паразитите и децата Аскарис лумбрикоидеус /детски глисти/ Детският глист, широк...
Още  ]
За и против Националната стратегия за де...
За и против Националната стратегия за детето 2019-2030г. През януари 2019 година официа...
Още  ]
Фрустрация
Фрустрационен комплекс Положителните и отрицателните въздействия на семейството върху дете...
Още  ]
  Моето Дете