Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бебето от 0 до 12 мес. 12 07 2020      
 
Оценка: / 151
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бебето от 0 до 12 мес.
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14


Бебето на 9 месеца

Развитие на 9-месечното бебе:

Темповете на средния месечен прираст на теглото са около 0,5 кг. Постепенно намалява и времето за сън. Най-често детето има вече три зъбчета. Съвсем видими са значителните промени в психомоторното му развитие и усъвършенстването на храносмилателната система. Детето съзнателно и с удоволствие повтаря „ма-ма", „ба-ба", та-та" и т.н.Безпокойството при среща с непознати е много силно. Детето започва да се интересува от шумоленето, например от тиктакането на часовника, поставен до ухото му. Седи спокойно без да се подпира и си играе с играчките, само става в леглото, стои и се опитва да прави крачки встрани, като се държи за решетката. С удоволствие изпълнява поръчения като „подай ръчички”.Увеличават се уменията и точността на движенията на неговите ръчички, то вече хваща малки предмети с палец и показалец.Започва да Ви „помага” като придържа чашата за вода, сваля си шапката от главата, пълзи напред или назад до играчката. За момент стои без да се държи, дори се опитва да направи няколко крачки, когато го придържате под мишниците.

Хранене на 9-месечното бебе:
Съставът на храната е много близък до този през осмия месец. Но можете да използвате много повече продукти от тези, които употребяват децата над една годинка. Чрез приготвянето на разнообразни храни и включването на нови хранителни продукти ще избегнете монотонността. Това от своя страна стимулира развитието на храносмилателна система, доставя на детския организъм необходимите му през този период хранителни вещества.Затова непрекъснато променяйте и включвайте последователно различни зърнени храни: овесени ядки, ориз, грис, царевично брашно, бишкоти, детски бисквити, сухар и т.н. При деца от семейства, в които има проявени алергични заболявания, новите продукти се въвеждат постепенно, един по един, като се започва от много малки количества. През цялото време наблюдавайте дали не се появяват признаци на алергични реакции по кожата или храносмилателни нарушения.

Грижи за 9-месечното бебе:
Слънчеви и въздушни бани. Излагането на цялото тяло или на по-голяма част от него на въздействието на слънцето и въздуха има много голямо значение за закаляване на детския организъм. Към това трябва да приучите бебето постепенно: най-напред го поставяйте под сянката на дърветата и постепенно го премествайте на все по-слънчев място. Пазете очите му от блясъка на слънцето.Слънчевите бани започнете от едноминутно излагане; последователно на гръбчето, коремчето, дясната и лявата страна Всеки ден увеличавайте с по една минута за всяка страна на тяло, докато достигнете до 20 минути. Ако детето прояви безпокойство веднага го скрийте от слънцето и му дайте да пие вода, облечете го. На главичката винаги слагайте лятна шапчица с козирка, ако сте забравили, използвайте тензухена пелена. Въздушните бани при температура не по-ниска от 22°С действа благоприятно върху съня на детето, постепенно го закаляват.Излагането на по-гол част от тялото на въздух, според сезона, стимулира двигателната активност, кръвообръщението, прочиства белите дробове, увеличава съпротивителните сили на организма, помага за по-лесното преодоляване на болестите. Непрекъснатото обличане на бебето с дрехи, които покрива цялото тяло /такива спалните чували и гащеризони от изкуствени материи/ спира въздушните струи и създава изкуствен парников микроклимат. Развитието и подтикването към самостоятелно хранене през този период имат решаващо значение за усъвършенстването н храносмилателната система. Това прави възможни постепенното отбиване и отказване от биберона като по-висша степен на физическо и нервно-психическо развитие не детето, предпазва от евентуални нарушения в храненето през по-късни периоди от живота. Появата на висока температура през този период може да бъде признак за много и тежки заболявания. Затова веднага търсете лекарска помощ и консултация. Температурата при децата се мери в ануса. При здравите деца / измерена в ануса/ тя е 37,0 - 37,5°С. За да измерите температурата, най-напред изчистете термометъра с памуче, напоено със спирт. Сложете детето да легне на една страна или по гръб със сгънати крачета и ги придържайте с лявата ръка. С дясната, опряна здраво на дупенцето, внимателно вкарайте предварително намазания с вазелин край на термометъра в ануса. Подръжте така 3 минути. През цялото време на мерене на температурата ръката ви трябва здраво да е опряна върху тялото, за да приеме и удържи всички движения на детето. След като отчетете температурата, тръснете термометъра, изтрийте го отново със спирт и го приберете чист в кутийката.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Разводът и децата
Разводът и децата Самотната майка Разводът на родителите – криза за децата Татко след разв...
Още  ]
Лошите приятели на вашите деца
Лошите приятели на вашите деца Кога да се намесите и кога да отстъпите. Да решите какво д...
Още  ]
Смученето на пръста- вреден навик!
Смученето на пръста- вреден навик! При възпитанието на детето няма важни и неважни нещ...
Още  ]
Основният мотив за извършване на престъп...
Основният мотив за извършване на престъпления от деца е желанието да притежават определени вещи! ...
Още  ]
Международен специалист открива зала за ...
Международен специалист открива зала за активно естествено раждане в българска болница Център "...
Още  ]
  Моето Дете