Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бебето от 0 до 12 мес. 12 07 2020      
 
Оценка: / 151
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бебето от 0 до 12 мес.
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14


Бебето на 3 месеца

Развитие на 3-месечното бебе:
Средното тегло на момиченцата достига 5,67 кг /4,14 – 7,20/, а на момченцата 6,12 кг /4,56-6,8/. Ръстът при момиченцата достига 59,7 см /54,9-64,7/, а при момченцата 62,4 см /56 – 66,2/. През втория месец Вашето бебе продължава да расте също така бързо. Теглото ме нараства с 0,8 -1,0 кг.Ежемесечните измервания на ръста и теглото на бебето и лекарските прегледи в детската консултация, имат голямо значение за правилната оценка на развитието му и за ранното откриване на евентуални нарушение. Често родителите се безпокоят, когато децата им не достигат до така наречените средни стойности, подадени в таблиците. Средните стойности не са норма. Бебетата, както и възрастните, могат да бъдат с по-малък или по-голям ръст, в зависимост от унаследените характерни особености на родителите или условията на развитието им в майчината утроба. Съществено значение има преди всичко хармоничното развитие, което намира израз в съответния ежемесечен прираст, в действителното съотношение на теглото към ръста на тялото и в цялостното физическо и нервно-психическо развитие.Все продължителни са периодите на бодърстване, двигателната активност се увеличава последователно от мускулите на главата към крайниците. Все повече се усъвършенстват визуално – двигателната координация /око - ръка/ и социалните контакти, а изчезва вродения инстинкт за хващане.Детето може да вдигне високо главичката от позиция по корем и да я задържи права поне минута, като се подпира на лактите си. Оживлението, което се забелязва при приближаването на близък човек, особено на майката, се изразява с усмивка, гукане и движение на цялото тяло. Увеличава се гамата от звуци – гукането преминава в бърборене. Детето изпуска поставения в ръчичките му предмет след няколко секунди.Вие ще стимулирате развитието на бебето като непрекъснато въвеждате нови стимули – напр. цветни дрънкулки, окачени над леглото. Препоръчителни са честите контакти с майката и другите членове на семейството. Усмивката и гукането са израз на задоволство. Колкото повече стимули предоставя средата на детето, толкова по бързо и по-добро е неговото нервно-психическо и емоционално развитие.

Хранене при 3-месечното бебе:
Кърмене – 6 пъти на денонощие, с 8-9 часова почивка през нощта. По препоръка на лекаря продължавайте да давате сокове от плодове или зеленчуци – 8 – 10 чаени лъжички. Те могат да бъдат заменени с плодово пюре от специалните бебешки пюрета в бурканчета.Изкуствено хранене – 6 пъти по 130 -150 мл и сокове между храненията. Проверявайте бибероните често и изхвърляйте омекналите. Никога не опитвайте млякото и соковете от биберона или лъжичката. Чрез вашата слюнка можете да заразите бебето.

Заболявания при 3-месечното бебе:
Ако детето се мята по леглото, често се буди от сън или има неспокоен сън, следва да проверите:
1.Дали детето е добре завито – нито прекалено топло, нито прекалено леко?
2.Дали температурата в стаята не е прекалено висока? Бебетата по принцип обичат да спят на по-хладно – 16-180С.
3.Дали въздухът в стаята не е прекалено сух и на бебето не му е задушно?
4.Дали бебето не е мокро, дали изпраните с новия перилен препарат дрешки и пелени не са предизвикали алергична реакция?Неспокойния сън може да бъде свързан и с коликите, както и с незадоволеното общуване с близките, изразено като страх от самота или липса на чувство за сигурност.Кратък, но силен плач, напъване, нервно ритане с крака, болезнена гримаса на лицето, зачервяване, а дори и посиняване около устата се появяват често при така наречените коремни колики. Появяват се обикновено в края на деня. Лекия кръгов масаж на коремчето по посока на часовниковата стрелка, поставянето по корем, отварата от джоджен, анасон, копър или лайка, улеснява отделянето на газовете и детето се успокоява. Ако коликите са много силни и чести, посъветвайте се с лекар за промяна в храната. На пазара се предлагат различни капки против колики – не купувайте без лекарско предписание. Колики се срещат при почти всички бебета – до 4-5 месеца, те преминават.
 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Да изучим емоциите си и да знаем как да ...
Да изучим емоциите си и да знаем как да се справяме с тях! Интервю с Мадлен Алгафари ...
Още  ]
Наркотиците
Наркотиците Наркомании в детството и юношеството Наркотиците - Да НЕ обричаме бъдещето си на прова...
Още  ]
Световна седмица на кърменето- 2012 г.
Световна седмица на кърменето- 2012 г Доброволческата организация за информация и подкр...
Още  ]
Детските рисунки
Детските рисунки Как рисуват нашите деца Изобразителното изкуство и интелектуалното възпитание ...
Още  ]
Разводът и влиянието му върху родителите...
Разводът и влиянието му върху родителите и децата Предполагам, всеки учител се е изправя...
Още  ]
  Моето Дете