Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бебето от 0 до 12 мес. 12 07 2020      
 
Оценка: / 151
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бебето от 0 до 12 мес.
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14


Бебето на 6 месеца

Развитие на 6-месечното бебе:

Средното тегло на момиченцата достига 7,44 кг /5,64 – 9,24/, а на момченцата – 8,02 /5,16 – 9,29/. Средното увеличение на теглото през този месец е около 0,5 кг. Ръстът на момиченцата достига средно 68 см /60,6 – 71,3/, а на момченцата 67,7 см /61,9 – 73,5/.Между 6 и 8 месец можете да очаквате появата на първото зъбче. Усъвършенстват се дребните движения на ръцете, бебето седи изправено за момент, макар че се подпира на околните предмети или с ръце на пода. Придържано, стои с изправени крачета. Обръща се от положение по корем на гръб. Хваща ходилото на крачето и внимателно го разглежда, когато лежи по гръб. Целенасочено, с цяла длан хваща играчка от масата и може да държи по една играчка във всяка ръка. Разглежда играчката и я слага в устата. Забавлява се от шума на хартията, която мачка, разкъсва я. Напевно и непрекъснато повтаря отделни срички „ма-ба-да - та - ..." Живо реагира на контактите с възрастните.

Хранене на 6-месечното бебе:
Кърмене: 2 пъти на ден - сутрин и вечер. Изкуствено хранене: 2 пъти на ден мляко по 160 - 190 мл.На обяд: 180 - 200 г зеленчуково пюре като редувате през ден жълтък с мляно месо /2 равни лъжички телешко пилешко/. Можете да използвате и готовите месно - зеленчукови пюрета за деца над 5 месеца. Месото включвайте постепенно.Следобедна закуска: 180 - 220 г млечна каша.Предлагайте соковете и плодовите пюрета вече в по-големи количества - 80 - 100 г. Постепенно започнете да приучвате към хранене с лъжичка. Давайте една част от обяда с лъжичка, а част с биберон. Ако детето приема добре, можете, макар и по бавно, да му предложите целия обяд с лъжичка.

Грижи за 6-месечното бебе:
Внимателното наблюдение на психомоторното съзряване на детето позволява да се изучи индивидуалния ритъм и темп на развитието му, да се увеличат в по-голяма степен стимулите и упражненията тази област, в която се наблюдава известно закъснение. По-голямото легло с мрежа и твърдото дюшече позволяват на бебето да усъвършенства обръщанията, присядането и ставането. Полезни в този момент са играчките ярки цветове, солидно направени /да не се разделят на малки части/, които лесно се мият, гумените кръгове и свирещи човечета и животни.Различните нарушения в дейността на стомашно - чревния тракт, като повръщания и разстройства, са много опасни за бебешката възраст. Към най-честите причини спадат: бактериални зарази и вируси, които влизат през устата, както и грешки в начина на хранене. Редките изпражнения, особено ако в тях има слуз и кръв, са показател за възпаление на червата, което бързо може да влоши общото състояние детето. Незабавно търсете лекарска помощ! Когато разстройство получи бебе, кърмено от майката, се налага да бъде отбито, макар и временно. До идването на лекаря увеличете количеството на даваните течности – например отвара от моркови или оризова вода /без захар и мазнини/. Спрете плодовите сокове, зеленчукови пюрета и млечни каши с овесени съставки, по възможност спрете захарта.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Психичното здраве на децата
Психичното здраве на децата Разстройства в съня при децата Разстройство на вниманието с хипераквив...
Още  ]
Октомври - месец на оралната хигиена
  Октомври - месец на оралната хигиена От 1 до 31 октомври 2010 година ще се проведе стан...
Още  ]
Физическата грижа не е достатъчна за ра...
Физическата грижа не е достатъчна за развитието на физически и психически здраво дете! Из...
Още  ]
Добрата квалифицирана помощ е сбор от ли...
Добрата квалифицирана помощ е сбор от личностните качества на всеки от специалистите и екипна рабо...
Още  ]
Лъжата на децата
Лъжата на децата “Лъжата е толкова по-опасна, колкото е по-близо до истината.&rd...
Още  ]
  Моето Дете