Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бебето от 0 до 12 мес. 12 07 2020      
 
Оценка: / 151
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бебето от 0 до 12 мес.
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14


Бебето на 7 месеца

Развитие на 7-месечното бебе:

Средното тегло на момиченцата достига 7,90 /6,03 - 9,79/, а на момченцата - 8,51 /6,65 - 9,89/. Ръстът на момиченцата е средно 67,7/62,2 - 73,1/ а на момченцата - 69,4 /63,5 - 75,4/.Типично за този период е забавянето на темповете на физическото развитие, същевременно нараства двигателната и познавателната активност. Детето бърбори много и на глас, ясно изговаря първите срички. Търси играчките, които е изпуснало. Успява да хване по една голяма играчка във всяка ръка. Хваща всичко, което достига с ръка и го слага в устата. Седи без да се подпира, удря играчките по масата или леглото, леко се обръща от гръб по корем и обратно. То весело ще подскача като прикляква, ако го придържате под мишниците.През второто полугодие от своя живот бебето обогатява двигателните умения на ръцете си. Полезно ще е да го подтиквате към активна двигателна игра. Старайте се да ангажирате непрекъснато вниманието на детето, давайте му нови играчки, за да не скучае. Скрийте тези, които са му омръзнали, след време то отново ще се забавлява с тях като с нови.При повечето бебета по това време се появява първото зъбче- обикновено долен среден резец. Това може да предизвика лошо настроение и лесна раздразнимост, нарушения в съня.

Хранене на 7-месечното бебе:
Кърмене или изкуствено хранене с мляко: 2 пъти по 170 – 200 г сутрин и вечер.
Закуска: постепенно въведете попарка със сирене 180 - 200 г.
Обяд: 50 г бульон или супа, 150 г зеленчуково пюре с 1/2 Жълтък или 2 лъжички мляно месо.
Следобедна закуска: млечна каша 180 - 220 г. Не забравяйте плодовите сокове и пюрета, към които можете да добавяте и прясна извара, квасено мляко.
През седмия месец менюто на детето се разнообразява значително. Включват се попарата със сирене и супата. Внимавайте със солта, не прекалявайте със захарта. Бебето бързо ще свикне с по-острия вкус. Но развитието на атеросклероза и хипертония в по-зряла възраст, може да бъде резултат и на вашето невнимание.

Грижи за 7-месечното бебе:
Бебето слага в устата всичко, което успее да хване. Добре ще е да огледате още веднъж предметите около него и да не оставяте в близост нищо остро или малко. Всеки ден проверявайте играчките, мийте ги, а скъсаните или счупените изхвърляйте. Детето може да се удари или задави с малкото откъснато парченце. Никога не оставяйте близо до детето лекарства, игли, химически препарати, козметични средства, колкото и безвредни да ви се струват.Дрехите на детето трябва да ограничават неговите движения. Само връхните му дрешки, които не се допират непосредствено до кожата му могат да бъдат от изкуствена материя. Увеличената му двигателна активност изисква от Вас по-голямо внимание по отношение на неговата безопасност: да не падне от леглото, да не дръпне покривката с горещата супа или кафе. Нито за момент не оставяйте детето без наблюдение. В количката или специални: стол ще сте по-спокойни, ако го завързвате с колан. Разбира се, периодите на „завързване" на детето трябва да са кратки, например по време на разходка. Затова пък в кошарката, върху одеялото, постлано на тревата или чистия килим, оставете пълна свобода на движенията. На крачетата слагайте мекички буйки, терлички или други обувчици с мека подметка. Докато детето започне да ходи, обувките могат да бъдат меки. По размер трябва да бъдат малко по-големи от стъпалото и да не са тесни.Обилното отделяне на слюнка обикновено започва доста преди да се появи зъбчето. Освен това детето може да бъде неспокойно, да не иска да яде, да спи лошо. Причината са сърбежът и болката на венците. През този период често се възпалява и лигавицата на устата, което предизвиква загуба на апетит, а понякога висока температура или разстройство. В тези случай е необходима консултация с лекар.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Естествена бебешка хигиена– с пелени ил...
Естествена бебешка хигиена– с пелени или без? За много майки понятието естест...
Още  ]
Народният представител Десислава Атанасо...
Народният представител Десислава Атанасова за политиката и родителството! Десислава Ат...
Още  ]
Забрана достъпа до сайтове с нецензурно ...
Забрана достъпа до сайтове с нецензурно или брутално съдържание Как да забраните и кон...
Още  ]
Международен специалист открива зала за ...
Международен специалист открива зала за активно естествено раждане в българска болница Център "...
Още  ]
Спокоен детски сън
(Не) Спокоен детски сън Причините за безсънните нощи на най-малките са много - колики, н...
Още  ]
  Моето Дете