Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бебето от 0 до 12 мес. 12 07 2020      
 
Оценка: / 151
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бебето от 0 до 12 мес.
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14


Бебето на 8 месеца

Развитие на 8-месечното бебе:

Средното тегло пи момиченцата достига 8,30 /6,33 - 10,26/, а на момченцата -8,91 /6,87 - 10,47/ Средният месечен прираст е около 0,5 - 0,6 кг. Ръстът на момиченцата е средно 67,7 см /62,2 - 73,1/ а на момченцата - 69,4 см /63,5 - 75,4.Непрекъснато се усъвършенстват уменията на ръцете. Детето усвоява все по-добре стоящата позиция, увеличават се неговите контакти със заобикалящия го свят, задълбочават се емоционалните му реакции. С всеки изминал ден все по-ясно се оформят неговите индивидуални вкусове и черти на характера. Бебето с внимание наблюдава действията на възрастните, движещите се предмети, сенките, бърбори почти непрекъснато, в неговия говор се появява шепотът, често съединява две срички. Започва да „работи" с играчките, които държи едновременно в двете ръце, например удря ги една в друга или с тях по заобикалящите го предмети. Хваща дребни предмети като противопоставя палеца на другите пръсти. Свободно става, придържано за ръцете, в количката сяда само, започва да пълзи. Забавлява се като пуска играчки от леглото или кошарката. През този период най-подходящи са големите дървени или пластмасови цветни кубчета, кули и човечета, които се сглобяват от кръгчета и други такива. У детето започва да се засилва страхът от чуждите хора. Разширява се скалата на изразяваните чувства: симпатия, интерес, радост, възхищение, страх, протест, гняв.

Хранене на 8-месечното бебе:
Закуска: попарка със сирене 180 - 220 г.
В 10 ч - плодов сок, настъргани плодове или плодово пюре 120 -150 г.
Обяд: 100 г супа, 150 - 200 г зеленчуково пюре с месо или жълтък. Изборът на месо е вече голям: телешко, агнешко, говеждо, шунка, черен дроб, риба. Разнообразявайте непрекъснато храната на детето. Следобедна закуска: млечен кисел или мляко с грис, или компот с бисквити, или кисело мляко с бисквити и т.н. - 150 - 180 г
Вечеря: попарка от бульон или картофено пюре, или попарка с кисело мляко, евентуално млечна каша - 160 - 180 г, в зависимост от това какво сте дали на обяд и на следобедна закуска.

Грижи за 8-месечното бебе:
С постепенното усъвършенстване на движенията на ръцете детето започва съзнателно да изпуска предмети и играчки. Затова през този период трябва да обръщате специално внимание на чистотата на играчките. Измивайте ги след всяко хвърляне на пода, защото често след като ги подадете обратно на детето, то ги слага в устата.
Слагането на гърнето започнете тогава, когато детето е готово за това. Не го насилвайте, приканвайте го. Обикновено това дава по-добри резултати и детето без да протестира сяда на гърнето, а след като се изходи, става без да се бави.
Детето пълзи по пода и се цапа повече. Често мийте ръцете му и сменяйте изцапаните дрешки. Трябва да махнете от леглото му всички висящи играчки. Когато детето започне да сяда само, има опасност да се заплете в шнуровете и панделките. Ако то вече седи добре, можете да го слагате да сяда и във ваничката при къпане.
Липса на апетит - количеството приеманата от здравото бебе храна се регулира от чувството за глад, изразявано чрез безпокойство и плач, а та също и от чувството за ситост, изразявано чрез изплюването на гърдата и биберона. Тези реакции се управляват от точни регулиращи системи, които се намират в мозъка и непрекъснато анализират подробностите на детски организъм във всеки момент. Ако принуждавате детето яде повече от необходимо то ще започне да реагира повръщане, раздразнение, ще стане агресивно към заобикалящата го среда и колкото и да е парадоксално, у него съвсем ще изчезне чувството на глад.Много „злояди”, според мнението на родителите, бебета се развиват нормално, макар и да не достигат до предвижданите „средни" количества храна и да не се поддават на никакви уговорки и принуди. Организмът на детето „знае най-добре" колко трябва да изяде и кога.Упоритата липса на апетит при поредното хранене може да бъде признак за различни болестни нарушения или защитна реакция на принудата, налагана при хранене. Влошаването на апетита винаги се свързва с различни болести или приемането на определени лекарства. За причините и начините на лечение на липса на апетит трябва да се консултирате с лекар.
Затлъстяване: някой бебета ядат и не чувстват засищане, независимо от количествата храна. Ако същевременно обичат сладки и тестени храни резултатът е прекалено голямото наддаване на теглото - затлъстяването. Неправилното и прекалено голям натрупване на мазнини ще избегнете чрез въвеждане на по-големи количества плодове и зеленчуци, чрез временно премахване на захарта и брашната от храната на детето. Но преди това се консултирайте с лекар.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Естествена бебешка хигиена– с пелени ил...
Естествена бебешка хигиена– с пелени или без? За много майки понятието естест...
Още  ]
Сменете подхода с вашия тийнейджър
Сменете подхода с вашия тийнейджър Ако използвате същите възпитателни методи от времето, кога...
Още  ]
Цветелина Иванова: Тормозът...
Цветелина Иванова: Тормозът, упражняван в социалните мрежи, много лесно ескалира агресията в реалн...
Още  ]
Ученик налетя с нож на приятел в призрач...
Ученик налетя с нож на приятел в призрачна сграда Божидар СЪБЕВ "Много е яко в тъмн...
Още  ]
Детските рисунки
Детските рисунки Как рисуват нашите деца Изобразителното изкуство и интелектуалното възпитание ...
Още  ]
  Моето Дете