Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бебето от 0 до 12 мес. 12 07 2020      
 
Оценка: / 151
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бебето от 0 до 12 мес.
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14


Бебето на 4 месеца


Развитие при 4-месечното бебе:
Средното тегло на момиченцата достига 6,33 кг /4,69 -7,95/, а на момченцата – 6,83 кг /5,16 – 7,69/. Прирастът през четвъртия месец е около 0,8 кг. Ръстът на момиченцата достига средно 62,00 см /56,9 – 67,1/, а на момченцата 63,6 /58,2 – 68,9/. През четвъртия – петия месец бебетата удвояват своето рождено тегло. Увеличават се движенията на тялото. При повдигане до сядане детето вдига главата и раменете. То държи главичката си високо в позиция по корем, подпира се на изправените си ръце и крака. С движения на цялото си тяло изразява радост, силно се смее и бърбори в отговор на нежните думи на наведената над него майка. Държи подадената му дрънкалка, подрънква с нея и я оглежда, а след миг я изпуска от ръката си. Изчезването на вродения инстинкт за хващане предхожда появата на и усъвършенстването на умението да хваща. Първите опити се основават на случайно докосване и обгръщане с цяла длан на случайно срещнати предмети. Детето започва да опипва и да разглежда ръчичките си. Това е началото на „опознаване” на собственото тяло.

Хранене при 4-месечното бебе:
Кърмене – 5 пъти на денонощие, 1 път зеленчуково пюре – 130-150 мл. изкуствено хранене – 5 пъти на денонощие по 140-150 мл адаптирано мляко, 1 път зеленчуково пюре 130-150 мл. На обяд постепенно заменете едното млечно със зеленчуково пюре. По този начин се допълват запасите от минерални соли на бебето, особено от железни съединения, на които млечната храна е бедна, макар че адаптираните млека са допълнително обогатени с различни соли и витамини.След 16 седмица /края на 4 месец/ зеленчуковото пюре окончателно трябва да е включено в менюто на детето. Плодовите сокове или пюрета достигат 50-60 гр. /10 – 12/ лъжички. Разнообразявайте зеленчуците. Никога не давайте останалите от предишните хранения пюрета и мляко.

Грижи за 4-месечното бебе:
Взимането на ръце или на колене не трябва да се ограничава само в часовете за хранене. Чрез Вашите нежни думи и ръце детето по-лесно и по-добре опознава околната среда, чувства се по-сигурно в срещата си с предметите, хората и животните от интересния, но непознат за него свят.Корички по главата – жълтеникавите корички по главата на детето могат да бъдат и мазни, те се държат доста здраво за кожата и тяхното енергично, силово махане може да раздразни кожата на главата. Част от тях ще паднат, ако няколко дни поред ги мажете със стерилизирана мазнина, вазелин или специално бебешко олио, около час преди къпане. След измиването на главата леко разрешете косичката. Можете да намажете вечер коричките, а на следващия ден да ги измиете с вода. Ако въпреки това те се задържат, обърнете се за съвет към лекар.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Когато детето проговори
Когато детето проговори Първата разбираема дума от иначе объркания и неясен детски...
Още  ]
Мануел Василев: Съвременният ученик тря...
Мануел Василев: Съвременният ученик трябва да учи в добре оборудвани кабинети под грижите на м...
Още  ]
Интервю с Д-р Валерия Евтимова
Не забравяйте, че децата са по-умни от родителите си! Интервю с Д-р Валерия Евтимова-алтерна...
Още  ]
Чува ли вашето дете?
Чува ли вашето дете? Скъпи родители, Вие също можете да направите много, така че всяко едно...
Още  ]
Какво е нужно, ако искате да си осиновит...
Какво е нужно, ако искате да си осиновите дете І. Документи: І.1. Подава се заявление. Л...
Още  ]
  Моето Дете