Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бебето от 0 до 12 мес. 12 07 2020      
 
Оценка: / 151
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бебето от 0 до 12 мес.
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14


Развитие през първата година

Всички деца се развиват различно. Детето може по едни показатели да изпреварва сроковете, а по други да изостава. Това не трябва да предизвиква безпокойство. Ако в майката възникват съмнения, може да се обърне за консултация към педиатър. Важни показатели са своевременно овладяване на различните двигателни навици, правилна реакция на околния свят, манипулация с играчки, овладяване на речта и др.
Ако новороденото бебе е безпомощно, то след като навърши един месец започва да се движи по-активно и да реагира на околните.
На 2 месеца детето, докато лежи по корем, добре си повдига главата, усмихва се, когато му обръщат внимание, произнася отделни звуци. Детето може да следи с поглед движеща се играчка. Заслушва се към определени звуци - гласа на майката, бащата, другите възрастни, към звъна на дрънкалките и др.
През 5-6-я месец детето се заиграва с играчки, опитва се първо да пълзи по корем, след това да се повдига на колене. Може да седи с опора, но това не трябва да се практикува, тъй като може да му хареса да седи седнало и да играе, по този начин то няма да се опитва да пълзи и да се изправя, което ще задържи развитието на самостоятелните движения.
Психическото развитие на детето след 6-я месец се движи с бързи темпове: то си бърбори, произнася отделни срички, активно се интересува от околните, започва да усеща настроението на възрастните.
На 7-8 месеца детето вече добре пълзи, опитва се да се изправи, а след това да се движи, като се държи за опора, изучава предметите, хваща ги, изтърва ги и пак ги вдига. Движенията му стават по-точни. Детето може само да държи бисквита, да пие от чаша, да играе на игри с ръце, да прави прощален жест "Чао!", с желание контактува с възрастните, заслушва се към разговорите им, играе с кубчета и цветни топчета, различава по-ярките предмети, започва да сяда самостоятелно. На 7 месеца детето знае названията на някои предмети, намира ги с поглед, когато го помолите, дълго си гука, като повтаря едни и същи срички.
На 9 месеца детето може да стои право, докато го държите за една ръка, добре се придвижва покрай опора, ходи, когато го държите за двете ръце.
На 10 месеца детето знае името си, добре манипулира с играчките - отваря капаци, слага една играчка в друга, когато хвърли играчката чака да му я върнат, опитва се да прави първите си крачки.
На 11 месеца детето започва да произнася отделни думи. През това време може самостоятелно да пие от чаша, опитва се да яде с лъжица гъсто блюдо, изпълнява различни молби - "Донеси куклата, Ритни топката и др".
На 12 месеца много от децата произнасят свободно 10 и повече думи. Изпълнява научените действия с предмети: разбира названията на много предмети, различни действия и движения, знае имената на някои възрастни и деца, разбира думата "Не!". Около година повечето деца уверено ходят.
От 1 до 2 години всяка нова крачка в развитието на детето е предизвикателство, което живота отправя към него и към вас. Към 2 годишна възраст движенията на детето стават по-точни: може да хваща малки предмети, обича да отваря чекмеджета, да рови в тях и да хвърля вещите на пода, да се качва по стъпала с помощ, да прелиства страници на книга, да рисува кръгове и линии, прави кула от кубчета, дърпа играчки с вървичка, само пие от чаша, яде с лъжица, говори с фрази.

Източник: damski-klub.infoКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
За вас, татковци !
За вас, татковци! Страховете на новите бащи Наръчник за татко- приготвяне на мляко Професия &qu...
Още  ]
Хигиена, грижи и козметика за малките де...
Хигиена, грижи и козметика за малките деца Новороденото, най-добрата грижа... Нищо не...
Още  ]
Речево и езиково развитие
Речево и езиково развитие Как протича нормалното езиково развитие при децата? Онтогенеза н...
Още  ]
Първи юни- Международен ден на детето
Първи юни- Международен ден на детето Международният ден на детето е честван в много страни...
Още  ]
Внимание, МЕНИНГИТ!
Внимание, МЕНИНГИТ! През последните дни отново се заговори за едно от най-тежките заболя...
Още  ]
  Моето Дете