Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта На път с деца 05 12 2022      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
На път с деца
Страница 2

На път с деца


Превърнете мъчението в удоволствие.
Няма дете, което да обича да бъде затворено дълго време в автомобил, без да има какво да прави. Със сигурност, няма и родител, който да обича да бъде затворен дълго време в автомобил с дете, което е отегчено и през 10 секунди пита: “Минаха ли вече 2 часа?” и “Кога ще стигнем?”. Пътуването на дълго разстояние с дете, обаче, е мъчително само, ако вие решите да е такова. Защото, ако използвате малко въображение и планиране, може да направите от домашното возило зона за забавления. ТЯ ви предлага някои идеи как да превърнете “мъчението” в удоволствие, независимо дали сте на път с бебе или тийнейджър.
1. Използвайте детската любознателност!
Направете си труда, преди да тръгнете, да набавите информация за мястото, където отивате: ако е в планина – с какво е известна, кои са най-високите върхове в нея; ако е град – колко е голям, има ли забележителности в него и край него, с какво е известен и т.н. Накарайте децата да прочетат за мястото, към което сте тръгнали, а по време на пътуването проведете своеобразен “изпит”, играйте на въпроси и отговори или каквото роди въображението ви за пълноценно (и продължително) използване на информацията.
2. Правете почивки!
Може да ви изглежда очевидно, но често възрастните, увлечени в пътуването и в желанието да стигнат по-бързо, където са тръгнали, забравят, че пътуването, всъщност, е едно приключение. Ако сте на дълъг път, планирайте пикник или обяд в крайпътен ресторант, посещение на манастир или някоя природна забележителност, покрай които минавате. В България поне има изобилие от всичко това – поляни за пикници, ресторанти край пътя, манастири и природни забележителности.
3. Снабдете се със «занимавки» за децата!
Преди да отпътувате, попитайте детето кои са любимите му играчки и предмети и се погрижете да са в колата по време на пътуването. Още по-добре би било, ако може да го изненадате и да осигурите за пътуването нова «занимавка» - нещо, с което то не е свикнало и ще се занимава по-продължително време. Това може да са кубчета, магнитни рибки, цветни книжки или някаква класическа детска игра – изборът зависи от възрастта на детето.
4. Осигурете му комфорт!
Ако детето се чувства комфортно, то ще е по-малко капризно. Плюшени играчки, възглавничка, меко одеялце и пр. – не само, че тези неща ще накарат детето да се чувство по-спокойно и като у дома, но те са особено важни за малките, които спят под определен график.
5. Направете пътепис!
Ако децата ви са по-големи, може да се въодушевят от идеята да водят записки от пътуването. Вземете една специална тетрадка или бележник, купете цветни моливи и ги поощрете да записват това, което ги впечатлява – как сте пътували, къде сте спрели, къде вас са ви спрели пътните полицаи, край/през кои градове сте минали, имало ли е узрели череши край пътя...- всичко, което може да се сетите и използвате. Подсказването разрешено – може от време на време да подадете «ключова дума» на детето, за да поддържате интереса му жив. Окуражете го да нарисува, също така, картините, които са го впечатлили.
6. Играйте с него!
Разбира се, не федербал в колата, но има достатъчно известни игри и още толкова може да измислите, които да са подходящи, дори и ако шофирате. Например: на градове, на села, на географски имена, на футболисти, на филми, на животни и още, и още.
7. Възползвайте се от дългото пътуване!
Особено ако имате тийнейджър, с когото знаете, че трябва, много искате, но вечно нямате време да поговорите. Сега е подходящ момент да подхраните отношенията си – пуснете музика, която обичате и двамат, споделете някоя ваша младежка история от пътешествие, преминете от пътуването към други теми, по които всъщност искате да се информирате от детето си, да го накарате да сподели преживяванията и мислите си. Придържайте се обаче към следното правило: никакви негативни теми, никакви уроци, оценки, домашни, забележки, критики, натяквания и прочее «набиване на канчето». Отпуснете се и дайте на детето възможност да ви покаже колко , всъщност, е добро, а на себе си – подарете не само едно приятно пътуване, а безценна възможност да прекарате пълноценно време с вашето дете.

Източник: tiabg.com
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как да предпазим децата от свински грип?
Как да предпазим децата от свински грип? „Имам дете на две го...
Още  ]
Бебетата са много по-умни, отколкото се ...
Бебетата са много по-умни, отколкото се смята Разглезваме ли бебето? Най-ранният пе...
Още  ]
Развитие на детето
Развитие на детето ...
Още  ]
Фрустрация
Фрустрационен комплекс Положителните и отрицателните въздействия на семейството върху дете...
Още  ]
Коледа
Коледа- семеен празник Бъдни вечер. Рождество Христово- Коледа. Елхата. Дядо Коледа. Коледни р...
Още  ]
  Моето Дете