Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бебето от 0 до 12 мес. 12 07 2020      
 
Оценка: / 151
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бебето от 0 до 12 мес.
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13
Страница 14


Бебето на 12 месеца

Развитие на 12-месечното бебе:

Средното тегло на момиченцата достига 9,83 кг /7,07 - 11,59/ а на момченцата - 9,93 кг /7,56 - 12,01/. Месечният прираст на теглото е около 0,2 - 0,3 кг. Ръстът на момиченцата достига средно 73,8 см /67,7 - 79,8/ а на момченцата - 75,2 /68,3 - 81,9.В навечерието на първата годишнина по-голяма част от бебетата утрояват рожденото си тегло, а ръстът им се увеличава с 50 на сто, т.е. около 25 см по отношение на ръста при раждане. Типично за този период е видимото отслабване и удължаване на фигурката.Детето прави първата си самостоятелна крачка, но продължава с удоволствие да пълзи, както и да ходи, придържано за ръка. Обича да играете с него на криеница. Разбира значението на много думи и се опитва да ги изговаря само, например мама, баба, вода и други.Изпълнява простите поръчения, свързани с жест, например: дай, ела, иди. Познава имената на множество предмети и играчки около него, ако поискате с удоволствие ще ги покаже с пръстче. По време на играта с най-голямо удоволствие събаря кули от кубчета, или пълни с тях кофички и кутии.Все по-ясно се очертават индивидуалните особености в характера на детето, все по-бързо се усъвършенстват движенията на цялото тяло и тяхната координация, то все по-добре разбира и реагира на това, което му говорите, все по-съзнателно търси контакти с околната среда. За да продължите рационалното възпитанието на детето, започнато още в първите дни на неговия живот, вие ще трябва да разрешавате все повече Възпитателни „задачи". Познаването на играчките, които са най-подходящи за дадения период, стимулите за развитие на неговата самостоятелност трябва да вървят заедно с търпеливото, внимателното, но последователното приучване към изпълнение на поръченията и с изработването на полезни навици. Много голямо значение имат спокойната атмосфера у дома, поведението на родителите и роднините, техните взаимоотношения.


Хранене и грижи за 12-месечното бебе:
Храненето през 12 месец е както през десетия месец. Старайте се да разнообразявате храната чрез въвеждане на различни по вкус хранителни продукти, например на кисело, солено, печено. Давайте на детето да опитва храната на другите членове от семейството, с изключение на лютиви, мазни и трудно смилаеми продукти. Избягвайте даването на сладкиши, торти, шоколади. Въвеждането на разнообразни по вкус и по форма храни е поредната крачка към храненето втората година.
Предпазването нещастни случаи през този период е особено важно. Детето се опитва да се катери по мебелите, дърпа покривки, стреми се да стигне всички предмети, които привличат вниманието му, преобръща нестабилните мебели, промушва глава, ръце и крака в тесни отвори. Понякога невероятно бързо се премества от едно място на друго и за един миг може да се окаже до печката или близо до друга опасност. Слага в устата всичко дребно, което пипне и лесно може да се нарани, зарази или натрови. Затова, освен в кошарката, не оставяйте детето нито за секунда без наблюдение.
Дрешките отново трябва да се прегледат, детето израства бързо и те могат да се окажат тесни и ограничаващи свободата на движенията му. Избирайте дрехи от здрава тъкан, лесни за пране, с удобни и прости закопчалки. Когато детето започне да ходи стабилно, трябва да му обуете високи, обхващащи глезена обувки от естествена кожа с твърди, но еластични подметки, които не се пързалят.
Неспокойното поведение, за което няма видими причини, необяснимият плач при ходене по малка нужда могат да бъдат признак за възпалителен процес на отделителната система -оплаквания, които често се проявяват при различни зарази. В тези случай търсене консултация с лека и изследвайте урината.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Въображаемият приятел
Въображаемият приятел Според изследвания на психолози, около 2/3 от децата си създават въо...
Още  ]
Разводът и децата
Разводът и децата Самотната майка Разводът на родителите – криза за децата Татко след разв...
Още  ]
Национална петиция
Национална петиция за промени в детското здравеопазване! Отговори от МС и НС Законът...
Още  ]
Следродовата депресия - що е то?
Следродовата депресия Всичко за следродовата депресия Синдромът на майчинството като бягство от се...
Още  ]
Дили Бояджиева създаде собствена модна ...
Дили Бояджиева създаде собствена модна къща, с която иска да достигне до повече хора Пр...
Още  ]
  Моето Дете