Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Лошите приятели на вашите деца 19 06 2024      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Лошите приятели на вашите деца

Кога да се намесите и кога да отстъпите.
Да решите какво да предприемете, когато не харесвате приятелите на вашето дете, не е лесна задача. Предлагаме ви материал, който може да ви улесни и да ви помогне да постъпите правилно.
Какво е лошо влияние:
Само защото момчето има дълга коса и оценките му в училище са горе-долу, не е причина да забраните на дъщеря си да се вижда с него.
Освен това, просто да се изправите и да кажете: “Повече няма да се срещаш с това момче” само ще накара дъщеря ви да го иска повече и да бъде по-изобретателна.
Вашето дете може да е привлечено от някой, който има съвсем различно възпитание и среда. Но това е един от начините, чрез които децата учат за света. Специалистите съветват да оставите за кратко нещата на собствения им ход, за да видите дали има някакви негативни последици. Може да се окаже, че връзката, която не одобрявате, така или иначе ще приключи от само себе си. Това обаче не означава, че междувременно не може и не трябва да правите нищо. Повече от всякога трябва да наблюдавате детето си и да следите къде ходи и какво прави. Направете жилището си гостоприемно място за събиране на приятелите на детето ви. И винаги разговаряйте с тях, като се опитвате да ги опознаете.
Също така ходете да посрещате детето от училище, срещайте се с преподаватели, ангажирайте се в училищни дейности. Това ще помогне да добиете по-добра представа за средата му, да се срещнете с други родители, включително и тези на “лошите” приятели.
Ако установите, например, че родителите на въпросния приятел на дъщеря ви позволяват провеждането на ненадзиравани партита или консумирането на алкохол, това са индикатори, че може да става въпрос за лошо влияние.
Вашите действия:
Разбира се, не винаги е препоръчително просто да стоите и да наблюдавате. Очеваден червен флаг, за да предприемете мерки, е например, ако детето ви започне да използва вулгарен език, ако получите сигнали за лошо поведение и хулигански прояви, ако усетите мирис на алкохол и цигари, ако оценките в училище рязко се влошат. Много е вероятно детето ви да се нуждае от вашата намеса, защото то самото не би искало да е в средата, в която е попаднало, но по редица причини не може да се измъкне от нея. Специалистите твърдят, че ситуациите, в които децата всъщност изпитват благодарност към родителите си за намесата и облекчение, че са им помогнали да напуснат “лошата” среда, никак не са редки. Някъде дълбоко в себе си децата осъзнават, когато поведението им става твърде рисково.
Разбира се, историите не винаги приключват по този лесен начин. Някои деца може да окажат съпротива, защото изпитват лоялност към приятелите си или защото не искат някой да им казва какво да правят. За да не допуснете детето ви да се отчужди от вас, когато сте се намесили в отношенията му с приятелите, настоявайки те да бъдат прекратени, психолози препоръчват следното:
- Запазете максимално спокойствие и не позволявайте разговорите да се превръщат в състезание по надвикване. Не изнасяйте лекции – слушайте. Помогнете на детето си да мисли ясно и да разбере защо този приятел не е добър избор за него.
- Давайте примери, говорете на детето ясно за това, защо сте притеснена – дали заради оценките му, дали заради това, че е загубило всичките си останали приятели. Децата ще ви слушат, докато можете конкретно да им обясните защо се тревожите и защо сте предприела определени мерки. И най-добре използвайте цялото си въображение, за да измислите с какво да замените приятелството, което сте забранила – намерете занимание, което наистина ще увлече детето ви.
Щастлив край:
Знайте обаче, че в повечето случаи нещата ще приключат от само себе си. Ако вашето дете има много други приятели и интереси, тоя скоро ще осъзнае, че връзката, която е смятало за уникална, е всъщност досадна и безинтересна, а ексцентричният и толкова различен младеж, по когото дъщеря ви е била увлечена, най-вероятно скоро ще се превърне в “онзи досадник, от когото няма отърване”.

Източник: tiabg.com


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Трета сливица в детска възраст
Трета сливица в детска възраст (аденоидни вегетации) Детските сливици ...
Още  ]
Остро възпаление на средното ухо
Остро възпаление на средното ухо Ушите на бебетата често се възпаляват Определение: Ухото ...
Още  ]
Ангина
Ангина Сливиците Защо боли гърлото? „Ангина" - една съвсем благозвучна дума за...
Още  ]
Въпроси и отговори за интегрираното обуч...
Въпроси и отговори за интегрираното обучение Познавателните процеси при умствено изостаналите деца...
Още  ]
Пазете децата си от препаратите за чисте...
Пазете децата си от препаратите за чистене Знаете ли, че петдесет процента от смъртнит...
Още  ]
  Моето Дете