Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Гладният ученик е лош ученик 02 04 2023      
 
Гладният ученик е лош ученик
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Гладният ученик е лош ученик


Никога не трябва да се изпраща малкият ученик с празен стомах на училище. Това нарушава общото му разположение.Започването на новата учебна година предизвика напрежение и възбуда у децата и техните родители. Редовното ранно ставане на малкия ученик и целодневното му включване в училищните часове, последвано от подготовката за следващия училищен ден, в много случаи надминава нивото на допустимите физически и психични сили, с които той разполага. в днешно време това особено важи за децата от подготвителния период за училищно обучение, както и за тези от първи клас. Нивото им на концентрация все още не е пригодено за училищните задачи. Родителите са тези, които трябва да им помогнат.

През първите месеци в училище една от най-важните задачи пред детето е то да се включи в колектива, да се научи на ред и да се запознае поотделно със съучениците. Наред с всичко това ученикът в първи клас се запознава с учебниците, с тетрадките и с всички учебни пособия. Децата трябва да спазват дисциплината в продължение на четири-пет учебни часа, а при това - да възприемат разнообразна информация. С нетърпение очакват от учителката да включи в прекия учебен процес играта.

Всичко това внася промяна във физическото състояние на малкия ученик. Родителите първи забелязват уморения вид на детето, бледото му лице, желанието бързо да заспи, понякога виждат сълзи по лицето му, а сутрин - как тръгва на училище напрегнат. Това е природата на детето от предучилищна и начална училищна възраст. Затова е необходимо родителите да отделят по-голямо внимание на физическото разположение и потребността от почивка на своите деца. Трябва да се внимава с храната (да се приема богата на витамини храна). Никога не трябва да се изпраща малкият ученик с празен стомах на училище.

Задължително е сутрин да се отдели малко време, за да сложи ученикът поне няколко залъка в уста. Защото чувството на глад нарушава в голяма степен концентрацията, както и общото разположение и води до по-ниски резултати в учебния процес. в това състояние вероятността детето да бъде стресирано е много по-голяма. Ето защо в тези кратки сутрешни минути давайте на ученика какао, мляко, парче сирене или масло. Нека вземе със себе си ябълка, морков или зеленчук, сушени плодове, бадеми. Сами виждате колко малко е необходимо, за да се подкрепи физическата активност на ученика чрез храната.
Родители, отделете внимание и на движенията на вашите деца! Оптималното количество движения и физическо натоварване е изключително важно за развитие на моториката и на костната система, на мускулите, на циркулацията (кръвна и ликворна) и на респираторна-та система, както и за развитието на метаболизма. всичко това ще подобри умствените процеси на учениците. всекидневно са нужни по два-три часа игри и спорт на открито.
Учениците, независимо от възрастта, се нуждаят от мултивитаминни и от мултиминерални препарати - екстракти, които са дар от природата.

Източник: www.lekar.bg

Научете детето си да се храни правилно!


Човек е това, което яде. Това твърдят древните индийци и са съвършено прави. Когато говорим за децата, тази максима придобива тройна сила.
Формирането на правилни хранителни навици започва от детска възраст и е най-важният показател за здравословното развитие на младия човек.
Много е трудно да се обясни на един тийнейджър, че хамбургерите и газираните напитки са „ненужна“ и вредна за организма храна. Когато обаче детето е свикнало да яде подобни неща, е почти невъзможно да му се изтръгнат хранителните навици. Затова
правилният режим трябва да се създаде още от съвсем ранна възраст и то от нас родителите.

Като за начало свикнете с мисълта да давате пример на децата с вашия модел на хранене. Опитвайте се закуската и вечерята да бъдат семейни традиции, в които да изобилства пълноценната храна.
Колкото и да е лесно, не залагайте на полуфабрикатите и на McDonald's, ако искате вашият малчуган да расте здрав и да се развива правилно. Забравете и за яденето, вперени в телевизора или на крак – детето има нужда от специално внимание на масата, за да се научи да отдава значение на това, което яде. Запомнете, че децата наследяват хранителните навици на родителите си.
Какви са основните принципи, които трябва да спазваме в подготовката на детското меню?
  • Калцият - задължителен! Това е една от основните съставки, необходими на подрастващия, тъй като 95% от формирането на скелета става в юношеска възраст. Той се съдържа в млякото, млечните продукти, зелените листни зеленчуци, рибата и ядките. Заедно с калция върви витамин Д, който спомага за усвояването му. В дневното меню на детето задължително трябва да има мляко и млечни продукти, ако искате да сте спокойни за правилното му развитие. Доказано е, че недостатъчният прием на тези съставки води до остеопороза и сърдечно-съдови заболявания в по-късна възраст.

  • Плодовете и зеленчуците не се нуждаят от реклама. Детето трябва да изяжда по няколко плода дневно, за да сте спокойни, че си набавя необходимите витамини и минерали. Сред особено полезните са ябълките, гроздето, лимоните, пиперките, зелето, карфиолът.
  • Зърнените продукти също не бива да бъдат пренебрегвани. Съчетанието им с мляко е перфектна хранителна комбинация.
  • Контролирайте сладкото! Всички деца обожават сладкото и могат да поглъщат почти неограничени количества вафли, бонбони, шоколади. Прекомерната употреба на захар води до пристрастяване и затова е много важно да ограничавате малчугана, когато видите, че прекалява. Парче торта или две блокчета шоколад са напълно достатъчни за детето, ако не искате да си докара затлъстяване и проблеми със зъбите. Не се поддавайте на капризите в магазина и предупредете роднини и приятели да не се увличат в носенето на шоколади, когато идват на гости.
  • Газираните напитки и чипса – за разлика от сладкото, от тях няма и минимална полза. Те само вредят на детския организъм, не носят никакви полезни съставки и са сред топ 5 на причините за детското затлъстяване. Обяснете това на детето си, вместо да го оставяте да консумира безразборно всякакви подобни храни.
  • Не разчитайте само на това, което малчуганът ще си купи, когато е на училище. Пригответе му от вкъщи сандвич с богата плънка от сирене, пилешко и пресен зеленчук, за да сте сигурни, че е похапнал нещо полезно през деня.
Една от най-сериозните отговорности, които имаме, отглеждайки децата, е да ги научим на правилни хранителни навици. Научете го на уважение към храната и му дайте добър пример как да се храни правилно, здравословно и вкусно. Запомнете, че това, което детето ви яде днес, определя здравето му за цял живот.

Д. Великова
Източник: http://semeistvo.rozali.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Психично развитие през тийнеджърството
Психично развитие през тийнеджърството Тийнейджърството е може би най-сложният и противоре...
Още  ]
Кърмене в летните горещини
Кърмене в летните горещини Жарките летни дни често карат родителите да се притеснят за...
Още  ]
Кога да потърсим психологическа помощ за...
Кога да потърсим психологическа помощ за нашите деца? Какво представлява психотерапията? ...
Още  ]
Децата и финансовата отговорност
Децата и финансовата отговорност Като родители за нас е твърде сериозно предизв...
Още  ]
Болести на нервната система. Тикове.
Болести на нервната система Тиковете Менингит. Той представлява възпаление на мозъ...
Още  ]
  Моето Дете