Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Не на матурите! 05 10 2023      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Не на матурите!
Страница 2
Страница 3
Страница 4

Не на матурите!

Випуск „ЕДИНСТВО” организира в цялата страна протест на 1 ноември м.г. Ето какво гласеше призивът на дванадесетокласниците:
Скъпи приятели, Ние, настоящите дванадесетокласници, се обединихме срещу въвеждането на задължителните зрелостни изпити за завършване на средно образование през 2008г. Въпреки няколкогодишните усилия на родители и ученици от бившите випуски да убедят МОН, че учебните планове за гимназиалната степен пораждат неравнопоставеност в обучението ни, министър Вълчев в навечерието на новата учебна година, на 14.09.2007г., издаде Заповед, с която на практика въведе матурите за всички нас.Ето основните проблеми и факти относно държавните зрелостни изпити:
-Държавните зрелостни изпити не са вход за ВУЗ. Те са субективни и не доказват умения и знания.
-В този формат държавните зрелостни изпити ни поставят в неравностойни позиции, защото в профилираните гимназии и профилираните паралелки в СОУ свидетелство за основно образование се получава след 9-ти клас, а в останалите училища- след 8-ми. Тоест не всички ученици са покрили целият гимназиален етап (4 години).
-НЯМА стандарти за системата на оценяване и за усвояване на книжовния български език, които са основни за реализиране на реформите в образованието!
-В момента съществена част от учебния процес е изведена извън училището под формата на платени курсове и частни уроци. Приетите до момента нормативни актове не осигуряват предпоставки за връщане на обучението в класната стая. Те не само няма да ограничат практиката на допълнителна платена подготовка , а напротив - увеличават необходимостта от такава.
-Липса на позитивна нагласа на обществото, която доказваме с нашите протестни подписки. За по-малко от две седмици в 16 града от страната събрахме над 3000 подписа.
Затова ние ИСКАМЕ:
Отлагане на държавните зрелостни изпити до:
-Постигане на равнопоставеност на учениците в учебните планове в различните училища.
-Докато държавните зрелостни изпити станат вход към ВУЗ.
-Получаване на пълна яснота относно провеждането и формата на държавните зрелостни изпити преди началото на учебната година, за която са предвидени те.
Ако не бъдат изпълнени исканията ни, ще последват протестни действия в национален мащаб. Няма да жалим сили и средства в името на справедливостта, която търсим! Потвърждавайки желанието си за реформиране на българското образование по смислен и цивилизован начин и отчитайки всички наслоени проблеми и противоречия относно провеждането на държавните зрелостни изпити в настоящата учебна година, като буден и единен випуск имаме пълното право да отстояваме позициите си. Ние, учениците от Випуск „Единство”, призоваваме медиите, младежките съвети, учениците, студентите,родителите, както и всички, за които нашият проблем не е чужд, да ни подкрепят и да застанат до нас! Призоваваме още другите випускници от всички училища във всички градове на страната. Да бъдат дейни и упорити, силни и непреклонни! Призоваваме към единство в името на едно по-добро бъдеще!
Повече: http://www.maturi2008.hit.bg/
Петиция: http://www.bgpetition.com/maturi/index.html

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Масажи и гимнастика на бебето
Масажи и гимнастика на бебето Развитието и здравето на дет...
Още  ]
Ранно откриване на деца със специфични о...
Ранно откриване на деца със специфични образователни и възпитателни потребности Доц. д-р Йорд...
Още  ]
Интернет и вашето дете
Интернет и вашето дете С появвата си за първи път през 80те, Интернет е световен феномен, по нас...
Още  ]
Детски болести
Детски болести Характерни болести за периода 0-4 месеца {mospagebreak}   А Алергичен...
Още  ]
Болести на нервната система. Тикове.
Болести на нервната система Тиковете Менингит. Той представлява възпаление на мозъ...
Още  ]
  Моето Дете