Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Не на матурите! 24 01 2021      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Не на матурите!
Страница 2
Страница 3
Страница 4


За матурите и випуск 2008

Аз съм една крайно възмутена ученичка, която е попаднала във водовъртежа на образователната система и нейните недостатъци, неудовлетворяващи кандидат-стутентите - випуск 2008 година!
Не е за вярване как кандидатите за висши учебни заведения стават опитни животни на новите образователни идеи на г-н Министъра на образованието. От една страна матурите уж изравнявали кандидат-студентите, давали едно справедниво начало, вход към висшето образование, това може да каже само човек, който не е запознат със ситуацията! Как може матурата да дава равенство при положение, че няма стандартизация в образователната система - в едни училища се карат по 5-6 часа седмично бълг. език и литература, а в други същите часове са от 2 до 4 часа седмично, нима има някаква база за сравнение.Нима ученик, който кара по 2 часа може да сравни знанията си с този, който кара по 5 и това да бъде реално и справедливо оценено? Защо е необходимо да се пръскат сума пари за частни уроци само защото образованието ни е под всякаква критика и не осигурява реални знания в училищата? Учителите често не оценяват реално - надценяват или подценяват... Толкова много въпроси се задават и няма адекватни отговори.
Матурата е един експеримент за нашия випуск, випуск, който претърпя много и страда от липса на заинтересованост (от страна на управляващи и учители) и информация за случващото се...
Не стига ли това, че близо месец имаше учителска стачка, при която пропуснахме толкова материал, а сега и влошените климатични условия, които предизвикват "ваканция" - при тези възникнали ситуации ние губим часове, които няма как да наваксаме и всичко това спомага за един неудовлетворителен резултат от матурите, както и от другите изпити, които ще държим...
Някои специализирани гимназии и техникуми имат държавни изпити, които допълнително натоварват и без това претоварения мозък на кандидат-студента.
Да не говорим, че тези които са учили толкова много и са били с отлични оценки и в един момент държат матура и на нея показват слаб резултат, а това е определящо за бъдещето им, би разочаровало доста от учениците. Не ми се струва никак реално и справедливо да се полага матура при тези условия, с които трябва да се съобразява именно този випуск. Както каза и самият министър Вълчев, тази кампания страда от липса на информация, която да бъде достъпна за всички ученици.
Проблемът за матурите се засегна твърде късно, липсата на уведомление попречи учениците да започнат подготовката си по-рано...
Герои ще са тези, които успеят да покажат най-доброто от себе си на матурите и да бъдат наистина удовлетворени от постигнатия резултат, въпреки лошите предпоставки, които пречат за добрата им подготовка през тази учебна година!

Силвия Маркова
Източник: www.bgreporter.comКоментари
Подкрепа
Написано от Мариана Тодорова на 2007-10-31 20:14:33
Като родител и педагог напълно подкрепям исканията на дванадесетокласниците! Предвид стачката не е възможно децата да наваксат пропуснатия материал, да се подготвят за безсмислени матури, за кандидатстване във ВУЗ, а тези от ПГ и за държавни изпити!
!?
Написано от Мариана Тодорова на 2008-01-17 18:34:15
Прецедент е за една демократична държава да се приема закон забраняващ обжалването на друг закон и така да го прави вечен, а съвършени неща няма. Предвид петициите, дебатите и хилядите разговори господин министърът реши да натрупа необясним имидж напук приемайки матурите да се въведат именно от тази учебна година, след дългата учителска стачка! Матурите не се признават за входно ниво във ВУЗ, както е в ЕС и това ги обезсмисля, децата наваксват пропуснат материал заради стачката, предстоят им въпросните матури, държавен изпит и кандидатстудентски изпити, стресът е излишен! Е, хубавото е че несменяеми хора и правителства няма и надеждата умира последна!
Още по темата
Написано от Мариана Тодорова на 2008-02-13 18:53:24
Вълчев отваря врата за хаос с матурите! 
Просветното министерство ще може да променя организацията и начина на провеждане на матурите по всяко време, без значение дали учебната година е започнала или не. Това става ясно от внесените в парламента промени в закона за народната просвета. Ако поправката мине, в системата може ежегодно да настъпва хаос, ако МОН реши на променя правилата в края на учебната година, например. Досега МОН обявяваше промените, свързани със зрелостните изпити до 15 септември. Матурите са едни от най-важните изпити и затова се дава шанс за промени по време на учебната година, коментираха юристите от МОН. Създаващата се възможност за хаос с матурите обаче противоречи на твърденията на министър Даниел Вълчев, че се въвежда прозрачност и предвидимост в сектора. Ако идеите се гласуват от парламента, ще паднат всички настоящи юридически основания за съдебно обжалване на матурите. Сред поправките е отпадане на правото на учениците от езиковите и математическите гимназии да се освобождават от матура, ако средноаритметичната им оценка по съответния предмет от гимназиалния курс е 5.00. Заради досегашната възможност тези ученици да се освобождават от зрелостния изпит МОН беше осъдено през 2002 г. и задължителните матури бяха отменени. Мотивът беше, че различните ученици са неравнопоставени, тъй като децата от останалите училища нямаха право да се освобождават от матури. С промените ще отпадне и разпоредбата, че просветното министерство трябва да приеме държавни образователни изисквания за усвояването на българския книжовен език. Подобна наредба липсва и на практика 7 години системата действа без стандартите. Към момента няма яснота какво да включват тези изисквания, но те не представляват учебното съдържание по български език и литература и нямат връзка с матурата, обясниха от екипа на Вълчев. При липса на стандарти не може да се измери нивото на владеене на езика на децата от предучилищната група, особено ако първият им език не е български, смятат преподаватели от Факултета за славянски филологии в СУ. Освен това така учители от два града могат да преподават по различен начин правописа на една и съща дума, смятат експерти. 
Сега БГ

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Международен специалист открива зала за ...
Международен специалист открива зала за активно естествено раждане в българска болница Център ...
Още  ]
Педофилията - “Убийцата” на детството!
Педофилията - “Убийцата” на детството! Педофилията е сексуално влечение , тр...
Още  ]
Приемното семейство и привързаността
Приемното семейство и привързаността Какво е това Приемно семейство? Приемното семейс...
Още  ]
Пренатално възпитание
Пренатално възпитание Невербална комуникация по време на пренаталния процес Възпитание, кое...
Още  ]
Смученето на пръста- вреден навик!
Смученето на пръста- вреден навик! При възпитанието на детето няма важни и неважни нещ...
Още  ]
  Моето Дете