Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Пасивни къщи- що е то? 24 09 2023      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

Защо Пасивните къщи стават все по-популярни?

Сградите консумират повече енергия от всеки друг сектор.Те също така допринасят най-много и за емисиите на въглеродния двуокис (СО2) в атмосферата. За това, ако съумеем да проектираме и строим в синхрон с природата, бихме решили голяма част от екологичните проблеми.
Пасивните сгради добиват все по-голяма популярност пред конвенциалното строителство главно поради ниското им потребление на енергия, в сравнение с традиционните сгради - те се нуждят от 90% по-малко енергия за отопление и охлаждане. Освен,че спестяват енергия и са много икономични, те допринасят и за здравето и комфорта на обитателите си. Пасивните сгради предлагат отличен вътрешен климат посредством вентилационна система, която непрекъснато осигурява свеж, филтриран въздух в помещенията. Интересен е фактът , че през 70те и 80 те години, когато е имало световна петролна криза, в Северна Америка са се строяли, „супер изолирани” къщи, които са били твърде близо до стандарта за пасивните къщи. След тази криза цената на петрола се е понижила и това е допринесло в Америка да изоставят идеята за „супер изолацията” в строителството. Въпреки това, този метод на строителство е станал важна основа за по-нататъчното развитие на пасивното и нискоенергийносто строителство в Европа. Стандартът за пасивните къщи е създаден в Германия през 1988 година и основната му цел е енергийната ефективност, комфорта на обитателите, екологичността и достъпността на тези къщи. Първата пасивна къща е построена в Дармщадт, Кранихщайн, Германия през 1990 година от проф. д-р Волфганг Файст, основател и директор на Института "Пасивна къща", Германия. До август 2010 в Европа вече са построени и сертифицирани 25,000 пасивни сгради: еднофамилни и многофамилни жилищни сгради, училища и детски градини, офис сгради и др. В момента, всяка трета новопостроена сграда в Австрия е пасивна. До 2020 година Европейският съюз планира постепенно да въведе пасивния стандарт като задължителен за всички новопроектирани жилищни сгради .


Какво представляват пасивните сгради?


Този тип сгради са с компактна форма и са много добре изолирани . Изолацията е стравнително евтина и това е един от най-ефекасните начини да се спести енергия. Специални прозорци с три-панелно остъкляване, изолирани външни стени, подове и покрив запазват топлината на къщата през зимата и я поддържат охладена през лятото. Пасивните сгради са с въздухонепроницаема външната обвивка и имат вентилационна система с възстановяване на енергията от отработения въздух (рекуперация) с високо КПД чрез използване на топлообменник въздух – въздух. Термомостовете при тях са сведени до минимум, за да няма допълнителни топлинни загуби. От голямо значение е електроуредите да са енерго-спестяващи, за да имат ниска консумация на енергия. При проектираенето на пасивни сгради се използва специализиран софтуер за изчисляването на цялостния енергиен модел PHPP, за да може още в проектна фаза да се докаже дали сградата отговаря на изискванията на стандарта.


Какво е оскъпяването при построяването на една пасивна сграда, в сравнение с традиционното строителство?

Пасивните къщи спестяват средства в дългосрочен план - ползването на енергия в тях се намалява с 90%. Освен това, този строителен стандарт осигурява спестявания и от това, че скъпите отоплителни и охладителни системи не са необходими.
При пасивните къщи има оскъпяване, в сравнение с традиционните и това е напълно нормално, защото при тях се използват висококачествени, дълготрайни продукти, повечето от които са сертифицирани от Института за Пасивни къщи в Германия. Какво ще бъде оскъпяването зависи от дизайна на сградата, от площта, от качеството на материалите в интериора, които се използват за нея. Обикновено това е оскъпяване е от 5 до 10 процента в Европа поради по-разнообразната наличност на продукти за пасивни къщи. В Америка оскъпяватено е от 10 до 15 процента и дори достига до 20 процента, защото все още няма голямо предлагане на продукти за пасивни къщи, но фирмите и производителите реагират бързо на пазара и се очаква тези проценти да вървят надолу. С непрекъснатото покачване на цените на горивата възниква въпросът: „ Дали можем да си позволим да НЕ построим пасивна къща?” Нещо повече, след като това допълнително оскъпяване бъде изплатено след 5-10 години, собствениците на пасивната къща няма да бъдат зависими от непрекъснато покачващатата се цена на енергията. Техните сметки за енергия, ще си останат постоянни и ниски, в сравнение с тези на собствениците на традиционните къщи и това която е наистина едно голямо предимство на пасивната къща.

арх. Гергана Барабонкова, Бостън

На снимките: 1 и 2. Пасивна къща Матис, Австрия, арх.Кауфман
3. Първата Пасивна Къща, Дармщадт, Кранихщайн, Германия, проф. д-р Волфганг Файст

Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Разводът и влиянието му върху родителите...
Разводът и влиянието му върху родителите и децата Предполагам, всеки учител се е изправя...
Още  ]
Световна седмица на кърменето- 2012 г.
Световна седмица на кърменето- 2012 г Доброволческата организация за информация и подкр...
Още  ]
Стволовите клетки
Стволовите клетки Нови проучваня за ролята на стволовите клетки Преди около 20 години ...
Още  ]
Рисувателните тестове за деца
Рисувателните тестове за деца- допълнителен елемент в психодиагностиката РИСУНКА- ТЕСТ Рисув...
Още  ]
Захранване на бебето
Захранване на бебето Грешки при захранването Захранвайте бебето с оризова каша и месо на пюре ...
Още  ]
  Моето Дете