Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Не на матурите! 29 10 2020      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Не на матурите!
Страница 2
Страница 3
Страница 4


Спират обжалването на матурите със закон?

С промяна в Закона за народната просвета ще бъде премахната възможността за обжалване на матурите в съда. Вицепремиерът и просветен министър Даниел Вълчев обясни, че вече няма да има връзка между явяването на държавните зрелостни и това кога се завършва основно образование. В закона ще бъде записано още, че по каквито и учебни планове да учат учениците, те ще държат една и съща матура. Точно с тези мотиви в последните години Върховния административен съд отменяше провеждането на матурите. Даниел Вълчев призна, че вече има две подадени жалби срещу матурите. Този следобед стана ясно, че Върховния административен съд остави без разглеждане жалбата на трима варненски ученици, които атакуваха заповед на просветния министър, с която са определени датите за държавните зрелостни изпити. Ето какво още каза Вълчев. "Кандидатстудентската индустрия в България е индустрия за няколко стотин милиона лева. Тук става въпрос за това ние ще премахнем ли цялата кандидатстудентска мафия или няма да го направим”. Вълчев добави, че в Закона за народната просвета ще има още няколко промени. С една от тях учителите, които дават частни уроци ще бъдат длъжни да декларират това пред директора на училището. Ако не го направят, е възможно да бъдат уволнени. Освен това чрез закона ще се уреди и статутът на т.нар. „защитени училища” – за това от дълго време настоява ДПС. Става дума за училища в малки населени места, където децата са минимален брой. Тези училища не само, че няма да бъдат закрити, но ще имат и допълнително финансиране.
Кандидатите за гимназия т.г. ще се явят на тест по български и литература на 20 юни, а по математика - на 26 юни. Това предвижда графикът за кандидатстване в гимназиите през тази година, който МОН пусна безпрецедентно рано за съгласуване. От м.г. учениците решават тестове от 50 въпроса. По български има допълнително и преразказ на непознат текст от името на герой. За новата кампания се предвижда децата да имат по час и половина за решаване на задачите от теста и час и половина за писане на преразказа. Миналата година времето за преразказа бе час и 15 минути и много деца се оплакаха, че то не им е стигнало. Проверката на способностите по музика за кандидат- гимназистите ще е на 23 юни, по изобразително изкуство - на 24 юни, по хореография - на 27 юни, а по спорт - от 16 до 29 юни. Заявленията за явяване на приемните изпити ще се подават от 26 май до 2 юни догодина. Изпитите са 3 астрономически часа. Списъците с разпределението ще бъдат обявени до 13 юни. Оценките ще бъдат обявени до 3 юли. Ясни са и датите за провеждане на матурите, които от тази учебна година стават задължителни за завършване на средно образование. Изпитите са анонимни и ще са 4 астрономически часа. На матура по български и литература се явяват всички абитуриенти. Тя ще се проведе на 1 юни. Учениците ще решават тест от 40 въпроса и максималният брой точки от него е 70. Другата задача е създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея. За него ще се дават до 30 точки. Другата задължителна матура е по предмет по избор. Изпитите са насрочени от 4 до 10 юни. Заявления за допускане до матури се подават от 14 до 28 февруари. Писмените работи на зрелостниците ще се оценяват от 2 до 18 юни, а оценките ще станат ясни до 20 юни.
Явно министър Вълчев предпочита да промени закона по най- недемократичния начин и да лиши заинтересованите да обжалват, отколкото да се съобрази с мненията и дебатите проведени с ученици и родители относно това да не се въвеждат именно от тази учебна година зрелостните изпити! При постъпването си в гимназии, учениците не бяха своевременно предупредени, че ще държат зрелостни изпити. Изгубиха месец и половина учебен материал който трябва да наваксват, заради учителската стачка. Не е регламентирано зачитането на матурите за входен изпит във ВУЗ. Всичко това обезсмисля и излишно стресира учениците, които едновременно трябва да наваксват пропуснат поради стачката учебен материал, да се подготвят за зрелостни изпити, за кандидатстудентски изпити, а тези от професионалните гимназии и за държавен изпит.

Из електронния печат

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Умствено възпитание
Умствено възпитание Ако целта на възпитанието в древногръцкото общество е била калокагати...
Още  ]
Деца лишени от родителски грижи
Деца лишени от родителски грижи Физическата грижа не е достатъчна за развитието на здраво дете! Из...
Още  ]
Пасивни къщи- що е то?
Пасивни къщи- що е то? Защо Пасивните къщи стават все по-популярни? Сградите консумират ...
Още  ]
Невръстният убиец Асен пребил до смърт и...
Невръстният убиец Асен пребил до смърт и двегодишно момиченце Божидар Събев Хасково Деве...
Още  ]
Внимание, МЕНИНГИТ!
Внимание, МЕНИНГИТ! През последните дни отново се заговори за едно от най-тежките заболя...
Още  ]
  Моето Дете