Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта ІХ Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите” 19 04 2024      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 

ІХ Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите”


Сдружение Музите и Община Созопол и партньорството на читалище ,,Отец Паисий"- Созопол организираха от 5 до 15 юли деветото издание на Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите” – Созопол 2014.
Над 800 деца и младежи, обединени в близо 40 колектива от Украйна, Литва, Словакия, Беларус, Унгария, Молдова, Чехия, Русия, Латвия, Финландия, Хърватия, Румъния и България се потопиха в света на „Музите” и омагьосаха с чар, цветове и талант многобройните туристи и гости на Созопол!
Богатата 11 дневна програма на арт феста даде нови и интересни възможности за представяне на всички изкуства.
Форумът стартира с пищно дефиле на участниците. То се превърна в течение на годините в запазена марка на фестивала. Улиците на черноморския град се изпълниха със стотици деца и младежи от 16 държави, които дефилираха по централните улици на Созопол. Шествието завърши на летния амфитеатър „Аполония”, където се състоя тържественото откриване на първата сесия.
Приветствие към участниците отправиха г-жа Христина Кръстева управител на Сдружение „Музите”. Партньорите на фестивала – Институтът за изследване на изкуствата към БАН и неговият директор проф. Д-р Александър Янакиев приветства форума и пожела сцената на „Музите” да се превърне в пространство за продуктивен обмен на творчески търсения на младите таланти.
Поздрав към участниците отправиха и от Агенцията на Българите в чужбина. В поздравителния адрес на директорът Йордан Янев се казва, че фестивалът се е доказал като цивилизационен мост, свързващ различни националности и култури.

На сцената на летния театър „Аполония” се представиха състезателни концерти в категориите за танцово изкуство, музикално изкуство, театър, изобразително изкуство и нестандартни форми.
Фестивалът протича в две сесии. По време на първата се представиха 18 танцови колектива и над 60 индивидуални изпълнители от Русия, Украйна, Унгария, Беларус, Литва, Румъния и др. Те се състезаваха в категории класически, съвременни, фолклорни, улични танци и нестандартни форми. В журито на фестивала участват специалисти от Института за изследване на изкуството към БАН, които оценяха участниците в отделните категории танцово изкуство, театър и изобразително изкуство. За танцово изкуство и нестандартни форми в журито участваха проф. Александър Янакиев и проф. Анелия Янева.
Публиката в Созопол стана съпричастна на творческата надпревара и аплодира и подкрепя изпълнителите по време на състезателните концерти. Много силно се представиха съставите от Русия, Украйна и Молдова, които заслужено спечелиха призовите места в конкурсната програма.
След оспорвана тридневна надпревара на сцената на амфитеатъра „Аполония” бяха отличени най- добрите танцови формации. В раздел фолклор на І място в отделните възрастови групи бяха класирани ансамбъл „Катюша” Украйна при най-малките, Ансамбъл „Бабзем” Унгария, и Ансамбъл „Средногорие” гр. Златица – България, Дойна фолк – Румъния. В раздел класически танци призовете взеха Студия „Етюд” Естония, Ансамбъл „Парадокс” от Русия, Балетно студио „Арт” гр. Враца. При съвременните танци журито отличи в отделните възрастови групи Хореографска школа „Детство” – гр. Кострома, Русия. Ансамбъл „Брилянтина” - Латвия и ансамбъл „Дивертисмент” Унгария. Награда получи и Балетно студио „Крис”- Бургас.
Състезателният концерт за нестандартни форми впечатли публика и жури с огнено шоу на Студия „Смехурко”- гр. Банкя и на Школата по атракционни изкуства към Националния дворец на децата в София. Тези два състава се окичиха с медалите в тази състезателна категория.

Сцената на летния театър „Аплония” – гр. Созопол се превърна в арена на танца и красотата. Хореографи от България и над 10 европейски държави показаха за зрителите и гостите на Созопол най- новите тенденции в областта на танцовото изкуство за деца и младежи.
Втората сесия на фестивала представя изкуствата в разделите музикално изкуство, театър, литература, изобразително, приложно и фотоизкуство.
Състезателните концерти на музикалните изпълнители събраха много изпълнители от България, Русия, Финландия, Беларус. Конкуренцията беше ожесточена, а публиката в Созопол стана свидетел на грандиозно музикално шоу, в което се представиха участници в разделите класическа музика, забавни песни, фолклор. Откроиха се Музикална школа „Звезди в аванс” от Габрово, Вокална студия „Ексклузив” от Русия, Вокална група „Бижу” от гр.Ямбол, Ансамбъл „Теник” от Словакия, изпълнители от музикалната школа на „Славянска беседа” гр. София и др.
За първи път на фестивала участва и група от Финландия - Духовият оркестър на Пожарната команда от гр. Хелзинки. Те зарадваха публиката извън конкурсната програма с музикални изпълнения и с хумористичен танц „физзарядка”, който чрез пантомима и сценични изразни средства направи шеговит поглед към пожарната команда.
Много силно участие има и в раздел „Театър”. Представленията се играят в продължение на два дни – 12 и 13 юли на сцената на Читалище „Отец Паисий”. Интересните творчески решения и талантливата игра на децата затрудни изключително много журито. Представиха се девет младежки театри от различни градове на страната. Интересно бе участието на театър „Ведна”. Отличено бе участието на театралната трупа „Феникс” от Варна за постановката по текст на Гогол . Тя е уникална с това, че актьорите в нея са деца с увреждания, които успяват да се занимават с творчество и да го представят пред публика.

По време на фестивала извънконкурсната програма имаше и дни на свободна творческа изява – проведоха се изложби, творчески ателиета.
Агенцията за българите в чужбина, които са партньор на тазгодишното издание на фестивала, показаха уникална изложба от детски рисунки „България в моите мечти” . Тя е съставена от 20 наградени творби на деца от българските общности в 18 държави Украйна, САЩ, Испания, Дания, ЮАР, Румъния Франция . Те са участвали в Конкурса по изобразително изкуство „България в моите мечти” в периода от 2001 до 2013. На откриването й Коянка Димитрова директор на Дирекция в Агенцията за българите в чужбина разказа интересни истории за съдбата на част от наградените творби. Изложбата ще остане в Актовата зала на Читалището в Созопол края на фестивала „Музите” 15 юли.

Другият партньор, който подкрепи деветото издание на фестивала е Институтът за изследване на изкуствата към БАН. Под неговата егида се проведоха два уорк шопа. Първият бе по класически и модерни танци. на сцената на летния театър в Созопол д-р Анелия Янева работи с талантливи танцьори от Русия, Украйна, България и др.
По време на втората сесия се проведе и акцията „Българските художници за децата”. „Стефан Баджов. Детско творческо ателие на Института за изследване на изкуствата към БАН.
Малките художници имаха възможност да се запознаят със света на изобразителното изкуство, да творят . Свои акции в областта на приложното изкуство имаха и представители на Националното художествено училище – гр. Казанлък.

На финала на конкурсната сесия на тържествена церемония председателя на сдружение Музите – г-жа Христина Кръстева връчи медали и купи различните раздели на индивидуалните изпълнители и групите. Специалната награда за Община Созопол за хореография и отлична танцова подготовка бе връчена от зам. кметът Катя Стоянова на Студио „Етюд” от Естония. Наградата на Държавната агенция за българите в чужбина отиде в Украйна при Танцов ансамбъл „Катюша”, отличието на Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науката бе връчено на театрализирано огнено шоу на Театрално студио „Смехурко” гр. Банкя.

„Музите” Созопол 2014 е място за срещи на различни култури и успешно вече ІХ години следва мисията си да подкрепя развитие на изкуството сред децата и младежите.Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Синдром на хиперактивност с дефицит на в...
Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието Какво представлява синдрома на хиперактивност ...
Още  ]
Какви трябва да бъдат изискванията към д...
Какви трябва да бъдат изискванията към детската градина, където ще постъпи болното дете? За болн...
Още  ]
Какво ядем всъщност?
Какво ядем всъщност? В моето семейство се опитваме да се храним здравословно. Така мама казв...
Още  ]
Екологично възпитание на детето
Екологично възпитание на детето Дидактични игрови упражнения за екологично възпитание Доц....
Още  ]
Шарката
Шарката Варицела /Лещенка/ Варицелата се причинява от специфичен вирус. Заболяването се р...
Още  ]
  Моето Дете