Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Основни правила за хубава бременност и здраво бебе 02 04 2023      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Основни правила за хубава бременност и здраво бебе

Бременността не е болест. Тя е нормално временно състояние с множество позитивни ефекти върху жената. Когато протича без здравословни проблеми, бременността обикновено не пречи на обичайния ви начин на живот. Но все пак, тъй като през тези девет месеца вие сте отговорна за двама души, има някои основни ограничения и правила, които е наложително да се спазват.
Алкохол, тютюнопушене,кафе,наркотици,токсоплазмоза,спорт, пътувания, слънцето, лекарства и ваксини
Алкохол:
Алкохолът преминава в плацентата и може да причини тежки увреждания на плода, като изоставане в растежа на детето преди и след раждането, смущения във функционирането на централната нервна система,които се изразяват в забавено умствено развитие; наличие на няколко характерни малформации: по-малка обиколка на главата от нормалното, изпъкнало чело, сплескан нос. Консумацията на алкохол по време на бременността дава трайни отражения за цял живот върху детето. За да бъдете съвсем спокойни, по-добре се откажете дори от чаша вино през този период.
Не на цигарите!
Ако сте била страстна пушачка преди да забременеете, сега новото ви положение поставя вашата воля на изпитание. Много жени успяват да използват този период, за да откажат цигарите завинаги, тъй като намират достатъчно силен мотив в мисълта за здравето на бъдещото си дете. Пушенето по време на бременността може да причини забавено развитие на плода поради недохранване; нараства опасността от преждевременно раждане. Доказано е, че концентрацията на никотиновата отрова в пъпната връв на плода съответства на на концентрацията в кръвта на майката. Направете си собствена програма за отказване на цигарите. Ако бременността ви е планирана, тогава бихте могли да започнете отказването още преди да забременеете, за да бъде по-постепенно. Не се събирайте с приятели,които пушат, или поне ги помолете да не пушат във ваше присъствие. Обещавайте си малки награди за издържливостта си и волята си. Изхвърлете всички"резервни" пакети цигари от къщи, и си носете със себе си вместо това дъвки, бонбони или ядки. Не се подвеждайте по "опита" на някоя приятелка, която е пушела по време на бременността си и се хвали, че детето й е здраво. Намерете форуми в Интернет, където да споделяте с други майки как се справяте с този проблем.Ако партньорът ви е също пушач, редно и той да прояви разбиране към вашето състояние и да не пуши пред вас или у дома.
Кафето:
Добрата вест за любителките на кафето е, че не е необходимо да го спират изцяло. Добре е, обаче, да ограничите консумацията до две-три чашки на ден. Ако изпивате над 5 чаши кафе на ден, последиците могат да бъдат същите, както при тютюнопушенето.
Наркотиците:
Няма безвреден наркотик. Той преминава директно в плода и причинява привикване. Бебетата на майки,употребявали наркотици като хероин, кокаин,морфин и амфетамини, се раждат по-дребни, с тегло под нормата и дихателни трудности. Ако майката е взимала хероин, 48 часа след раждането бебето не може да заспи и издава остри пронизителни писъци, което е симптом на абстиненция. При употреба на ЛСД резултатът е два пъти повече аборти и 3 пъти повече вродени недъзи.
Предпазване от токсоплазмоза:
Причинителят на тази болест е паразит, който се намира в недобре сготвено или опечено свинско или овнешко месо. При заразяване се появява лека треска, подути лимфни възли на врата, отпадналост, придружена с болки в ставите. През първите три месеца паразитът може да предизвика спонтанен аборт. Болестта е особено опасна от 5-ия месец нататък, защото преминавайки през плацентата, паразитът причинява тежки мозъчни и очни малформации. Ако не сте имунизирана, не консумирайте сурово или недобре опечено месо.Добре е да се знае, че при замразяване на месото паразитът се унищожава. Консумирайте добре измити и сварени зеленчуци. Избягвайте домашните животни и особено котките, които са носители на токсоплазмозата и изхвърлят паразита с екскрементите си.
Спорт:
Най-доброто физическо упражнение за бременната жена е ходенето. Не се поддавайте на ленивостта, към която ще ви подведе нарастващото ви тегло. Разхождайте се колкото може повече, или просто ходете повече пеша.Можете да упражнявате спорт, към който сте привикнали- при условие, че го упражнявате умерено и ще прекъснете веднага, щом се почувствате натежала. При екскурзии в планините не се качвайте по-високо от 1000-1200 метра надморска височина,защото кислородът се разрежда и дишането ви се затруднява.Плуването е чудесен спорт за бременната. Можете да използвате да правите упражнения за мускулатурата във водата, които биха ви били трудни навън. Разбира се, няма да се гмуркате.Можете да правите гимнастика, като избягвате аеробиката и силно натоварващите упражнения. Не бива да изпълнявате упражнения, свързани с напрягане на корема, които могат да предизвикат контракции. Йогистките упражнения оказват много положително влияние за физическата и психическата подготовка на раждането.Не се занимавайте със спортове, при които трябва да се тича и има тръскане на матката.В началото на бременността можете да карате по малко колело, но трябва да прекратите, когато почувствате, че ставате тромава и тежка и има опасност да паднете.При всички занимания със спорт трябва да внимавате да не се пресилвате и да спрете веднага, когато почувствате задъхване или умора.
Пътуване и транспорт:
Удобни средства за пътуване през бременността са влакът и самолетът. Повечето авиокомпании, обаче, имат ограничение за бременни след 8-ия месец. Хубаво е да уведомите авиокомпанията в кой месец сте, когато си купувате билет.Ако се чувствате добре в кола, няма проблем да пътувате или шофирате. Важното е да няма много тръскане, което да предизвика контракции. Слагайте предпазния колан така,че да минава над и под корема ви. Никога не го поставяйте напряко корема си,тъй като в случай на внезапно спиране може опасно да притисне матката.Ако шофирате сама, избирайте по-ненатоварени часове от деня и по възможност избягвайте ситуации,в които ще ви се наложи да правите резки маневри. Стресът по време на шофиране, уплахата и внезапните непредвидени опасности предизвикват хормонален удар в кръвта, и могат да доведат до контракции. Също така, трябва да имате предвид,че бременността забавя рефлексите. Разбира се, не е желателно да шофирате сама на дълги разстояния.
Слънцето:
Ако лятната ви почивка съвпадне с бременността, и вие решите да я прекарате на море, пазете се от слънцето. Кожата на бременната жена е много уязвима. Слънцето откроява по-ясно кафявите петна, които се появяват обикновено по лицето. Също така, разширява кръвоносните съдове и подпомага появата на разширени вени на краката и червени петна по лицето. Стойте по малко на плажа в по-ранните хладни часове на деня; използвайте времето си повече да ходите по брега и да плувате. Слагайте си шапка на главата и пийте много течности.
Лекарства и ваксини:
Едно от неудобствата на бременността е това, че не можете свободно да употребявате всякакви лекарства дори за по-леки случаи,като настинка или главоболие. Ако имате някакви постоянни здравословни проблеми, които налагат взимането на лекарства, трябва още в самото начало да се консултирате с лекаря си дали ще продължите да ги взимате, или ще ви предпише други. За всякакви стомашни и храносмилателни смущения, както и за болки по тялото и грипни състояния трябва първо да се съветвате с лекаря си, преди да вземете каквито и да било лекарства. Противопоказни са аспиринът и хининът. Без проблем може да се взима парацетамол при главоболие и настинка. Четете внимателно упътването на всяко лекарство и съставките. Например, Алка Зелцер, което е против киселини, съдържа известна доза аспирин и поради това не се препоръчва на бременни. Не се лекувайте сама, или по съвети на приятелки.От ваксините позволени са онези, направени с дезактивирани микроби, като тази против детски паралич (под формата на инжекция), против холера, тетанус или грип.Забранени са ваксините с живи микроби, като тези против детски паралич ( под формата на течност), против вариола, рубеола, бяс, тиф, жълта треска.

Източник: http://bulgarianbaby.hit.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Тикове и заекване в детско- юношеска въз...
Тикове и заекване в детско- юношеска възраст Тикове в детско- юношеска възраст Тикове...
Още  ]
Ранно откриване на деца със специфични о...
Ранно откриване на деца със специфични образователни и възпитателни потребности Доц. д-р Йорд...
Още  ]
Педофилията - “Убийцата” на детството!
Педофилията - “Убийцата” на детството! Педофилията е сексуално влечение , тр...
Още  ]
Как да ги научим да се обичат ?
Как да ги научим да се обичат ? По-големите и по-малките деца в семейството рядко живеят в мир...
Още  ]
Детски вирусни инфекции
Детски вирусни инфекции Детски вирусни инфекции Варицелата, дребната шарка (морбили), зауш...
Още  ]
  Моето Дете