Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Период на новороденото 22 02 2024      
 
Оценка: / 8
СлабОтличен 
Период на новороденото

Прието е психичното развитие на детето да се проследява от деня на рождението му, макар че са направени предположения, че то има преживявания и те се променят в пре-наталния период. Понеже няма достатъчно факти в подкрепа на тази версия, ще разгледаме психичното развитие като започващо с отделяне на детето от майчиния организъм.
Когато бебето се ражда, това представлява огромен стрес не само за майката, но и за бебето. За малкото същество този стрес продължава дори по дълго, отколкото при майката - 2-3 месеца, време през което то се справя с главните задачи на развитието през този период:
- адаптация към съществуване като самостоятелен организъм;
- първична ориентация в своя жизнен свят.
Всъщност през първите десетина дни бебето спи по 18-20 часа на денонощие и се събужда предимно поради дискомфорт от неудовлетворени физиологични нужди. Постепенно времето на бодърстване се увеличава и детето започва да проучва своя жизнен свят. Отначало то реагира на силни и краткотрайни стимули - гръмки звуци, ярки светлини, докосвания. Новороденото може да реагира и на обонятелни стимули с удоволствени или неудоволствени реакции.
Бебето се ражда с набор отличителни вродени “компетенции” – рефлекси. Такива са плачът, смехът, гукането, кихането, прозяването, въздишката, смукането, мигането и пр. У новороденото активността на сензорните системи (слух, зрение, обоняние и др.) все още не е съгласувана с движенията на тялото. В първата година сензориката и перцепцията изпреварват двигателните функции в темпа на съзряване. От друга страна двигателните (моторни) функции също претърпяват интензивно развитие до 3-4 годишна възраст. Специален проблем съставляват координациите между телесните движения и сензо-перцептивните функции. Самата координация има вродена основа в т. нар. синергии и равнището на сензомоторни синтези в теорията на Н. А. Бернщейн, но изискват масивен опит, за да се консолидират. Зрително-моторните, слухово-моторните и други сензо-моторни координации съзряват и се научават ускорено през цялата първа година от бебешкия живот. Като се роди бебето обикновено вече е снабдено с най-важните рефлекси - смукателен, за кихане, хватален, за мигане и пр. но координирането им със сетивата и усложняването им в дълги поведенчески вериги отнема продължително време и изисква масивно упражняване в това, което се нарича сензо-моторни игри. Последните стават добре изразени едва в края на периода на новороденото. До голяма степен новороденото продължава вътрешноутробното си развитие във външна форма и контактът му с неговото обкръжение - физическо и социално все още не е пълноценен.
В психологията на развитието се спори дали в първите месеци усещанията се реорганизират във възприятия, или бебетата се раждат с готовност за перцептивен опит. Има силни аргументи и за двете позиции. От друга страна е установено, че у новороденото и бебето се проявяват устойчиви особености (свойства) на психодинамиката, традиционно наричани темперамент, които са сплав на вродени предиспозиции и най-ранни психо-физиологични привички.
Приема се, че периодът на новороденото е завършил, когато у бебето се появи т. нар. комплекс на оживление: симптоми на бурна радост (широка усмивка, протягане на ръчички, радостно гукане и пр.), когато усети присъствието на човека, който всекидневно е при него - обикновено майката. Така бебето е разбрало и оценило грижите на най-близкия му човек и се е привързало към него. Комплексът на оживление може да се приеме за първата стъпка в дългия процес на социализация на детето.

Източник: www.elegantna.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
От биберона до лъжичката
От биберона до лъжичката Как лъжичката измества биберона? <a href='/ads/adclick.php?n=a7ee...
Още  ]
Нервно-психично развитие на бебето
Нервно-психично развитие на бебето Психологическа диагностика на ранното детство Детето през ...
Още  ]
Коликите
Коликите Думата колики идва от гръцката дума kolikos, която означава болки в колона (част ...
Още  ]
В България има тежко пострадали и почина...
В България има тежко пострадали и починали от ваксина В България има документирани 15 смър...
Още  ]
Как да предпазим детето от насилие
Как да предпазим детето от насилие! Всяко дете трябва да знае! Малтретираното дете Синдром на ра...
Още  ]
  Моето Дете