Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Тестове за бременност 15 06 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Тестове за бременност
Страница 2
Страница 3

Тестове за бременност


Тест за бременност - лентаКак действат тестовете за бременност?
Тестовете за бременност измерват наличието на определен хормон в урината, наречен човешки хорионгонадотропин (human chorionic gonadotropin или съкратено hCG). Този хормон се произвежда от клетки, които принадлежат на плацентата, той навлиза в кръвообръщението когато оплоденото яйце се прикрепи към матката (около шестия ден след оплождането). Нивата на hCG в организма нарастват стремително през следващите няколко седмици, удвоявайки количеството си на всеки два дена. Около четиринадесетия ден след оплождането (приблизително по времето, когато би трябвало да се очаква месечния цикъл) някои тестове вече биха могли да отчетат повишеното наличие на този хормон в урината и да дадат положителен резултат. Въпреки рекламните им послания обаче, повечето тестове не са достатъчно чувствителни, за да гарантират акуратност на този етап. В действителност е доста по-вероятно да бъде получен верен резултат, ако се изчака седмицата, следваща тази, през която би трябвало да започне месечния цикъл.
До колко може да се разчита на точност в деня, в който цикълът ви закъснее?
Повечето тестове за бременност твърдят, че точността им е „над 99%” и че бихте могли да ги използвате още в деня, в който месечният ви цикъл закъснее. По-задълбочен поглед на нещата обаче би показал, че това твърдение е доста заблуждаващо. Истината е, че количеството hCG в урината във всеки ден след прикрепянето на оплодената яйцеклетка към матката би могло да варира значително при различните жени. Изследвания показват, че едва 1 на 18 изследвани теста е достатъчно чувствителен да улови повишените нива на hCG, каквито биха били при повечето бременни жени към първия ден от закъснението на менструалния им цикъл. Повечето от останалите тестове биха регистрирали едва около 16% от бременностите към този момент, въпреки че много биха били точни само седмица по-късно.
Как е възможно в такъв случай всички тези тестове да твърдят, че са точни през този ранен етап от бременността?
Те не твърдят това. Те твърдят че са с „точност над 99%” като цяло, след което казват, съвсем отделно, че бихте могли да ги използвате още в деня на закъснение на менструацията ви. Като цяло това твърдение е напълно вярно, но то няма нищо общо със способността им да откриват бременността към момента на закъснение на цикъла.
Как да разберем кой тест е най-чувствителен?
Това не е никак лесно. Бихте могли да се ориентирате от информационни сайтове като Consumer Reports , но в някои от тях е необходима регистрация или заплащане на някаква такса. Друг начин е като внимателно прочетете информацията, която е изписана на опаковката и на листовките, идващи с продукта – някои тестове предоставят информация за чувствителността си. Обикновено това е информация за най ниската концентрация на hCG, която тестът може да открие. Така например тест, който казва, че реагира при 20 mIU/ml би трябвало да е по-чувствителен от тест, който реагира при 50 mIU/ml. За съжаление на практика тази информация също би могла да подведе, тъй като съществуват различни видове hCG и цифри като тези по-горе не дават сигурна информация за това колко добър е тестът при регистриране на нивата на този вид, който е най-релевантен за ранните стадии на бременността.
Как да използвам тест за бременност?
На първо място трябва да проверите срока на годност на теста и да се убедите, че не е изтекъл. Важно е и къде сте съхранявали теста – ако е стоял на топло или влажно място, то доста вероятно е да се е повредил. Не разчитайте на него – вземете нов. Когато сте готова да направите теста, прочетете внимателно инструкциите – те биха могли да се различават в зависимост от марката, която сте избрали. При някои урината се събира в чашка и след това с приложена в комплекта пипета се капва малко количество на определено място от теста. При други не се използва чашка и тестът може да бъде поставен директно на пътя на урината. При някои марки са възможни и двата варианта. Има различия и по отношение на това как трябва да се разчита резултата. При някои се появява розови или сини линии на лентата на теста, докато при други се появява червен плюс или минус в отвор върху теста. Повечето имат контролен индикатор – най-често това е втора линия или символ, който да покаже дали тестът е валиден. Ако контролният индикатор не се появи то тогава има вероятност тестът да е направен неуспешно и е необходимо да се повтори. При повечето тестове резултатът може да се провери след около 5 минути, макар че в някои случаи положителният резултат може да се визуализира едва на десетата минута. Ако тестът покаже негативен резултат изчакайте няколко дни до една седмица и направете тест отново в случай, че все още нямате цикъл. Ако овулацията е била по-късно от очакваното, то възможно е да сте направили теста твърде рано, за да получите положителен резултат. Най-добре е теста да се прави сутрин след ставане, когато урината е най-концентрирана. Както и да процедирате с тестването си за бременност, не бива да смятате, че един негативен резултат означава, че не сте бременна. Ако менструацията ви не се появи в очаквания момент, не забравяйте, че е възможно да сте бременна (т.е. не е добре да прекалявате с консумацията на алкохол, да скачате с бънджи или да правите други неща, които не са безопасни за плода по време на бременност). Ако в продължение на седмица или две нямате менструация, но нямате и позитивен резултат от тест, най-добре би било да отидете на преглед при гинеколога си, за да разберете какво се случва.
Възможно ли е да получа неверен положителен резултат?
Неверен положителен резултат или ситуация, при която тестът казва, че сте бременна, а вие в действителност не сте, е възможен. Ако получите позитивен резултат при ранно тестване за бременност и скоро след това ви дойде менструалният цикъл, е възможно да сте имали така наречената „химическа бременност”. Това се случва, когато оплодена яйцеклетка се прикрепя към матката и се развива достатъчно, за да започне да произвежда hCG, но скоро след това спира развитието си по някаква причина. Това се случва с 30 до 50% от оплодените яйцеклетки по различни причини, които ги правят неспособни да се развият в ембрион. В такъв случай цикълът ви ще дойде малко по-късно и е възможно да протече малко по-тежко от обичайно. Някои лекари смятат това за още една причина, за да не се разтройвате излишно от това често срещано явление, да изчакате една седмица след закъснението на менструалния ви цикъл преди да направите тест за бременност.
Как реагират тестовете при извънматочна бременност?
Извънматочната бременност би могла да даде както позитивен, така и негативен резултат при използване на тестове за бременност. Задължително трябва да се прегледате при гинеколога си в случай на коремни болки или неестествено кървене, независимо какъв е бил резултата от теста за бременност.
С какво домашните тестове за бременност са по-различни от тестовете, които се правят в лекарските кабитети?
Много клиники използват абсолютно същите тестове, предлагани на пазара за домашна употреба. Лекарите използват и кръвни тестове за бременност, които отчитат точните нива на hCG в кръвта ви или как се променят нивата с течение на времето.
Къде мога да закупя тест за бременност?
Тестовете за бременност се продават без рецепта в аптеките. Могат да бъдат поръчани и през Интернет. Цените варират от 1,50 лева до 5 – 6 лева.

Източник: www.predainatatak.bg
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Писмо на едно бебе до родителите му
Писмо на едно бебе до родителите му Научете децата си! Не ме убивай, мамо! Послание ...
Още  ]
Всичко за млечните зъби на вашето дете
Всичко за млечните зъби на вашето дете Зачатъците на млечните зъби се форми...
Още  ]
Захранване на бебето
Захранване на бебето Грешки при захранването Захранвайте бебето с оризова каша и месо на пюре ...
Още  ]
Към вас Родители! Внимание възможни симп...
Към вас родители! Възможни симптоми при употреба на дроги. Трудно е д...
Още  ]
Характеристика на децата със зрителни н...
Характеристика на децата със зрителни нарушения в педагогически, медицински и психологически план ...
Още  ]
  Моето Дете