Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Тестове за бременност 09 12 2022      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Тестове за бременност
Страница 2
Страница 3

Аборт по желание – решение или кошмар

Почти няма жена, която да не мечтае да стане майка. Мечтата за новороденото бебче се заражда от ранна възраст у нас и много често години наред живеем с нея. Оказва се обаче, че желанието е едно, а готовността съвсем друго.
Не са единици случаите, когато жени с ужас и сълзи на очи виждат двете чертички на теста. Моментът не е подходящ, не е от специалния партньор или просто сега не искате да сте бременна и да раждате. Причините може да са много, но начинът по който се чувства жената в такъв момент е кошмарен и неописуем.
Противоречията са много, емоциите ескалират и най-лошото е, че никой реално не може да ни помогне за най-доброто решение в такъв момент.
Да носиш живот в себе си и да знаеш, че насила ще го отнемеш – това е драма за всяка жена. Колкото и да сте сигурна, че това е правилното решение, мисълта не може да ви напусне и да осъзнаете, че това е разумният ход, защото, все пак, това е една човешка съдба. Това е едно дете. Вашето дете!
Има реални случаи, при които обичаща се двойка взема решение
да направи аборт, просто защото сега не му е времето. Този „правилен“ ход обаче може да разбие психиката на всяка жена.
Няма начин да не осъзнаваме как хиляди жени по света помятат спонтанно или с години не могат да забременеят. Те чакат детенцето си като най-висш дар, правят и невъзможното за да чуят заветните думи „Бременна си!“. Толкова го искат, че животът им може да се осмисли само от появата на новороденото. На фона на тези човешки драми стои другата крайност – тези, които доброволно се разделят с възможността да дарят живот.
Ирония на съдбата или съзнателен избор?
Няма нужда от дълбок анализ, защото това е реалният живот, в който приоритетите на едни понякога лишават от живот други.
Да погледнем статистиката. Изследване, проведено през 2000 година в 27 държави, извежда най-честите причини, които водят до изкуствен аборт:
25,5% – Желаят да отложат раждането на дете.
  21,3% – Не могат да издържат дете.
  14,1% – Имат проблемна връзка или партньорът не желае деца.
  12,2% – Твърде са млади, за да бъдат родители.
  10,8% – С раждането би се прекъснало обучение или професионална реализация.
  7,9% – Не желаят деца или вече имат и не желаят повече.
  3,3% – Поради вероятност от не нормално (не здраво) развитие на ембриона.
  2,8% – Поради риск за здравето на майката.
  2,1% – Бременността е вследствие изнасилване, кръвосмешение или друго.
Начините, по които можете да осъществите изкуствения аборт са основно два – чрез хирургическа намеса и медикаментозен (медицински). И в двата случая здравето на жената след аборта не е гарантирано, защото има редица усложнения, които могат да възникнат - инфекции, бактериален или септичен шок, проблеми с бъдещо зачатие.
При медицинския аборт се използват единствено медикаменти за прекъсването му и трябва да се направи до 56-ия ден след първия ден от последния менструален цикъл.
Основно се извършава в три стъпки: инжекция, която спира бременността; лекарство, което предизвиква съкращение на матката и изхвърля плода; ултразвук, който проверява премахването на бременността. Възприема са като по-поносим от стандартния аборт, защото е без упойка и се сравнява с естествен спонтанен аборт.
Сериозен проблем, с който се сблъсква обществото, е
правенето на аборт в домашни условия. Тази грешка предприемат много млади момичета, които не са запознати достатъчно с рисковете, които крият подобни непрофесионални манипулации. 80% от смъртните случаи на абортирали жени са именно тези, които са извършили аборт извън лечебно заведение.
По света има много организации, които се борят срещу аборта. В някои страни абортите са незаконни, а според каноните на християнството абортът е убийство. Въпреки това ежегодно в света се извършват средно 44,5 милиона аборта. Погледнато от друг ъгъл, това са 44.5 милиона убийства. Това са неродените ни деца, чиито плачещ глас никой никога не чува.
Защо страдаме само за тези, чиято болка виждаме, а не мислим за тези, чиито шанс за живот насила отнемаме? Механично ще отговорите: „За какво да го раждам, като сега не му е времето. Нямам средства, не съм завършила, не съм женена...“ А аз бързо ще ви оборя – подходящият момент в живота никога за нищо не настъпва! Джон Ленън беше казал „Животът е това, което се случва, докато обмисляте други планове.“
Защо така често решаваме, че моментът не е подходящ за нов живот, а е подходящ за смърт? Някои твърдят, че ембрионът все още не е човек. Само че сърцето на бебето започва да бие на осемнадесетия ден от зачеването. Така че ако не оформен човек, заченатото „нещо“ в нас е живот! Живот, който ще бъде уникален, специален и неповторим. Живот, който за известно време зависи от нас, но е напълно независим и има правото да съществува, толкова колко и ние, които сме сред щастливците да ни дадат този шанс.



Нима собственото ни удобство в един определен момент е по-важно от всичко, което му предстои на „малкия ембрион“ в нас.
Нека не създадем грешна представа. Ясно е, че
абортът понякога е наложителен, поради десетки причини. Само че не толкова наложителен, че да се налага на 90% от жените на земята, както сочи статистиката. Можем само да се надяваме тази цифра да намалява. А с това може да помогне всяка една от нас.

Д.Великова
Източник: rozali.com





 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Интервю с Красимира Дамянова
Детето трябва да знае, че има вашата безусловна родителска любов! Интервю с Красимира Дам...
Още  ]
Взаимоотношенията в семейството и тяхнот...
Взаимоотношенията в семейството и тяхното влияние върху детето Взаимоотношенията ...
Още  ]
Синдром на хиперактивност с дефицит на в...
Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието Какво представлява синдрома на хиперактивност ...
Още  ]
Юношеството - толкова трудна възраст
Юношеството - толкова трудна възраст Трудно е да си родител на юноша, изпаднал в криза. О...
Още  ]
Защо хората сега масово не желаят да скл...
Защо хората сега масово не желаят да сключат брак? Защо хората сега масово не желая...
Още  ]
  Моето Дете