Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Цената на една прегръдка дневно 07 10 2022      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Цената на една прегръдка дневно
Страница 2


Цената на една прегръдка дневно


Философията "ще поплаче и ще млъкне" може да се окаже пагубна за детето в по-късна възраст. Начинът, по който родителите се отнасят към децата си може да повлияе върху химичния баланс в детския мозък и евентуално да доведе до депресия и алкохолизъм в по-късна възраст. Това твърди Маргот Съндърланд в книгата си “Науката да бъдеш родител” (Margot Sunderland/ The Science of Parenting), давайки някои ценни съвети на родителите. Всички родители знаят, че да прегръщат децата си е много хубаво усещане. Това, което повечето не знаят обаче е, че с всяка прегръдка в мозъка на детето се отделят специални вещества, които подпомагат развитието на стрес-регулиращата система и така прегръдките помагат на децата да израснат щастливи и стабилни хора. Липсата на нежност може да предизвика проявяване на алкохолизъм и депресия в по-късна възраст.

“Начинът, по който родителите се отнасят към децата си може драматично да повлияе на химичния баланс в мозъка на детето и това влияние да бъде дългосрочно”, казва авторката на книгата. Маргот Съндърланд, детски психолог, е провела над 800 изследвания, за да напише “Науката да бъдеш родител”. Тя набляга на това, че “има много доказани връзки между ранния стрес и депресията, алкохолизма и всички болести на обществото в по-късния етап от живота.” Един от основните химикали, например, е амино-киселината GABA, вещество против тревожност, което също може да бъде намерено в алкохола. “Ако не получите вашите GABA амино-киселини от родителите си, може да се обърнете към алкохола, за да си ги набавите оттам”, обяснява Съндърланд. Високите нива на стреса са много пагубни за химичната система на мозъка и Съндърланд предупреждава, че контролирането на плача на детето е първият пример за това. Мозъкът на бебето още не развил способността да успокоява сам себе си, затова има нужда от помощта на родителите. Ако тази помощ не дойде, мозъкът не развива тази способност за самоуспокояване. Ако не сте много внимателни през първите няколко години от живота на детето, може да разстроите тази система завинаги, предупреждава авторката. И това не е нещо, което може да дадете по-късно, тъй като изследванията показват, че децата, които са получавали недостатъчно нежност като малки не отделят окситоцин - хормон, който намалява стреса, дори и да започнете да ги прегръщате в по-късна възраст. Съндърланд твърди, че нежността е особено важна през първите 5 години. Психоложката обръща внимание на това, колко е важно онези необясними, внезапни изблици на децата през първите 2-3 години да бъдат вземани на сериозно, като родителите трябва да влагат много търпение да ги утешават и приласкават. Може и да изглежда, че някои деца се справят добре и без прегръдки, но в по-късна възраст, особено през пубертета, тази липса на нежност оказва огромно влияние на поведението им и те могат да изпаднат в депресия или да станат агресивни.


Родителите също трябва да внимават, как възпитават децата. Особено след “провинение” е необходимо да се опитат да свалят нивото на стреса у детето. “Не е необходимо да крещите на децата си – ако го правите, променете това”, казва Съндърланд. Каквото и да е станало, не оставяйте детето в състояние на шок, съветва психоложката.

Източник: http://tiabg.com
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Особености в развитието на детето
Особености в развитието на детето Динамиката на възрастово развитие до края на детството -...
Още  ]
Нощният сън на бебето– заедно или отделн...
Нощният сън на бебето– заедно или отделно от майката Експертите препоръчват пре...
Още  ]
Български празнични обичаи
Български празнични обичаи Какво повелява традицията? На 1-ви януари “ВАСИЛЬОВДЕН&...
Още  ]
Новороденото
Новороденото Седмица първа Появата на бебето е нещо дългоочаквано от всички наоколо и...
Още  ]
Из "Грижи за бебето и детето"
Из "Грижи за бебето и детето" Д-р Бенджамин Спок Когато детето започне да говори ...
Още  ]
  Моето Дете