Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Кръвно налягане при децата 21 06 2024      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 

Кръвно налягане при децата


Нарушеното кръвно налягане по принцип се отнася към списъка със "заболявания на възрастните ". Подобни проблеми обаче често се наблюдават и при децата. Едва ли ще учудим някого, ако кажем, че е от изключително значение навреме да се открият симптомите и да се проведе необходимото лечение. Кръвното налягане зависи от активността на сърдечната дейност, от тонуса на артериите и може да се променя под въздействието на физическо натоварване, емоции, болести. Тези и много други причини оказват временно влияние на кръвното налягане, но след известен период то отново се нормализира.Съществуват ситуации обаче, когато налягането се променя без видима причина, като при това промените са трайни - в продължение на месеци и години. Това явление се обозначава с термините - хипертония (при повишаване) и хипотония (при понижаване на налягането).

При децата и подрастващите тези състояния могат да се срещнат и като "вегето-съдова дистония от хипертоничен или хипотоничен тип".Кръвното налягане при новородените:
момичета - 66/55, момчета - 77/55 mm Hg.- През първата година от живота на бебето основно се повишава систолното налягане, достигайки до 90-92 mm Hg.- До 7 годишна възраст увеличаването на налягането протича с бавни темпове, след тона започва да се увеличава по-бързо, като към 16-18 години достига характерните за възрастите величини.Какво е прието да се смята за норма? Нека кажем няколко думи за нормалното кръвно налягане. Мнозина знаят че степента му се обозначава с две цифри - например 120/80 mm Hg. Това означава че в момента на съкращаване на сърцето налягането в артериите се увеличава до 120 mm Hg., а в момента на отпускане - намалява до 80 mm. Нормалното кръвно налягане е подложено на значителни индивидуални колебания, така например, за подрастващите горното (систолното)налягане може да бъде в границите 100-140 mm Hg, а долното (диастолното) - 70-90 mm Hg. Подобни колебания се срещат и при децата, затова индивидуалните значения обикновено се сравняват със помощта на специални таблици, в които са указани нормалните граници за всяка възраст: Както вече споменахме артериалното налягане при децата се увеличава с възрастта.
Как да премерим кръвното налягане? Най-важното е налягането да се измерва в спокойно състояние. Физическото натоварване, възбудата усилват работата на сърцето и артериалното налягане се покачва. Често при масовите медицински прегледи в училищата, учениците биват "замъкнати" в лекарския кабинет по време или след бурно междучасие. Децата нямат възможност да си поемат дъх и да се успокоят, в резултат на което при мнозина от тях се получават завишени цифри. Между другото обикновеното притеснение на детето от "тайнствената процедура" също може да има подобен ефект.

Налягането може да се мери в седнало или в легнало положение- важното е и последвалите контроли да се извършват в същото положение. От огромно значение при децата е размерът на т.нар. "маншон" на апарата за измерване на кръвното налягане - ширината му не трябва да надхвърля 2/3 от дължината на рамото. За съжаление при закупуването на апарати обикновено не се предоставят специални маншони на всички възрасти, а много от грешките идват именно от използването на неподходящи "маншони". Най-често при децата се наблюдава хипертония, докато хипотонията се среща значително по-рядко.Хипертония. Обикновено се наблюдава при децата с наднормено тегло и със склонност към затлъстяване. Среща се в две форми - първична, без каквато и да е видима причина и вторична, свързана с бъбречни, еднокринни заболявания и по-рядко с други видове патологии. Лечението на двете форми е различно, което налага детето с постоянно високо кръвно да бъде подложено на обстоен медицински преглед за установяване на причината. Първична хипертония - срещата се при деца в училищна възраст и подрастващите. В повечето случаи става дума за начален стадий, когато заболяването лесно може да бъде овладяно. Често това дори не е болест, а по-скоро индивидуална реакция на подрастващия на стимулите, предизвикващи незначително и кратковременно повишаване на налягането у всички хора: физическо натоварване или емоционална възбуда.

За нормализиране на налягането при вторичната хипертония трябва да се лекува основното заболяване. Ако налягането все пак задържи високите си стойности(което се случва много рядко) лекарят може да предпише специални лекарства.

Детето, чийто родители страдат от хипертония по принцип реагира с по-високи стойности на кръвното налягане на различните стимули, отколкото неговите връстници, чиито родители имат нормално артериално налягане. Децата на хипертоници поддържат високите стойности / на ръба на нормалните/ и в периода на съзряване. Често след като пораснат те съхраняват високите стойности на кръвно налягане.

Подобни наблюдения обаче по никакъв начин не свидетелстват за евентуална обреченост на подрастващите към хипертония. Просто, познавайки особеностите на артериалното налягане на вашето дете, родителите биха могли да изградите режима му така, че да сведат до минимум неблагоприятните влияния. Повишеното кръвно при децата рядко бива съпроводено от оплаквания (малчуганите обикновено се чувстват добре).
- ако детето има високо налягане, след 2-4 седмици задължително трябва да бъде измерено отново.при оценяване степента на повишаване на кръвното налягане, трябва да се вземе предвид не само възрастта и ръста на детето, но и наднорменото тегло и наследствеността.

Как да се избегне хипертонията? Наблюденията през последните 20 години показват, че освен наследствеността, важна роля в развитието на хипертония играят някои режимни фактори, чието отстраняване би могло да предотврати заболяването.
Трайни високи стойности на кръвното налягане може да предизвика прекаленото учебно натоварване. Така, например според статистиката процентът на децата с високо кръвно в физико-математическите училища е 2-3 пъти по-висок, отколкото в обикновените школа /данните са извадени от руски източници/. Ето защо регулирането на учебното натоварване, снемането на психологичния стрес от подрастващите (страхът от ниски оценки) ще помогнат за нормализирането на стойностите. Развитието на хипертония може да провокира и ниската физическа активност, както и заседналият начин на живот на детето. Спортът и високата двигателна активност като цяло понижават рискът от появата на хипертония. Неограничената консумация на готварска сол също може да стане причина за както за повишаване на кръвно налягане, така и фактор за развитието на първична хипертония. Най-добре е още от първата година / тогава когато се формират вкусовите му предпочитания/ детето да бъде свикнато на минимална консумация на подправката. Или казано с две думи, ефективната профилактика на хипертонията включва в себе си всичко онова, което разбираме под "здравословен начин на живот".

Хипотония. Понижаване на кръвното налягане може да настъпи в периода на възстановяване след тежко заболяване. При някои деца е възможно подобно състояние да продължи доста дълго.Ниското кръвно налягане може да се комбинира с:
общо неразположение, умора, прекомерно изпотяване при физически натоварване, главоболие, сънливост.Понякога се наблюдава нещо като преход от хипотония към повишено кръвно налягане - именно в тези случаи като че ли терминът "вегето-съдова дистония" е най-уместен. Добрата новина е, че това е относително рядко явление.

Лечението на нарушенията в артериалното налягане при децата може да определи единствено лекар. Соловото назначаване на лекарства е абсолютно неуместно, дори и в случаите, когато родителите са хипертоници, и добре познават всички страни на заболяването. Вместо това родителската енергия може да бъде съсредоточена в осигуряването на най-подходящия режим за детето и редовния прием на предписаните от професионалист препарати. И още нещо много важно - Имайте предвид че тъй като децата не усещат болестта си, обикновено не желаят да се лекуват!


Предостави:д-р Валерия ЕвтимоваКоментари
кръвно
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2007-07-30 16:26:27
колко е нормалното кръвно на момиче на 12 години?

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Зигмунд Фройд - Психология на човека
Зигмунд Фройд - Психология на човека Наричат го „бащата на психоанализата”. Ня...
Още  ]
Приемното семейство и привързаността
Приемното семейство и привързаността Какво е това Приемно семейство? Приемното семейс...
Още  ]
"Прозрачни сьдби”- филм- послание кьм мл...
"Прозрачни съдби”- филм- послание към младите Приключиха снимките на най-...
Още  ]
Поставете разумни правила за ползване на...
Поставете разумни правила за ползване на компютъра от децата Ви Как да се справим с компютърната...
Още  ]
Детските рисунки
Детските рисунки Как рисуват нашите деца Изобразителното изкуство и интелектуалното възпитание ...
Още  ]
  Моето Дете