Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Кога детето за първи път да посети офталмолог 19 06 2024      
 
Оценка: / 6
СлабОтличен 

Зрението на пеленачето се развива постепенно

Как да опазим здрави очите на децатаС раждането си бебетата притежават всички очни структури, но тяхната зрителна система е функционално незряла. В първите месеци те се усъвършенстват заедно с общото развитие на детския организъм. През този период бебетата придобиват умения, като фокусиране, координация на двуочните движения, усещане за дълбочина и перспектива, цветоусещане, координация окоръка, пространствени преценки. Първите очни прегледи се извършват в първата година след раждането. Ако бебето е недоносено, те се правят още преди изписването му от родилния дом. При здраво и нормално развиващо се дете обстоен очен преглед се прави на около тригодишна възраст. Малкият човек трябва да вижда лицето на майка си след първата седмица от своето раждане. Отначало фокусирането става върху лицата на близките, а по-късно върху ярки предмети, намиращи се в близост до тях. До 4-ия месец бебетата виждат в черно и бяло и в нюанси на сивото. От 3-ия месец те започват да проследяват подвижни обекти, като първоначално движат главата си, а след 4-ия месец вършат това с очите. Все още децата не успяват да преодолеят кръстосването на очните оси, което обикновено притеснява родителите. Но след 5-ия месец този проблем изчезва. В края на 4-ия месец мъниците се опитват да достигат някои предмети, което развива координацията око-ръка. В този период се формира и цветното зрение. Между 4-ия и 6-ия месец мозъкът на бебетата започва да слива образите от двете очи в един. С началото на по-активен живот (лазене, преобръщане, стоене) координацията между очите и цялото тяло се усъвършенства. Подобряването на сръчността и координацията око -ръка е в основата на опознаването на околната среда. В този период започва да се развива и визуалната памет, фокусирането и координираната работа между двете очи стават все по-фини, фокусът бързо се сменя на близки и на далечни разстояния. Децата могат добре да преценяват разстоянията във възрастта между 8-ия и 12-ия месец. С опитите за прохождане те се учат да използват очите за координация на по-големите мускулни групи на тялото и да насочват движенията му. Това им позволява да хващат и хвърлят предметите сравнително точно. Усъвършенстваните зрение и двигателна моторика предполагат и манипулиране с по-дребни предмети. Зрението трябва да се провери и преди детето да тръгне на училище. Целта е да се прецени дали зрителната система може да се справи с четенето и писането.

Кога детето за първи път да посети офталмолог

Първите рутинни прегледи с ориентировъчна цел се извършват в бебешка възраст от неонатолога или педиатъра. Лекарят следи за позицията на очите, състоянието на придатъците им (клепачи, слъзни пътища и др.), обръща внимание на зениците и тяхната реакция на светлина (нормален е червеният рефлекс от очното дъно) и др. Промененият зеничен рефлекс насочва към патологични промени в структурата на окото. Например белият зеничен рефлекс може да е следствие на вродено перде (катаракта) или по-рядко на вътреочен тумор. Неясният рефлекс се свързва с аномалии в рефракцията (нужда от очила) и т.н. Всяко отклонение от нормата следва да бъде консултирано със специалист (детски офталмолог) за точна диагноза и съответно лечение.
Първите тестове за силата на детското зрение би трябвало да се извършат около третата годинка. Ползват се различни таблици за зрителна острота. За най-малките те са с картинки, а за децата над З години - с различни знаци, подобни на букви, числа или буквата "Е", обърната в различни посоки. Подобен преглед е един от най-ефективните начини за ранно откриване на проблеми с детските очи и зрение.
Допълнителни изследвания се налагат, ако: зрението на двете очи е различно, очите не са в успоредна позиция едно спрямо друго, подвижността им е ограничена или нетипична, в семейството има хора с очни проблеми в детска или в зряла възраст.

Как да опазим здрави очите на децата

Дори да имат сериозни физически проблеми, най-често малките деца не могат да ги формулират и изкажат.Основното, което трябва да помнят родителите: ако детето не се оплаква от нищо, това въобще не значи, че няма проблеми със зрението. В повечето случаи децата дори не разбират, че виждат лошо и какво точно значи “виждам добре”.Как да не пропуснем началото на заболяването?
Внимателните майки вероятно забелязват, ако детето започне да има проблеми с очите. И особено ако е късогледо. В групата на риска за късогледство попадат децата, чиито родители страдат от миопия. Останалите, много по-сложни и опасни патологии, могат да се открият, ако детето се води на очен лекар поне два пъти в годината. Днес има великолепна апаратура за диагностициране на очите. А знаем ли от какво боледуват нашите деца? Офталмолозите посочват три основни заболявания.
И те са:
• далекогледство;
• късогледство;
• амблиопия или т.нар. лениво око.
Това е заболяване, при което в едното от двете очи почти (или въобще) не е задействан процесът на зрението. Очите виждат съвсем различни картинки и мозъкът не може да ги събере. А когато един орган, който и да е той, не работи, започва да атрофира. Тоест едното око се изключва от процеса на зрението за известно време. Най-честата причина за това заболяване е късогледството. Затова на децата трябва да се обръща повече внимание, докато са малки и не разбират, че имат проблем с очите.

Детското зрение изисква особено внимание

Проблемите с детското зрение винаги са били предмет на особена грижа от страна на възрастните. В последно време - още повече. Ако по-рано късогледството (миопия) се е откривало при деца на 5-годишна възраст, сега вече това нарушение често се среща и при много по-малки деца, дори кърмачета.
КЪСОГЛЕДСТВОТО МОЖЕ ДА БЪДЕ И ВРОДЕНО. В РИСКОВАТА ГРУПА ВЛИЗАТ НАЙ-ВЕЧЕ НЕДОНОСЕНИТЕ ДЕЦА
Това твърдение е много изненадващо, защото общата представа за късогледство е тази, че то се появява най-вече при учениците: компютър, телевизия, претоварване в училище. Все фактори, провокиращи развитие на късогледство. Специалистите обаче не се изненадват от този проблем. Те често откриват при тригодишни дечица висока степен на миопия - до минус 10 диоптъра и повече. Според опитните офталмолози причините за този проблем не са малко. Това е и лошата наследственост, и патология по време на бременността, и някои заболявания на майката.
В рисковата група са недоносените деца. Статистиката показва, че 30 до 50 на сто от тях се раждат с късогледство. Но има и голяма група деца, родени с нормално тегло и здраве, необременени с наследствени нарушения, които също страдат от късогледство. И повечето родители дълго време дори не подозират за това нарушение при децата си. Може би защото децата с вродено късогледство много добре се адаптират към своето състояние. И ако един възрастен човек с висока степен на късогледство, например минус 13 диоптъра, не може да види без очила дори пръстите на ръката си, дете с подобен проблем може да различава без някакви усилия много повече предмети. Според специалистите това за пореден път свидетелства за необичайно високата пластичност на детския зрителен апарат. А това показва, че той трябва да се приведе в нормално състояние колкото може в по-ранна възраст. Защото продължителното пребиваване в такова състояние не само носи дискомфорт в живота на детето, но води до задържане на развитието на неговите зрителни мозъчни центрове. Ако се стигне дотам, дори и да се сложат очила на детето, когато тръгне на училище, това няма да повиши остротата на зрението му.
НА ДЕЦА С МИОПИЯ СЕ ПОСТАВЯТ ОЧИЛА ОЩЕ НА ЕДНА ГОДИНКА
Ако навреме се сложат очила на детето, нещата ще се развият по съвсем друг начин. Очилата подсигуряват ясно изображение на ретината, те позволяват на зрителната система да се развива пълноценно. Специалистите са убедени, че за да се махнат след време очилата, те трябва навреме да бъдат предписани и поставени. На децата с вродена миопия очилата трябва да се слагат още на една годинка. Благодарение на тях и съпътстващото лечение остротата на зрението при такива деца може напълно да се нормализира и да стигне дори 100 %.
Ако при вашето едногодишно дете всичко е наред със зрението, вие не трябва да се отпускате съвсем. Защото често при някои деца на тригодишна възраст се открива начална форма на късогледство или псевдомиопия, т.е. лъжливо късогледство. В тези случаи се прилага нова методика за контролиране на потиснатия ръст на очите. На такива деца, колкото и да ви е чудно, се предписват очила с диоптър “плюс”.
НОВИТЕ МЕТОДИКИ ПОТИСКАТ ПРОГРЕСИРАНЕТО НА ЗАБОЛЯВАНЕТО
Специалистите обясняват този подход по следния начин: всички ние идваме на този свят с далекогледство, т.е. със зрение плюс 3 диоптъра. Към четиринадесетата година при повечето деца зрението стига до 0 диоптъра, което също се смята за нормално, или преминава в късогледство.
Нормалната дължина на очната ябълка при човека е 23-24 мм. При късогледство очната ябълка се удължава, разтяга се до 30 мм и повече. А увеличаването на окото с всеки следващ милиметър води до увеличаване на късогледството с 3 диоптъра. Затова поставянето на очила с плюсови диоптри и малка оптична дефокусировка позволява на окото да расте и потиска развитието на късогледство.
При тези, при които късогледството е още в начален стадий, тази методика не е подходяща. На такива деца предписват два чифта очила с различни стъкла - обикновени и с плюсов диоптър, при които едното око на детето гледа надалече, а другото се лекува. На следващия ден на детето се поставят другите очила, на които стъклата са разположени по различен начин. И така нататък. Тази методика, получила наименованието алтернативна монокулярна дефокусировка, позволява да се потисне прогресирането на късогледството при 80 на сто от децата.
ПРИ СРЕДНА СТЕПЕН НА МИОПИЯ СЕ ПРИЛАГА ОРТОКЕРАТОЛОГИЯ
Продължаваме с миопия средна степен, където описаната по-горе методика вече не действа. В тези случаи лекарите прибягват до така наречената ортокератология, при която късогледството се лекува с помощта на специални газопропускливи твърди контактни лещи. Те имат конструкция с обратна геометрия (в сравнение с обикновените контактни лещи). Детето слага лещите през нощта, на сутринта ги сваля, а след това вижда добре за един ден без очила и без лещи. Методът не е нов. В чужбина той успешно се прилага повече от 40 години. Специалистите казват, че когато късогледо дете сложи ортокератолеща, тя през нощта постепенно променя формата на неговата роговица, превръщайки нейната централна оптична зона по-плоска. На сутринта детето сваля лещите, но роговицата запазва своята нова форма. Изображението се фокусира върху ретината, а не пред нея, както е при миопия. Така детето вижда ясно всичко. А за децата, които се занимават със спорт, това е истинско спасение. По резултати този метод напомня ефекта на хирургичната операция. Разликата е в това, че ефектът от ортокератологията е временен.
След като се спре носенето на нощните лещи, роговицата възстановява предишната форма и детето връща предишното си зрение. Но за радост това се случва по-бавно, защото под действието на лещите на повърхността на роговицата се формира бифокална оптична зона от собствен епител. Така не само зрението се подобрява, но и четенето отблизо се облекчава. А това води до нормализация на нарушената от миопията акомодация. И в крайна сметка потиска прогресирането на същата тази миопия. По този начин се потиска не всяко, а само бавно прогресиращо късогледство - до един диоптър на година. А нощни лещи може да носи дете, навършило 9-годишна възраст.
Но, както и при всеки метод на лечение, така и при ортокератологията са възможни и някои усложнения - например конюнктивит и кератит - това са нарушения на повърхностния слой на роговицата. Но те лесно могат да се предотвратят или отстранят при условие, че малките пациенти с нощни лещи постоянно се наблюдават от офталмолог.
Прочети и запомни!
За корекция на бързопрогресиращо или занемарено, задълбочено късогледство се прибягва до други методики. Едно от последните постижения са укрепващи склерата инжекции, които активизират синтеза на белтъчината колаген и правят външната обвивка на окото по-здрава. Ако инжекциите не са достатъчни за корекция на късогледството, отслабналата склера може да се укрепи със специални пластични материали, които се подшиват направо на нейната повърхност.
ПРИ ВСИЧКИ МЕТОДИКИ СЕ НАЛАГА И ДОПЪЛНИТЕЛНО ФУНКЦИОНАЛНО ЛЕЧЕНИЕ
Разбира се, при всички изброени методики без изключение непременно се прилага и допълнително функционално лечение. То включва в себе си физиопроцедури, лазерна стимулация, магнито- и иглорефлексотерапия, масаж на вратната зона, пневмомасаж, специална гимнастика за очи, която е насочена за укрепване на очните мускули. Специалистите твърдят, че на децата с миопия е необходима физкултурата. Особено цикличните видове спорт - плуване, тенис.
Късогледството много често върви ръка за ръка със сколиозата и нарушение на осанката. А така наречената цервикална форма на сколиозата често е обусловена от леки родови травми на шийния отдел на гръбначния стълб.
При късогледство е нарушена и обмяната на веществата, а в очните тъкани е понижено съдържанието на такива микроелементи като мед, желязо, калций, цинк.
При лечение на миопия не можете да се разминете без тях, както и без поливитамини от групата А, В, С, D и Е. Необходими са и антиоксиданти и биофлавоноиди, които в големи количества се съдържат в препаратите от черна боровинка. Те, разбира се, няма да избавят детето ви или вас от късогледство, но ще укрепят очните тъкани, ще подобрят тяхното състояние и обмяната в тях. Защото е много по-лесно да се предотврати една болест, отколкото да се провежда нейното лечение.


Източник: www.lekar.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Влияние на родителския изказ върху емоци...
Влияние на родителския изказ върху емоционалното развитие на децата Красимира Тодорова- педаг...
Още  ]
Музикални дейности в детската градина
Музикални дейности в детската градина Музикалното изкуство е заемало и заема голямо място ...
Още  ]
Как да кажем на детето си, че е осиновен...
Как да кажем на детето си, че е осиновено? Полезни съвети при разкриване на "тайната" ...
Още  ]
Вегетарианството и децата
Вегетарианството и децата Вегетарианството и растежа на децата. Доказано е, че децата, хране...
Още  ]
Грижи за близнаци
Грижи за близнаци Когато се грижите за близнаци, спокойно може да завидите на октопод...
Още  ]
  Моето Дете