Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Интервю с Гергана Барабонкова 19 04 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Непростимо е деца, чието лечение не търпи и ден отлагане да чакат с месеци да бъдат разгледани молбите им за финансиране от МЗ

Интервю с Гергана Барабонкова- администратор на
сайта www.save-darina.org

Гергана Барабонкова. По професия e архитект. От осем години живеe в град Бостън, Америка. Работи в Международната Архитектурна фирма„ Steffian and Bradley” в Бостън и в момента проектира в екип голяма болница в Спрингфилд, Масачузетс. С инициативата „Спаси, дари на...” е от самото й създаване и е един от администраторите на сайта www.save-darina.org

Как се зароди инициативата "Спаси, дари на..." Кой работи за нея? Кой стои зад тази инициатива?
-Инициативата "Спаси, дари на..." беше създадена на 4 Декември 2006 година с конкретната цел да се помогне на 3 годишната Даринка от град Варна, болна от левкемия. Необходимата сума за нейното лечение беше 300 000 евро. Така беше създаден сайтът www.save-darina.org, който за съвсем кратко време стана един от най-посещаваните сайтове в българското интернет пространство. В процеса на първоначалната кампанията зa Даринка, хората които помагаха най-активно и се включваха в различните инициативи образувахме нещо като "ядро" и започнахме да координираме действията си, за да постигнем по-голяма ефективност. Така се оформи и екипа на сайта.Всички ние сме родители и сме съпричастни с болката и проблемите на тези деца и техните семейства. Това, което е характерно за инициативата „Спаси, дари на...” е, че не сме фондация, сдружение или официална организация. Всеки от екипа участва абсолютно доброволно и безвъзмездно в това благородно начинание. Сумите от даренията за децата отиват директно в дарителските сметки за децата. Имената на дарителите се отразяват почти веднага на нашия сайт www.save-darina.org и всеки дарител може да се увери, че преведената сума за съответното дете е отишла по предназначение. Освен това, екипът ни отразява на сайта новини за децата, как се чувстват и за това как върви лечението им.

На колко деца до сега успяхте да помогнете и на колко в момента се опитвате да помогнете?
- До момента сме успели да помогнем на три деца с набирането на средства за лечение в чужбина – на болната от левкемия Даринка от Варна с която инициативата „Спаси, дари на...” започна своето съществуване, на Светльо от град Пловдив болен от левкемия и Данко – страдащ от детска церебрална парализа. В момента помагаме на още три деца – на болния от левкемия Добри от град Варна, на Евелина от град Харманли, която страда от пълна луксация на тазобедрената става и на Божидара от град Божурище, която страда от терминална бъбречна недостатъчност.

Какво трябва да направи един родител, който е принуден да се заеме с кампанията по набиране на средства за животоспасяваща операция на детето му?
-Първоначалната стъпка, която трябва да направи един родител на дете, което страда от заболяване, за което е необходимо лечение в чужбина е да подаде молба в Министерството на Здравеопазването, с която да изиска финансиране на съответното лечение. Ако родителят желае съдействие от инициативата ни „Спаси, дари на...” за набирането на средства за лечението на детето си е необходимо да изпрати епикризи и медицински документи до нашия сайт. При наличие на оферта от клиника в чужбина, тя също може да ни бъде изпратена с документите на детето. Нашият екип също може да съдейства с намиране на клиника и оферта от чуждестранна клиника. Членове на екипа, които живеят в чужбина осъществяват контакти с клиники и лекари и могат да помогнат както с информация, така и с намирането на оферта за лечение.

Нуждае ли се българското детско здравеопазване от промени и в какви основни насоки?
-Необходими са промени, които да гарантират осигуряване на своевременна
медицинска помощ и лечение на децата, които се нуждаят от лечение в чужбина. Непростимо е деца, страдащи от заболявания, чието лечение не търпи и ден отлагане да чакат с месеци да бъдат разгледани молбите им за финансиране от Мистистерството на Здравеопазването. Също така смятам, че член 22 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица и член 35 от Закона за корпоративното доходно облагане не насърчават достатъчно дарителството. В Америка даренията както на фирмите и корпорациите така и на обикновените граждани се приспадат от облагаемия доход. Ако бъде направена промяна и в тази насока, това би насърчило допълнително дарителството в България и би осигурило средства за лечението на много деца.

Как е решен въпросът с животоспасяващите операции на деца в Америка и ЕС в т.ч.трансплантации и лечение ?
-В Америка не ми е известно да има разграничение между обикновените и животоспасяващите операции за децата. Медицинската помощ за всяко дете е гарантирана. Медицинското обслужване тук е едно от най-скъпите в света, но ако семейството има застраховка, разходите за лечение на детето се покриват от застрахователните компании. Съвсем наскоро щата Масачузетс, където живея, стана първия щат в Америка в който всеки гражданин е задължен да има медицинска застраховка. За семействата с по-ниски доходи щата предлага специални здравни програми и планове с които се цели да се осигури здравно медицинско осигуряване на децата и възрастните. Някои от болниците също предлагат безплатно медицинско обслужване на хора с ниски доходи. Също така много детски фондации подпомагат семействата да посрещнат разходите от лечението на децата. Например Детската асоциация за трансплантация на органи – COTA подпомага семействата на деца, които се нуждаят от животоспасяващи трансплантации. Асоциацията предлага както информация за родителите така ги подпомага с набирането на средства за лечението на децата. Също от скоро има предложения в Сената да се въведе така наречената „Всеобща здравна осигуровка” специално за децата, която ще бъде безплатна.

Благодаря за това интервю! Благодаря, че ви има и че сте наши приятели!

Интервю за НФМДКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Децата, които пушат са проблем на общест...
Децата, които пушат са проблем на обществото В БЪЛГАРИЯ • Изследвания на група ле...
Още  ]
Кампания на УНИЦЕФ за ранно детско разви...
Кампания на УНИЦЕФ за ранно детско развитие "МЪЛЧАНИЕТО ДНЕС РАЖДА ВИКОВЕ УТРЕ" Родител...
Още  ]
Хранителна алергия при кърмачетата
Хранителна алергия при кърмачетата В наши дни алергичните реакции при кърмачетата...
Още  ]
Коледа
Коледа- семеен празник Бъдни вечер. Рождество Христово- Коледа. Елхата. Дядо Коледа. Коледни р...
Още  ]
Интервю с Гергана Барабонкова
Непростимо е деца, чието лечение не търпи и ден отлагане да чакат с месеци да бъдат разгледани молби...
Още  ]
  Моето Дете