Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Интернет и вашето дете 24 09 2023      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Интернет и вашето дете
Страница 2

Интернет и вашето дете


С появата си за първи път през 80-те, Интернет е световен феномен, по настоящем с над 1 милиард потребители по целия свят (според данни от 2005). Той играе ролята на прозорец към информация и на средство за забавление, към което има достъп по всяко време и почти навсякъде.
За децата, това лесно достъпно изобилие от информация може да бъде от голяма полза като разширява техните хоризонти и им показва различни култури и начини на живот. За съжаление, образователната сила на Интернет се намалява от достъпа, който той им дава до безкрайни сайтове съдържащи неподходящи статии, снимки и филми. За родителите на деца използващи Интернет, вероятно най-тревожният материал, на който могат да попаднат е порнографията, а тя е широко разпространена – съществуват над 1.2 милиона порно сайтове – това прави приблизително 260 милиона страници по темата (N2H2, 2003), и се увеличават с безпрецедентна скорост. Поради естественото си любопитство относно сексуалността и материали с подчертано сексуално съдържание, децата и младежите понякога използват своя онлайн достъп за активно търсене на такъв материал.
Тези страници варират от сравнително умерени до такива с крайно жестоко, насилствено и педофилско съдържание. Най-лошото е, че те са лесно достъпни посредством търсачки, в които само трябва да се напише дума сързана с темата. След като веднъж бъдат открити, тези сайтове могат да разкрият на детето снимки, видео и истории от изключително вулгарно и често шокиращо естество. Детето има възможност след това свободно да изтегли колкото файлове си пожелае, да ги съхрани на диск и по този начин да скрие от родителите си какво гледа.
Друга опасност в Интернет, за която родителите трябва да знаят са чат-сайтовете, които за съжаление могат да бъдат особено опасни. А тези сайтове са особено предпочитани от децата, тъй като те предлагат възможности за комуникация в реално време с хора от всяко ъгълче на света. Не всички от тези хора, обаче са добронамерени. Много от тях използват чат-сайтовете, за да прелъстяват деца и тинейджъри. Някои от тях са готови да вложат доста време и енергия в процеса, като първоначално завързват приятелство, преди да започнат постепенно да вмъкват сексуално съдържание в разговорите си с децата. Едно от пет деца, които ползват чатрумове е било заговаряно по Интернет от педофили (по данни от 2000) Тези престъпници могат да превърнат детето в жертва посредством чат процеса, или по-лошо, да се опитат да съберат детски порнографски снимки. А най-лошото, някои от престъпниците се опитват да е срещнат с деца, а за по-опитните не е трудно и да принудят някои децата на това. За изминалата една година, 1 от 33 деца е получило агресивно сексуално домогване, в което сексуалният престъпник се е опитал да си уреди среща с детето (данни от 2004). Проучванията показват, че само 25% от децата и тинейджърите, които се сблъскват със сексуално домогване казват на родителите си (данни, 2004) За родителите може да бъде много трудно да контролират използването на такива сайтове от детето, тъй като болшинството от децата и младежите използват домашните компютри веднага след училище, когато работещите родители не са у дома. Обхватът от нежелани сайтове в Интернет не се ограничава само с такива, от сексуално естество, като по-горе описаните. С неограничен достъп детето може да попадне на други съдържащи жестокост, враждебност, екстремизъм и омраза по начин, по който беше невъзможно преди широкото използване на Интернет. Всяка гледна точка в този свят се представя в Интернет и е лесно достъпна. Благодарение на високото качество на много от тези сайтове детето може дълго да остане под тяхното негативно въздействие. Контролът над използването на Интернет от детето, така че да бъде полезен и да носи положителни емоции, може да бъде постоянно предизвикателство за грижовните родители. За щастие съществуват редица програми, които могат да бъдат от голяма помощ, като една от най-ефективните е iProtectYou. С тази програма ще контролирате достъпа и използването на Интернет от вашето дете според нуждите си. Прилагането на тази програма значително ще намали опасностите свързани с Интернет и ще даде възможност на децата ви да се възползват пълноценно от него.

Съвети за безопасността на вашите деца в Интернет:

Интернетът и изобретяването на персоналния компютър са вероятно най-значимите постижения на 20ти век, предлагащи безпрецедентни средства за комуникация, които свързват семейства и приятели по целия свят. На потребителите се предоставя невероятен обем от информация, а на академичните и бизнес средите - безценен помощник.
Въпреки това, Интернет може също така да бъде съмнително и опасно място за хора от всички възрасти, особено за деца и тинейджъри. Ето защо е от жизнено важно значение родителите да са наясно с това, как да сведат до минимум опасността за своите деца и да могат да ги информират за мерките, които да направят времето им в Интернет колкото се може по-безопасно.
Много често децата биват запознати с Интернет в ранна възраст, когато родителят има пълен контрол над неговото използване. С тяхното порастване обаче, на родителите се налага да отслабват този контрол, като в същото време, правят всичко по силите си да предпазват децата си от опасностите, на които са изложени в Интернет.
От 2 до 4 години
На тази възраст децата започват да взаимодействат с компютъра в присъствието на родителите си. Има многобройни сайтове, които могат да бъдат подходящи за тази възрастова група, но в повечето случаи има смисъл родителят и детето да ги изследват заедно. Това е не само заради безопасността, но също така и за да са сигурни, че за детето това е приятно преживяване. Вероятно е най-добре родителите да избират уеб сайтовете, които посещават и да не оставят децата сами в тях.
От 4 до 8 години :
За първи път децата започват сами да изследват Интернет, но все още е важно родителите да бъдат много близо до тях. Ако вашето дете е на тази възраст, важно е да ограничите достъпа само до сайтове, които сте посетили и за които сте сигурни, че са подходящи. На тази възраст е важно децата да остават с положителни преживявания от посещенията си в Интернет. Проблемът тук не е толкова да се избягват опасни сайтове, колкото да сте сигурни, че те не спосещават такива, които ги рaзстройват.
От 8 до 11 години :
В този период децата за първи път започват да търсят нова информация извън семейството, а натискът на връстниците започва да се превръща в проблем за много от тях. Това също е времето, когато децата започват да изискват повече независимост от родителите. В тази възраст е добре децата да бъдат насъчавани да изследват сами, но това не означава, че родителите не трябва да са наблизо. За тази възрастова група обмислете вариант за слагане на компютъра в дневната или на други места, където детето е в близост до родителите докато използва компютъра. По този начин, то може да бъде "независимо", но не и само.
Когато детето ви е на тази възраст, вие трябва да се тревожите не толкова какво прави в Интернет и на компютъра, а колко дълго стои пред него. Уверете се, че времето прекарано на компютъра и в Интернет не е за сметка на времето му за всякакви други видове дейности. За да се развиват пълноценно децата имат нужда да прекарват свободното си време правейки различни неща.
От 12 до 14 години:
В тази възраст много деца искат да бъдат доста по-независими. Ако до сега не са го правили, това е времето, в което те би трябвало да започнат да използват Интернет, за да си помагат с уроците и вероятно да го прилагат за извънучилищни дейности. Това също е възраст, когато вие трябва да се интересувате не само от това което децата виждат и правят в Интернет, но и от количеството време прекарано онлайн. Вие трябва да ограничите това време. Уверете се също така, че те се занимават и с други дейности като спорт, музика, четене.
На тази възраст децата често са много общителни и впоследствие е много вероятно да се заинтригуват от онлайн чатове. Децата трябва да разберат основните правила за личната информация и трябва да знаят, че никога не трябва да разкриват информация за себе си и да се срещат с някого, с когото са се запознали онлайн без първо да кажат на родителите си. Също така, трябва да се наблегне върху това, че никога не бива да си разменят снимки с хора, които не познават. На тази възраст децата трябва ясно да разберат факата, че хората в Интернет могат да не бъдат тези, за които се представят.
Това също е възраст, в която много деца започват да се интересуват от въпросите за секса. В този ранен период на изследване е особено важно за децата да знаят, че родителите им са наблизо и знаят какво правят. Не е необходимо да сте в една стая с детето през цялото време, докато то е в Интернет, но то трябва да знае, че вие или някой друг от семейството може да влезе по всяко време и да се поинтересува какво прави онлайн. Ако за родителите е невъзможно да бъдат наоколо през цялото време, тогава софтуерът за Интернет наблюдение се оказва от жизнено важно значение.
Ето един силен аргумент, за да използвате Интернет филтър: Ако децата се поровят достатъчно упорито, те вероятно ще намерят Уеб сайтове и нюзгрупи, които изследват сексулани фантазии, които те, а дори и вие, бихте сметнали за обезпокояващи или дори стряскащи.
Децата на тази възраст повече се интересуват от игри, които могат да изтеглят от Интернет, за да играят онлайн или офлайн. Съдържанието на някои от тези игри може да бъде изключително неподходящо за тях, затова е важно да сте наясно какво правят вашите деца на компютъра, дори и когато не са свързани в Интернет. Тук отново софтуерът за Интернет наблюдение може да бъде от голяма помощ за онези родители, които не винаги могат да са наоколо, за да следят от близо как децата им използват компютъра.
Когато използвате филтриращ софтуер, може да ви се наложи да им обясните, че го правите, за да ги предпазите от материали, които смятате, че биха им навредили. Точно както можете да не ги пускате да ходят на определени места във вашия град, така имате право и да не им позволявате да сърфират в определни видове сайтове в Интернет пространството.
От 14 до 17 години :
На тази възраст тинейджърът започва да съзрява физически, емоционално и интелектуално. В последствие той или тя желае все по-голяма независимост от родителите.
Тинейджърите са по-склонни да рискуват както онлайн, така и офлайн. Докато вероятността тинейджър дa бъде похитен от някой, с когото се е запознал в чатрума е сравнително малка, винаги съществува възможността тя или той да се срещне с някой, който желае лично запознанство. Подрастващите трябва да знаят, че тези хора могат да се окажат много различни от тези, за които са се представили онлайн.
Те трябва да разберат, че за да контролират положението за самите себе си, това означава да бъдат бдителни и нащрек за хора, които биха ги наранили.
Ако тинейджърът все пак има желание да се срещне с някой, с когото той или тя се е запознал онлайн, много е важно да не отиват сами и срещата да се осъществи на оживено обществено място.
На подрастващите е добре да се дават Интернет привилегии, които обаче да бъдат отнемани, в случай че с Интернет се злоупотребява. Все пак не трябва да забравяте, че вашето дете скоро ще бъде възрастен и има нужда да знае не само как да се държи, но и как да прави своя собствена преценка и как само да стига до заключения относно изследването на Интернет пространството и на живота въобще по един безопасен и ползотворен начин.
По-долу са изброени стандартни правила, които вашите деца трябва да спазват, за да бъдат колкото е възможно повече в безопасност когато са онлайн. Добре е да им дадете този списък и често да връщате вниманието им към него.
1) Няма да давам лична информация като адрес, телефонен номер, адрес/телефон на работата на родителите ми, или името и адреса на училището ми, без позволението на родителите ми.
Няма да попълвам никакви въпросници или формуляри онлайн. Това включва чатрумс, icq, email , сърфиране в мрежата и дори регистриране за участие в събития или клубове по интереси онлайн.
2) Веднага ще съобщя на родителите си ако попадна на информация, която ме кара да се чувствам неудобно.
3) Никога няма да се съгласявам да се срещна с някого, с когото съм се "запознал(а)" онлайн без първо да поискам разрешение от родителите си. Ако те са съгласни за срещата, ще се погрижа тя да е на обществено място и ще отида заедно с мама или татко.
4) Никога няма да изпращам моя снимка или нещо друго на някого, без първо да попитам родителите си.
5) Няма да отговарям на съобщения, които са вулгарни или които по някакъв начин ме карат да се чувствам неудобно. Ако отговоря, ще прекъсна онлайн връзката и ще кажа на родителите си. Ще оставя на тях да решат какво да се направи.
6) Ще разговарям с родителите си, за да установим правила за включване онлайн. Ще определим по кое време на деня мога да бъда онлайн, колко дълго мога да бъда онлайн и кои са подходящите за мен места, които да посещавам. Няма да осъществявам достъп до други сайтове или да нарушавам тези правила без разрешение.
7) Няма да казвам паролата си за Интернет на никого (дори на най-добрия си приятел) освен на родителите си.
8) Ще искам позволение от родителите си преди да изтеглям или инсталирам софтуер или преди да направя нещо, което може да навреди нашия компютър или да застраши личната информация на семейството ми .
9) Ще бъда добър онлайн гражданин и няма да правя нищо, което би наранило други хора или би било незаконно.
10) Ще помагам на родителите си да се научат да се забавляват и да научават нови неща онлайн, също така ще ги науча на неща за Интернет, компютри и технологии.
11) Няма да влизам в чатрум без присъствието или наблюдението на мама или татко. Някои “деца” в чатрума може да не са деца в действителност; те могат да бъдат възрастни с лоши намерения.
12) Никога няма да отговарям или изпращам e-mail или съобщение на непознат, както и да приемам e-mail-и, прикрепени файлове, линкове, URL адреси или други неща от хора, които не познавам. Първо ще говоря с родителите си, за да проверят.
13) Няма да си създавам онлайн профил, тъй като това дава информация на педофилите. Ако имам такъв профил, много е вероятно в чатрума да ме заговорят опасни хора.
Първата точка се отнася до пазене на личната информация в тайна. Това е жизнено важно правило, което трябва отново и отново да бъде напомняно на децата.
Всичко за теб: твоето име, телефонен номер, твоята възраст, твоите пароли и къде живееш е лична информация. Когато си в Интернет или в онлайн услуги, може да получиш e-mail съобщение или instant message или да попаднеш на уеб сайт, който иска от теб такава информация.
Децата трябва да знаят, че ако хора се сдобият с лична информация през Интернет:
Те могат да поискат да я използват, за да се опитат да им продават разни неща.
Те могат да им изпращат нежелани или крайно неподходящи e-mail съобщения (spam).
Те могат дори да продадат или заменят информацията, с която разполагат с друга компания.
Или, те биха могли да имат далеч по-зловещи и опасни намерения и да използват тази информация, за да се опитат да осъществят личен контакт с детето, първо по Интернет, а след това може би и на живо.

Урок за вашите деца

На 10-ти април видео статия на сайта на MSN (http://video.msn.com/v/us/v.htm?f=msnhome) описа експеримент, който трябваше да привлече вниманието на всички родители, чиито деца използват Интернет. Материалът беше за уеб сайта myspace.com и за възможните последствия свързани с посещаването му от деца. Сайтът бил пуснат през 2003, първоначално за музиканти, но бързо се разпространил като най-големия сайт за социални контакти в мрежата с над 60 милиона потребители. Сайтът ви дава възможност да си направите лична уеб страница със свой профил и да го използвате, за да обменяте информация с други хора в сайта. В най-добрия случай сайтът се използва от деца и тинейджъри, за да поддържат контакти с приятели и да дават израз на своята креативност. Благодарение на лесния достъп до информация обаче, сексуалните престъпници претърсват сайта търсейки деца и тинейджъри, с които да обменят истории и снимки, и с които по-късно дори да се срещнат... Сайтът изисква потребителите да са най-малко на 14 години, но е много лесно да се престориш на колкото години ти трябват, за да получиш достъп без значение на истинската ти възраст. Този сайт е истинска мечта за педофилите и секс маниаците; и най-лош кошмар за родителите. В експеримента един детектив, мъж на 40, си направил страница на myspace.com и се представил за тинейджър, за да може да се запознае с момичета тинейджърки. Той се нарекъл Мат, казал, че е нов в града и че е на 19 години. Целта на този експеримент била да се види с колко момичета ще може да осъществи контакт и какъв вид информация те ще пожелаят да му дадат за себе си онлайн. Той се свързал с тинейджърки, чиито родители знаели за експеримента, за да си отговорят на въпроса: би ли допуснало вашето дете сексуален престъпник в своя онлайн свят? Родителите никога и не предполагали, че дъщерите им щели да го направят. Експериментът бил проведен в град в щата Кънектикът. Градът имал особено сериозно основание за провеждането му тъй като станал сцена на поредица от инциденти по-рано същата година, когато 7 момичета станали жертви на сексуално насилие от мъже, с които са се запознали в myspace.com. От тогава в града се провеждат семинари за родители за безопасността в Интернет, а вниманието на децата и тинейджърите се насочва към потенциалните опасности, които ги дебнат в киберпространството. Мат моментално спечелил популярност. За по-малко от 2 седмици той имал повече от стотина приятели. Той имал възможност да прегледа определен обем информация за всеки, и след като бил приет от тях като личен приятел, му бил даден достъп до техния пълен профил и цялта лична информация която те са публикували в него. Това включвало имена, училища, възраст и къде обичат да ходят. Половината от новите му 'приятели' го пуснали до профила си без дори да му задават въпроси. След няколко дни, по време на чат сесия на живо, едно момиче изпратило отговор *прегръдки,* (*hugs*), с което шокирала майка си, която наблюдавала експеримента в реално време. След като било установено колко е лесно да се получи информация от тези момичета, 3 от тях били избрани да се срещнат с Мат на живо, с надеждата, че това ще ги накара да се стреснат. Трите момичета влезли в стаята и естествено били много изненадани да видят, че Мат не бил на 19 години както се бил представил. Момичетата били попитани дали смятат, че внимават достатъчно и се пазят, когато говорят и обменят информация с непознати в myspace.com. Според тях те били дали на Мат много малко информация за себе си, но в действителност Maт бил установил следното: Той бил разбрал името и рожденната дата на първото момиче, както и огромно количество лична информация от прегледаните отговори на 330те въпроса, които тя била попълнила и предоставила. Второто момиче направило грешката преди седмица да изпрати съобщение, в което се казвало къде щяла да ходи и кога...би било много лесно за Мат да я открие. Той също така имал и пълното и име. Третото момиче дори било споменало, че би искало да се срещне с него. Много деца дават много повече информация, както снимки, които понякога са доста провокативни. Експерименти като тези повишават вниманието на родителите към факта, че е тяхна отговорност да бъдат по-бдителни и да упражняват някакъв вид контрол при използването на компютъра от детето. Компанията myspace.com е посветила една трета от своя персонал-90 души, на следене на страниците за порнографски материали и за потребители под определената възраст. Но това е много малко като се има в предвид, че има 63 милиона профили, а броят им нараства всеки ден. След срещата с Мат момичетата се върнаха към своите профили на myspace.come и изтриха от там личната информация. След това провериха всички свои онлайн 'приятели', за да се уверят че няма други като Мат, които да се спотайват. Благодарни са за урока за опасността. Но не всички деца имат този късмет, за да се поучат от грешките си по този начин. За някои това може да стане само когато е прекалено късно.

Автор: Джонатан Стромберг
Източник: Интернет
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
На моето дете
На моето дете Когато мислеше, че не те гледам... Тази сутрин ще се усмихна, когато вид...
Още  ]
Проблеми на бременността
Проблеми на бременността Най-чести оплаквания при нормална бременност? Най-честите въпроси, задава...
Още  ]
Тежките ученически раници
Тежките ученически раници поставят здравето на децата в риск Няколко идеи за правилно и безопа...
Още  ]
Наркотиците
Наркотиците Наркомании в детството и юношеството Наркотиците - Да НЕ обричаме бъдещето си на прова...
Още  ]
Здравния риск за децата при нередовно и...
Здравният риск за децата при нередовно измиване на ръцете Въпреки широката практика на зан...
Още  ]
  Моето Дете