Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Физическо развитие на бебето 24 05 2024      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 

Физическо развитие на бебето

Раждане /0 - 2 месеца/
Главата на бебето пада, ако не я държите. Бебето остава да лежи в положението, в което го поставите. Когато се събуди, може да прави само широки движения.
2 месеца /2 - 4 месеца/
Ако го сложите по корем бебето повдига главата и я задържа в това положение известно време. Вече започва да се обръща по гръб /внимавайте за падания!/.
4 месеца /4 - 6 месеца/
Ако сложите бебето в седнало положение, то държи гръбчето си изправено, но обича да бъде подпряно на възглавници. Ако падне, не може само да се изправи. Главата стои изправена. Ако го изправите, крачетата му се оттласкват от пода.
6 месеца /6 - 8 месеца/
Някои бебета започват да се опитват да пълзят по различен начин или по-скоро да се движат на тласъци. Други пък се научават сами да сядат и постепенно да се задържат, без да се опират на ръцете.
8 месеца /8 - 10 месеца/
Детето пълзи или се придвижва на четири крака, и то все по-бързо и по-бързо. Много обича да стои изправено и се наддига след всичко, което минава. Навсякъде може да седи без облегалка и възглавници.
10 месеца /10 - 12 месеца/
Детето се катери по стълби. То вече е доста по-стабилно в седнало или изправено положение. Придвижва се, опирайки се на мебелите. Равновесието му е нестабилно, но в най-скоро време ще се пусне и ще направи първите стъпки.

Положението на главата:
Ето как се променя начинът, по който бебето си държи главата си през първите седмици от своя живот. /посочения брой седмици е само отправна точка, тъй като индивидуалните различия са напълно нормални/
Раждане
Главата не може да стои изправена и пада напред, ако не я придържате Когато сложите бебето легнало по корем, то може да обръща глава.
4-та седмица: Ако бавно изправите за ръце бебето и го държите в седнало положение, то може за кратко да задържи главата си изправена
6-а седмица: Легнало по корем, започва да повдига главата едновременно с тялото на 45 градуса и да я задържа така около минута. Легнало по гръб, обръща главата си надясно и наляво и се мъчи да я изправи.
8-а седмица: В седнало положение главата се държи добре по права линия с тялото, но не е стабилна
12-а седмица: Легнало по гръб, може да задържа главата си в средата и да я повдига. Положено по корем, може да повдига глава и да остане в това положение известно време, ако има опора под лактите.
16-а седмица: Легнало по корем или по гръб, може да повдига главата си за кратко време. Опиращо се на предната част на ръцете си, може да задържи добре повдигната глава няколко минути. Ако го придържате седнало, бебето държи добре изправена главата си.

Седналото положение:
Изброените по-долу възрасти са средни. Но не съществува средностатистическо бебе и понякога разликите между децата могат да бъдат значителни. Затова не се безпокойте, ако проявите на вашето дете не съвпадат с посочения календар: то навярно е усвоило нещо друго през този период. Бебето е на:
20 седмици:
Седнало, бебето държи гръбчето си изправено. Понякога пада настрани или напред и не може само да се изправи. То се опира на ръцете си. Седи добре, ако има възглавници или облегалка.
28 седмици: Детето седи без чужда помощ, но се опира на ръцете си, за да не се катурне.
32 седмици: Седнало на земята, може да стои изправено, без да се подпира на ръцете си.
36 седмици: Седи само, без опора, около десетина минути. Ако се наклони, може само да се изправи.
40 седмици:Детето сяда само на земята.

Из "Вашето бебе от 1 ден до 1 година"
Ан БакюсКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Раждане
Раждане Обикновено всички родители много ясно си спомнят раждането на своите деца като ос...
Още  ]
Пасивни къщи- що е то?
Пасивни къщи- що е то? Защо Пасивните къщи стават все по-популярни? Сградите консумират ...
Още  ]
Децата дълго преодоляват стреса
Децата дълго преодоляват стреса Всяко второ дете преживява стрес, на който никой не обръ...
Още  ]
Гърчови прояви при децата
Гърчови прояви при децата Гърчовете и проявите, подобни на гърчовете, се срещат значително по-чес...
Още  ]
Обратната страна на памперсите
Обратната страна на памперсите Обрив от бебешки пелени Как да научим детето на чистота? Кога и к...
Още  ]
  Моето Дете