Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Децата дълго преодоляват стреса 19 04 2024      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 

Децата дълго преодоляват стреса


 Всяко второ дете преживява стрес, на който никой не обръща внимание, но това се отразява на развитието му. Стресът е функция, която би могла да извади извън релси всеки човек, в зависимост от способността му да го понесе. Той може да се отрази на всеки, който се чувства пренатоварен или объркан. Но това се отнася за възрастните хора. Какво да кажем за толкова малко дете? То може да преживее силен стрес само при мисълта, че майка му или баща му, към които е привързан отиват някъде и го оставят в ръцете на непознат човек. А какво да кажем, когато то бъде оставено за първи ден в детски ясли, дали детето свиква или просто се примирява...?

С напредването на годините детето се изправя пред съвсем други предизвикателства - да се впише в нова група, да докаже нови умения Ако към това се добави и родителското желание за осигуряване на добър старт, задължително свързан с множество допълнителни занимания, уроци, положението се усложнява значително. Напрежението е особено сериозно, когато целите и желанията на родителите и децата се разминават значително.
Детският стрес може да се окаже фатален не само от собствените му мисли и чувства. Влияят му родителските притеснения, свързани с работата, тревогите за дома и вечните спорове между родителите. Детето става неспокойно, тревожно.

Понякога този стрес се изразява с плач или с нощно напикаване и неспокоен сън. Подобен ефект върху малките деца имат и показваните по телевизията насилие, кървави сцени и други подобни. Гледайки такива ужаси, детето може да се изплаши за собствената си сигурност и за тази на хората, които обича.
КАК СЕ ОТРАЗЯВАТ НА НЕВРЪСТНИТЕ СТРЕСОВИТЕ СИТУАЦИИ?
Детето може да приеме стреса по два начина - здравословен и нездравословен. Крайният вариант зависи по-скоро от намесата на родителите. Те учат детето да разпознава и изразява емоциите си. Ако тези умения липсват, то задържа отрицателните емоции и остава потиснато и недоволно от себе си и от околните.
КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ЗА ПРОМЯНА ПРИ ДЕЦАТА?
Невинаги е лесно да разберете навреме, че детето ви е под напрежение. Може да се ориентирате по неочакваните промени в поведението му:
• промяна в настроението му;
• смущение в съня;
• непослушание;
• безразборно тъпчене с храна.
При някои деца стресът има физически прояви - главоболие и болки в стомаха. При други е затруднена способността им за концентрация и учене. Възможно е то да бъде изолирано от околните. По-малките деца дават знак за стресовото си състояние с връщане към стари и вече преодолени навици - смучене на палец, дърпане на косата, скубане на веждите. По-големите може да започнат да лъжат, да оспорват авторитета на родителите си или да проявяват агресия. Стресираното дете преувеличава съвсем дребни проблеми и има забавени резултати в развитието си.

КАК СЕ ОТРАЗЯВА НАПРЕЖЕНИЕТО НА ДЕЦАТА В РАЗЛИЧНА ВЪЗРАСТ?
Стресираните деца, които са на възраст от 6 месеца до една година и половина, са прекалено възбудени и нервни, режимът им за сън рязко се променя, губят апетит. В тази възраст детето не може да обясни какво става с него. Децата на възраст от 2 до 7 години започват отново да се напикават, измъчват се от различни страхове, проявяват изблици на гняв или истерия, започват да заекват в клонична, тонична или смесена форма, започват да си гризат ноктите, да си скубят косата и страдат от безсъние. За да може детето да се освободи от натрупалите се в него емоции и страхове, е добре да тича повече с приятели, да лудува на воля. Добро средство за преодоляване на стреса е рисуването.

Източник: www.lekar.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Важна информация за кандидатстващите за ...
Важна информация за кандидатстващите за подпомагане от ЦФЛД Правилникът за де...
Още  ]
Модели на отношение към “Децата от/на ул...
Модели на отношение към “Децата от/на улицата” Феноменът– “Децата ...
Още  ]
Детският учител трябва да има призвание ...
Детският учител трябва да има призвание за това! Интервю с Красимира Тодорова- директор на...
Още  ]
Психология на детската стая
Психология на детската стая Преди да пристъпите към проекта на детската стая, помислете коя...
Още  ]
Затлъстяването при децата
Затлъстяването при децата Деца с наднормено тегло За родители, които искат ЗДРАВИ ДЕЦА ...
Още  ]
  Моето Дете