Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Интервю с Д-р Емил Бъчваров 09 12 2022      
 
Оценка: / 7
СлабОтличен 

Родители, не искайте от децата да бъдат нещо повече от вас, след като вие самите не искате да бъдете!

Интервю с Д-р Емил Бъчваров- съдебен лекар

Д-р Емил Бъчваров е завършил медицина през 1987 г. във Висш медицински институт- гр.Пловдив. От 1991 г. има призната специалност "Съдебна медицина". От 1996 г. работи като съдебен лекар във Висш медицински институт- Ст.Загора. От 1999 г. досега е началник отделение "Съдебна медицина" в Университетска болница- Ст.Загора. Автор и съавтор е на над 25 научни публикации в страната и чужбина. Консултант в НФМД.

Колко често във вашата практика се срещате с насилие върху деца и за какво най-често става дума? Често срещано ли е сексуалното насилие върху деца?
-
Професията ми ме среща често с насилие върху деца. Аз мога да ги разделя на две групи - насилие на възрастни спрямо деца и насилие на деца спрямо деца, в това число и сексуално насилие. Не мога да кажа каква част са прегледите, които извършвам на деца, но например всяка седмица има по един-два случая. Разбира се, сексуалното насилие е доста по-рядко - 10-20 случая годишно. Най-честата причина децата да бъдат доведени за освидетелстване е побой в училище или на улицата от други деца. По-рядко е побой от възрастни и най-рядко е побой в дома. Прави впечатление, че децата са много жестоки помежду си. Също така не е рядкост употребата на алкохол и наркотици от деца, в което състояние са или обект или субект на насилието.
Сексуалното насилие е по-разнообразно. Има единични случаи на сексуално насилие върху деца под 10 години и дори под 5 години независимо от пола от възрастен член на семейството. Всички тези случаи са в циганската общност. Болшинството случаи са на момичета от цигански произход под 14 години. При тях, обаче, става въпрос за плащане на пари за момичето и след като бъдат платени вдигат сватба и до Съд не се стига. Немалка част са груповите изнасилвания като завършек на ученически купон. Спорадично се появяват и серийни изнасилвачи. Това са възрастни мъже, по-често с психични отклонения или от цигански произход, които нападат ученички по обезлюдени места в тъмната част на денонощието през зимата. Рядкост са изнасилванията на малолетно момиче от възрастен мъж.

Защитени ли са децата от домашното насилие т.е. от родителите си-насилници и как може да се помогне на едно малтретирано дете?
-Нямам поглед върху това колко често е насилието в дома. Преглеждам няколко деца годишно, които са били малтретирани в дома. Това не значи, че случаите на домашно насилие са толкова. Със сигурност са много пъти повече, но не се търси съдействие на обществото. Мисля, че възможностите на интернет позволяват на децата, които постоянно сърфират там, да информират обществеността в лицето на някаква организация с идеална цел. Тази организация след като събере данни и анализира случаите може да потърси съдействието на компетентни органи. Следва да се има предвид, че когато в едно семейство има насилие върху дете, непременно има насилие и върху родител, разбирайте майката. Тя от своя страна няма кураж да потърси съдействие на органите на реда. От друга страна имам впечатление, че полицията гледа с пренебрежение на случаите на домашно насилие и ги оставят да се оправят помежду си. Да познаем ли как приключва такова едно оправяне - с още един побой. Имам информация, че в цивилизования свят и по-точно в САЩ има много строги закони за насилието или дори намерението за насилие в дома. Не е изключено и в България да бъде провокирано приемането на такива закони.

Кои са основните признаци на едно дете-обект на домашно насилие?
-За мен, като съдебен медик, признаците са кръвонасядания предимно по закритите части на тялото. При контакт с такова дете прави впечатление, че трудно се комуникира с него, но след като веднъж започне да говори не спира. Естествено, когато се чувства защитено.

Как да опазим децата си на улицата? Дава ли българското училище информация за това?
-Не мисля, че има ефективни методи за опазване на децата по улиците, след като ние възрастните се държим злобно помежду си. Децата виждат как техния родител шофира и псува другите, как се държи със съседите, как интриганства за колегите си и израства точно такъв.
Българското училище отдавна е загубило авторитет. Всъщност това е световна тенденция. Изпростяването е на мода както в САЩ, така вече и у нас. Никой не се стреми да израсне на интелект. В ценностната система вече са залегнали парите, популярността и мускулите.

Какво бихте посъветвали родителите?
-Когато видя как се държи едно дете аз вече знам какви са неговите родители. Оттук може да се направи само един извод: родители, не искайте от децата да бъдат нещо повече от вас, след като вие самите не искате да бъдете!

Благодаря Ви!

Интервю за НФМД


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Жените- кукувици
Жените- кукувици Като птицата, която снася яйцата си в чуждо гнездо и отлита далеч от р...
Още  ]
Топлината на майчините обятия
Топлината на майчините обятия или за ползата от прегръдката Майчината милувка Помня и...
Още  ]
Хомеопатичните лекарства
Хомеопатичните лекарства Какво е хомеопатия? Хомеопатия? Защо? Хомеопатия за деца Хомеоп...
Още  ]
Какво е нужно, ако искате да си осиновит...
Какво е нужно, ако искате да си осиновите дете І. Документи: І.1. Подава се заявление. Л...
Още  ]
Задължителни ваксини – с цената на какво...
Задължителни ваксини – с цената на какво? Становище на фейсбук групата „За или ...
Още  ]
  Моето Дете