Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта За начинаещи родители 02 12 2022      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
За начинаещи родители
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10


Детските отравяния

Предпазването на децата от злополуки е грижа на всеки родител. Колкото повече пораства безпомощното бебе, на толкова повече рискове и опасности е изложено. Най-често жертва на отравяния са децата от 1 до 5 години - възраст, в която малчуганът изучава света чрез устата си.Децата се отравят 10 пъти повече от възрастните. Предпоставките са неправилно съхранение на химични препарати и лекарства. Много рядко отравянето е в резултат на непоносимост към дадено лекарство. Също така неизмитите зеленчуци и плодове, които са били пръскани срещу насекоми, могат да имат опасни въздействия. Обърнете внимание на растенията. Много от красивите цветя са отровни при вкусване - хортенцията, ризома, саксиения зомбюл, филодендрона и др.
Първият признак, по който може да познаете отравяне, е появата на повръщане. Детето е в отлично здраве - няма температура, но се оплаква от болки в корема и се появява диария. Организмът се стреми да изхвърли вредните вещества. Забелязват се и нарушения в нервната система - рязка сънливост, нерешителна походка, в по-тежките случаи се проявяват гърчове или загуба на съзнание. Огледайте жилището за опаковки от препарати или разпилени лекарства и отведете детето в болницата. Сама може да предизвикате повръщане, като дадете на детето да изпие около 500 мл. течност (най-добре вода или прясно мляко) и след това с пръст или с дръжката на лъжицата да дразните гърлото.Ако детето е погълнало киселина или основа, трябва да му дадете вещество, което да ги неутрализира. При поглъщане на киселина дайте да изпие сода за хляб, амонячна сода или сапунена вода. За неутрализирането на основа дайте разреден оцет или лимонов сок. Прясното мляко е противоотрова както за киселините, така и за основите, само ако не са разтворими в мазнини.95% от злополуките не биха били реалност, ако опасните вещества се съхраняват на правилното място - недостъпно за децата. Заключвайте потенциално опасните вещества. В магазина разгледайте перилните и почистващи препарати. Сигурно ще намерите такива, които имат защита при отваряне. Винаги отделяйте хранителните продукти от нехранителните.
4 % от отравянията се дължат на алкохолните напитки, които имат изключително опасно въздействие върху детския организъм. Никога не позволявайте на детето да опитва от тях. По този начин ще знае, че са разрешени и само ще посегне.Приберете на подходящо място козметичните препарати и тези, които имат в състава си желязо. Не позволявайте на детето да яде плодове и зеленчуци от градината, без да са били измити.Имайте предвид, че най-често злополуки стават в празнични дни, когато има много хора.


Какво да правим, докато чакаме лекаря?

Повишаването на телесната температура в много случаи е първият признак на редица заболявания, който предизвиква тревога в семейството. Нормалната температура достига до 37°C (измерена в ануса или устата, тя е с един градус по-висока). Най-често, високата температура е израз на остро инфекциозно заболяване- простуда, грип, шарка, хепатит, ентероколит и др. При всички случаи детето трябва да бъде поставено на легло и по възможност да бъде изолирано от останалите деца. При температура над 38°C е правилно да се даде температуро-понижаващо средство- парацетамол, амидофен, ибопрофен, аспирин (при деца над 9 години). В никакъв случай не се дава антибиотик.Високата температура е причина да настъпи обезводняване на организма. В такива случаи трябва да се дават непрекъснато на глътки хладки течности-плодови сокове, чай, вода, айрян, компот. Даването наведнъж на големи количества, обикновено предизвиква повръщане. При не много висока температура може да се дават зеленчукова супа, плодови пюрета, кисело мляко, картофено пюре. По-нататъшната диета се определя от лекаря.При свръхвисока температура, която предизвиква гърчове (добре е да знаете, че фебрилен гърч може да се получи само до 5-6 годишна възраст. Най-голям е рискът до 2 годинки), детето се завива голо в натопен в студена вода и изстискан чаршаф, като се предпазва областта на сърцето. След това детето се завива в топло одеало. Това е сигурен начин за понижаване на температура над 39-39,5°C.Могат да се поставят и студени компреси на челото, но е необходимо да се сменят често, за да не действят като загряващ компрес. Когато детето ви има висока температура, по-добре не ходете до поликлиниката, а повикайте лекаря вкъщи.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Спомените на един мъж от раждането на де...
Спомените на един мъж от раждането на дете {mospagebreak} Една от най...
Още  ]
Какъв е твоят стил на родителство?
Какъв е твоят стил на родителство? Този материал ще ти помогне да си направиш честна са...
Още  ]
Деца Индиго
Деца Индиго Деца Индиго - феномен на новото поколение В последно време много се говори ...
Още  ]
Пренатално възпитание
Пренатално възпитание Невербална комуникация по време на пренаталния процес Възпитание, кое...
Още  ]
Тикове и заекване в детско- юношеска въз...
Тикове и заекване в детско- юношеска възраст Тикове в детско- юношеска възраст Тикове...
Още  ]
  Моето Дете