Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта За начинаещи родители 19 05 2022      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
За начинаещи родители
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10

Трудният избор - баба или детегледачка

Все по-малко жени в днешно време имат възможността да си останат вкъщи след раждането. Най-често след като бебето навърши три месеца, жената се връща на работа. За да запази от една страна твърдите си месечни доходи, от които в повечето случай зависи финансовото оцеляване на семейството и от друга страна позицията си в службата.
Тръгне ли на работа майката трябва да намери своя заместничка. Най-често се възползва от услугите на някоя баба или търси детегледачка. Според данните от анкетата на Аз жената родителите по-често се обръщат към тъщата и свекървата и по-рядко търсят услугите на детегледачките. От 772 мнения най-много с 65,3 % предпочитат бабите, като 30,1 % не се колебаят в отговора си. 34,7 % се доверяват на бавачките, като половината са твърди в избора си.
Тези резултати са разбираеми на фона на финансовото състояние на повечето млади семейства. За да спестят някой лев "за пелени" родителите предпочитат бабата да идва за няколко часа, вместо всеки месец да отделят от семейния бюджет. Най-често в такива случаи майката работи на плаващо работно време или на половин ден. За повечето възрастни хора е истинско изпитание да обгрижват палавите малчугани по осем и повече часа дневно.
Успоредно с грижата за внука бабата ще сготви нещо вкусно, ще изчисти след хранене и ще измие съдовете. Тези дребни на пръв поглед домакински нужди може да се превърнат в тежко бреме за изморената майка. Вместо след работа да обърне внимание на скъпото си дете, тя се захваща с тенджерите и парцала.
Бабата е идеалната детегледачка и в случаите, когато родителите искат да излязат с приятели, докато графика на детегледачките е предварително съгласуван.
От друга страна опитът и вещината на по-възрастните е много полезен, особено ако това е първото дете във вашето семейство. Например е възможно от много малко детенцето да започне да сяда на гърнето и то благодарение на старанието и уменията на свекървата или тъщата. Но съществува и опасност бабата да е властна и натрапчива натура, която трудно възприема новостите. В такива случаи е по-добре да наемете детегледачка.
Ако наемете детегледачка притесненията ви дали няма да се разглези прекалено детето ви ще намалеят. Вроденото желание на бабите и дядовците да задоволяват всеки каприз на наследниците си е почти неизкоренимо. Те имат това право, но трудно ще могат да го съчетаят с тежката роля на сериозни възпитатели. Ако глезенето се превърне в ежедневие детето ви ще се научи, че при баба може да размазва храната по масата, но при мама - не.
Лесно е да запознаете детегледачката с нещата, на които държите и да изисквате тя да ги спази, за разлика от свекървата или тъщата, която в повечето случаи има свое мнение и държи на него независимо какви доводи ще изложите. Не е изключено да чуете: "Така съм се грижила за тебе, пък добре съм те отгледала!" Ако срещате неразбиране при детегледачката, може във всеки един момент да намерите нова, което би могло да е и нож с две остриета. Детето наново трябва да преживее сближаването с чуждия човек, който също може да се окаже неподходящ.
За всяко семейство изборът кой да гледа детето е индивидуален и независимо на кой от вариантите сте се спрели, внимателно наблюдавайте реакциите на детето ви. То ще ви покаже дали сте избрали правилния човек.Баба или детегледачка?

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Основни правила за хубава бременност и з...
Основни правила за хубава бременност и здраво бебе Бременността не е болест. Тя е нормално в...
Още  ]
Нова стратегия в българското образование...
Нова стратегия в българското образование...?! В законопроекта за изменение и допълнение на нас...
Още  ]
Семейството и душевното здраве на детето
Семейството и душевното здраве на детето Семейството е основна клетка на микроструктур...
Още  ]
Стресът и децата
Стресът и децата Стресът ни атакува още от първата секунда на раждането Стресът ни атак...
Още  ]
Детски вирусни инфекции
Детски вирусни инфекции Детски вирусни инфекции Варицелата, дребната шарка (морбили), зауш...
Още  ]
  Моето Дете