Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта За начинаещи родители 19 05 2022      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
За начинаещи родители
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10

Как да научим детето да се храни самостоятелно

С първите дни на детето се появяват и всякакви шишета за хранене.
Но за по-малко от 6 месеца тези шишета трябва да се сменят.
Какво и как да изберем за детето?
За да стане прехода от шишето към приборите за хранене на възрастния човек естествен и плавен, използвайте специална детска посуда. Тя значително ще облекчи детенцето при постепенния преход.
Чашка:
На 6-7 месеца вече може да започнете да учите детето да пие от чашка.
Първата чашка задължително трябва да бъде с две дръжки, защото малкото дете не е в състояние да я държи с една ръка.
Най-разпространения модел - чашка с приставка за пиене.
Количеството на сменяемите приставки може да е различно, но обикновено са 4 вида - като биберон с дупки, с по-голяма дупка, с тръбичка като сламка и като обикновена чаша. В началото използвайте тази, която най-много прилича на биберон, така детето няма да се налага да извършва нови гълтателни движения.
Когато детето привикне с новият прибор за пиене, сложете следващата приставка. А тази, която е като сламка е най-удобна при разходки.
За малките експериментатори може да купите и чашки - неваляшки.
Така дори да ги бутнат, чашките са направени така, че лесно се изправят и не успяват да разлеят течността.
Чинийка :
При избора на чинийка трябва да се подходи от практична гледна точка. За малкото дете са удобни чинийки с високи краища:да подпира на тях лъжичката и вилицата ще му бъде по-лесно да процедира с храната, не изпускайки я върху масата. Ето защо е важна устойчивостта на чинията. Чинийки с няколко секции също са удобни, в тях може да сложите основното хранене, хляба и зеленчуците.
Удобни са и чинийки "хамелеони": в зависимост от температурата на храната им се променя цвета. За майките - да знаят кога храната е все още гореща, а за децата интересна играчка. С такава чинийка не може да скучаете!
Прибори за хранене:
Най-сложното за детето е да се научи да ползва приборите за храна. За да облекчите този му труд може да използвате специални прибори, които отчитат анатомичните особености и костния стоеж на ръката на малкото дете.
Лъжицата в специална форма е подходяща да се държи и да се поднася точно към устата. По същия начин конструирана може да се намери и такава вилица. Те са изработени обикновено от пластмаса.
Бележка за родителите!
За деца до 3 год. посуда за хранене се изработва само от пластмаса. Затова съществува разумно обяснение: в противен случай може да попадне заедно с храната парченца, които попадайки в организма на детето могат да нанесат серозни вреди.
Детската посуда се произвежда от два вида пластмаса: мека и твърда. От хигиенична гледна точка твърдата пластмаса е по-подходяща, по-малко се нацепва (в цепнатините могат да се събират микроби).При покупка на детска посуда, прочетете обезателно какво е написано на етикета на стоката. Обърнете внимание от какъв материал е направена, за каква възраст е предназначена, какъв е обема на чинийката и чашката.
Съвременната детска посуда е много добър помощник на детето, за да го научи да се храни самостоятелно!

Борбата със злоядото дете

Най-добрата рецепта според мен е: Забавлявайте се, не се борете!
Ако след консултация с личния лекар, той прецени, че детето ви се развива нормално, то не се притеснявайте. Направете храненето забавление: Сервирайте не просто храна, а художествени уникати. Ще кажете, че нямате време за подобни глезотии. Е, как имате време да си късате нервите и да повтаряте по сто пъти – “Хайде яж!” За нула време един картоф може да се превърне в таралеж с бодли от солети или магданоз. Един домат в червено малко носле, а кюфтенцата в очички на човече. Измисляйте си интересни истории за картофчетата в чинията. Научете храната да лети към отворената детска устичка. Ако детето е по-голямо – включете го в подготовката на храната. Пазарувайте заедно. Разговаряйте какво да сготвите. Не се притеснявайте, че кухнята ще бъде по-изпоцапана, оставете го да направи няколко топчета от кайма за супата или да обели ябълка. Винаги му предлагайте избор, дори да нямате кой знае какво да сложите на масата. Нека детето чувства, че не е робот, който трябва да изяде без коментар каквото има в чинията. Ако имате само краставица за салата. Попитайте: “Как предпочиташ краставицата на кръгчета или на резенчета?” Сега е времето да се сдобиете с къдрави ножове и фигурки. Така че на закуска да няма просто мек салам, а звездички от салам и кашкавалени лунички. Предлагайте на детето повече плодове и зеленчуци. Купувайте му витамини във формата на различни животинки или човечета. Яжте винаги заедно. Забелязала съм, че колкото по-голямо е семейството, толкова по-малко децата са увещавани да се хранят. Не го насилвайте – оставете го няколко дни да яде когато и колкото поиска и ще видите, че не гладува. Когато огладнее, само ще си поиска. Внимавайте да яде здравословни храни. Според мен е сериозен повод за притеснение, ако детето по цял ден гризе солетки, чипс, бонбони и отказва да обядва и вечеря. Тогава ще трябва да го отказвате от тези му вредни навици, което е далеч по-трудно. Затова когато ви гледа с очакващи очички – “Мамо, носиш ли ми нещо?” извадете от чантата лакомство под формата на любимия му плод. Детско списание, книжка или дори безопасен за него предмет за домакинството, който то може да подържи, да го разгледа и да изпробва. Вие сте единствения му досег с големия свят. Изненадайте го, без да го натоварвате с излишни калории.

Зъбчетата на малкото дете

Първото зъбче продължава да бъде нещо особено и появата му се очаква с радост от родителите. При повечето бебета първото зъбче пробива между 4-тия и 10-тия месец и той обикновено е долния централен резец.Ако пробивът на зъбите закъснява, това не е повод за безпокойство. Много деца на 1 година са все още без зъбки, а при други първото зъбче пробива твърде рано.Родителите забелязват началото на пробива по това, че детето става неспокойно, храни се по-малко, дъвче всичко, което му попадне, слюноотделянето му се усилва. Често пъти пробивът на първия зъб е съпроводен с повишаване на температурата и смущения в храносмилането. В такъв случай е необходимо да се потърси лекарски съвет, за да се изключат други причини за това неразположение.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Светът е само за теб и мен, мамо
Светът е само за теб и мен, мамо! Деца и развод Трябва ли да се откажете от мъжа, ако ...
Още  ]
Детските кошмари
Детските кошмари Децата и тъмното Как да победим страха от тъмното у детето Ако през де...
Още  ]
Бременност в пълна хармония с хормоните?...
Бременност в пълна хармония с хормоните Раждане и контракции Как протича раждането? ...
Още  ]
Кога да потърсим логопед?
Кога да потърсим логопед? Ваня Цонева- логопед и ресурсен учител Развитието на говора при...
Още  ]
Детето от 3 до 6 години
Детето от 3 до 6 години Афективно развитие На 3 години Слав е конформист. Той непрекъ...
Още  ]
  Моето Дете