Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта За начинаещи родители 20 06 2024      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
За начинаещи родители
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10

За начинаещи родители!


Десет стъпки към успешно кърмене (УНИЦЕФ/СЗО)

България се е подписала под този документ на Световната здравна организация и Unicef. Всички здравни заведения, в които жените раждат и се осъществяват грижи за новородените, трябва да изпълняват следните десет изисквания:
1. Да имат писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целият персонал на заведението.
2. Всички сътрудници да бъдат обучени теоретически и практически, за да могат да изпълняват основните насоки за поощряване на кърменето.
3. Всички бременни жени да бъдат информирани за предимствата и практическото осъществяване на кърменето.
4. Да се дава възможност на майките да слагат детето на гърдата още в първите минути след раждането.
5. Персоналът да обяснява конкретно на майките как да слагат бебето на гърдата и как да запазят и стимулират производството на мляко дори при раздяла с детето си.
6. На новородените да не се дават нито течности, нито други храни като добавка към майчиното мляко, ако това не се препоръчва по здравословни причини.
7. Майките и децата трябва да бъдат настанявани заедно и да не бъдат разделяни.
8. Персоналът да окуражава майките да кърмят бебетата според потребностите им.
9. На кърмачетата да не се дават гумени биберони или залъгалки.
10. Да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом.

Какво трябва да знаем за кърменето

Неоспорим факт е, че майчиното мляко е най-подходящата и пълноценна храна за малките бебета. Независимо колко са се развили съвременните технологии, чрез които адаптираните млека се доближават максимално до кърмата, по своя състав тя отговаря най-точно на нуждите от хранителни вещества и енергия за новороденото. Известно е, че съществуват над 100 съставки в майчиното мляко, които не могат да бъдат синтезирани в лабораторни условия. Кърмата съдържа ензими, хормони и растежни фактори, които допринасят най-добре за естественото развитие на детския организъм. От друга страна в процеса на израстване на малкото бебе съставът на кърмата се изменя спрямо постоянно променящите му се потребности. Млякото при кърмачката на новородено се различава от това на майки, чийто бебета са в третия, шестия или дванайсетия месец.Природата е създала идеалната храна за бебето, която е изцяло приспособена към неговата още незряла храносмилателна система. Коластрата, която се отделя в първите дни след раждането, е наситена на имунни тела, витамини и минерални вещества, които укрепват имунната система на детето. Проучвания показват, че бебета, които са кърмени, страдат по-малко от колики, повръщане и газове. Много рядко се среща случай, при който бебе приемащо кърма настива, излизат му обриви, възпалява му се ухото и др. Защитното действие, което притежава кърмата, предпазва новороденото от инфекциозни заболявания, най-вече от стомашно-чревни и дихателни смущения.Количеството на минералните соли най-вече на натриевите и белтъците в кърмата е в много малки количества и не натоварва крехките, незрели бъбреци на новороденото. Усвояемостта на желязото от кърмата е много висока - 50-60 %, което определя и малкото му количество. Децата, които са приемали кърма, страдат много по-рядко от рахит и анемия.
Кърменето е преди всичко взаимно опознаване и обикване. Близкият физически и емоционален контакт създава силна връзка между майката и детето. Кърменето е най-прекият и естествен контакт между тях. Не е за пренебрегване фактът, че в кърмата се съдържат ендорфини, които допринасят за спокойствието на детето. От друга страна кърменето стимулира умственото развитие.Лактацията е от голяма полза и за майката. Тя предпазва от кръвозагуба, възпаления и други усложнения през възстановителния период след раждането. В организма на кърмачката се отделят хормони, които предизвикват свиване на матката, което от своя страна улеснява изхвърлянето на съсиреците. Посредством кърменето матката по-бързо ще се свие до нормалното си състояние. Също така ще намалите теглото си, тъй като на ден ще изразходвате 500 калории повече.Лекарите са на мнение, че кърмилите жени боледуват по-рядко от рак на гърдата в сравнение с тези, които не са. Не е за подценяване и фактът, че кърменето пести средства и време и освобождава така натоварените родители от приготвянето на мляко. Бебето получава кърмата с подходящата температура от бактериално чиста среда.
От какво зависи отделянето на кърмата?
Лактацията е част от естествения репродуктивен цикъл - зачеване, бременност, раждане. Успехът зависи от много фактори, включително и от емоционалното разположение на майката и нейния партньор. Вътрешната мотивация играе огромна роля при естественото хранене на бебето. Кърмачката не трябва да се поддава на отрицателни емоции - напрежение, страх, неспокойствие, тревога, тъй като образуването и отделянето на мляко може лесно да се подтисне. За производството на кърмата се "грижи" хормонът пролактин. Честотата, продължителността и силата на смукане определят количеството на кърмата. В процеса на сучене количеството пролактин започва да се увеличава. Първите няколко дни са решаващи за отделянето на кърма. Известен е фактът, че колкото по-рано започне кърменето, толкова по-бързо идва млякото в по-големи количества. По този начин имунната система на бебето съзрява по-бързо.
Намаляване на лактацията.
Млечната секреция може да намалее, ако гърдите не са изпразнени, вземате някои медикаменти като някои очистителни, комбинирани хормонални противозачатъчни, камфор и др. Също така при недостатъчен прием на течности, когато се спазват диети или при болестни симптоми - висока температура, диария, повръщане и др. Имайте предвид, че алкохолът и тютюнопушенето също подтискат секрецията.
Хранене.
През първите дни след раждането бебето приема около 20-30 мл. кърма. През този период не е препоръчително да се дават други течности или да се дохранва. Обикновено след 3-ия ден секрецията се увеличава, гърдите набъбват и стават твърди, не е изключено и болезнени. Кърмата се увеличава, което е предпоставка за наддаване на теглото на мъничето в края на седмицата. Под влияние на денонощните промени на хормоналното ниво, секрецията в ранните сутрешни часове е най-обилна за разлика от следобедните. Ако имате малко кърма, може да стимулирате производството на пролактин, като поставяте бебето на гърда през 2-3 часа.
По принцип организмът на малкото детенце е съвършена машина, която има своите потребности и особености. То знае най-добре, кога има нужда от храна.
Храненето в определени часове е благоприятно не само за майката, но и за детето. Много е важно за правилното функциониране на стомашно-чревната система стомахчето му да се изпразва периодично след хранене. Кърмата се смила за около 2 - 2,30 часа. Важно е да не насилвате малкото детенце да спазва точно режима на хранене, ако то не е готово. Само ако детето е спокойно 2,30 - 3 часа след хранене и след това започва жадно да суче, може да се настрои на подобен режим, който включва 7-8 хранения в денонощието. До началото на 2 месец обикновено бебето се буди за нощно хранене. То е слабичко и бързо се изморява. Бебетата се отказват от това хранене в момента, в който укрепнат и засучат по-енергично. Нощното хранене се изключва обикновено в началото на 2- ия месец.
Количеството мляко се определя от теглото на бебето.
До 2-ия месец необходимата дневна храна възлиза на около 1/5 от теглото му или 200 мл. на килограм тегло.
До 4-ия месец - 1/6 от теглото на детето - по 170 мл.
До 6-ия месец - 1/7 от теглото на детето - по 140-150 мл.
След 6-ия месец - 1/8 от теглото на детето - по 200мл.
Това е период, в който децата се хранят обикновено по 5 пъти на ден. Имайте предвид, че до края на първата годинка не трябва да надминава 1 л. храна дневно.

Защо да кърмим?

Всяка жена се отнася различно към въпроса за естественото хранене на бебето в зависимост от отношението към собственото си тяло, плановете, които има за следродилния период, убеждението кое е най-добро за детето и т.н. Очевидно е, че кърменето е естественият и най-добрият начин от гледна точка на природата за хранене на новороденото. Всяка жена се отнася различно към въпроса за естественото хранене на бебето в зависимост от отношението към собственото си тяло, плановете, които има за следродилния период, убеждението кое е най-добро за детето и т.н. Очевидно е, че кърменето е естественият и най-добрият начин от гледна точка на природата за хранене на новороденото. Тук няма да се впускаме в подробно изброяване на факти и цифри, а само накратко ще споменем основните предимства на кърменето, както и неизбежните неудобства:
- Количеството, вида и структурата на съдържащите се в кърмата вещества са точно тези, необходими за детето във всеки един стадий от първите месеци.
- Чрез кърмата бебето получава безценен имунитет и защита от инфекции.
- Млякото е винаги с необходимата температура, винаги на разположение на бебето, когато то огладнее, без да се налага да се приготвя хранителна смес и да се затопля.
- Бебето може да регулира само колко да яде според нуждите си и апетита си. Това прави естественото хранене по-гъвкаво, докато при изкуственото бебето е принудено винаги да изяжда едно и също количество.
- Кърменето играе значителна роля в прибирането на матката след раждането.
- Кърменето намалява риска от рак на гърдите.
- Кърменето създава още по-близка връзка между майката и детето.
- От финансова гледна точка, кърменето е много по-изгодно за цялото семейство.
Недостатъци:
Майчиното мляко само по себе си няма недостатъци, но самият процес на кърмене има някои сериозни неудобства, които понякога се оказват решаващи в избора на майката между естествено и изкуствено хранене:
- Естественото хранене ангажира изключително много майката като присъствие у дома и свободно време. Тя трудно може да бъде отменена при някое от храненетата и това я задължава да бъде винаги на разположение.
- Кърменето изтощава. Много майки се оплакват от постоянно чувство на отпадналост, умора, нисък жизнен тонус. Това е нормално, тъй като организмът на жената работи двойно, за да предостави необходимите хранителни вещества в кърмата. Като се добави и умората от постоянния ангажимент към бебето, нещата се утежняват още повече. Идеалният съвет би бил: балансирано хранене, съобразено с нарасналите нужди, и почивка винаги, когато е възможно.
- Установяването на един хармоничен и пълноценен ритъм на кърмене изисква време и усилия. Не винаги нещата тръгват добре от самото начало. Налага се жената да бъде по-наблюдателна, по-търпелива, да следи как бебето реагира на кърменето, дали суче добре, дали млякото му стига.
- Кърменето налага някои промени в хранителния режим на майката, доколкото е възможно определени храни и вкусове да не се харесат на бебето, или да дразнят стомахчето му. Също така, кърменето ограничава употребата на кафе, шоколад, газирани напитки. Излишно е дори да се споменава, че никотинът от цигарите преминава директно в кърмата и оттам - в организма на бебето.
- При кърменето е по-трудно да се установи дали бебето получава необходимото количество мляко, за разлика от изкуственото хранене, където виждаме дали изпива дозата си или не.
Тогава защо да кърмим?
Ако жената успее да преодолее първоначалните трудности и колебания, и установи хармоничен ритъм,тя ще открие кърменето като един сравнително лесен и удобен начин на хранене. Много майки считат грижата си за по-пълноценна, когато имат възможност да хранят бебето си със собствено мляко. Интимната връзка, която се създава между майката и детето, често компенсира другите неудобства. При една добра семейна организация е възможно с времето да освободите дори малко време за себе си. Например, ако бебето ви суче добре и не се боите, че ще се откаже, можете понякога да оставяте кърма, която друг да даде на детето с шише или лъжичка, а вие да излезете за няколко часа ,или пък просто да поспите по-дълго. Ако сте убедени в предимствата на естественото хранене, ако сте успели да започнете правилно и ако, разбира се, имате достатъчно мляко, то вие сте сигурна за себе си, че сте избрали верният начин.
Не искам да кърмя - какво да правя?
Дори ако сте убедена в предимствата на естественото хранене, дори да не смятате веднага да се връщате на работа, вие може би просто чувствате, че не успявате да се справите. Умирате за сън, крайно сте изтощена, изпаднала сте в депресия, липсват ви контактите с външния свят, не успявате да дадете на детето адекватни грижи и внимание. Струва ви се, че целият ви живот ще премине в кърмене и изцеждане след това. Ето няколко неща, които ще ви помогнат да не се чувствате виновна, че не искате да кърмите:
- Първото и най-важното правило е, че за да е спокойно детето, трябва да е спокойна и доволна майката. Каква полза има бебето от кърмата, от нейните ценни качества, ако поради това вие не се чувствате добре, нервна сте, и съответно предавате тази нервност на детето? Ако имате чувството, че нещата определено вървят на зле заради кърменето, то по-добре преминете на изкуствено хранене, успокойте нервите си, починете си и това ще се отрази благоприятно на бебето ви и на атмосферата у дома.
- Естественото хранене е само един от факторите за по- ниската заболеваемост на децата. В края на краищата, изкуственото хранене не е непременно причина за повече заболявания. Вашето дете може да бъде калено и здраво, въпреки че не е кърмено.
- Не мислете, че като не кърмите, сте половин майка или сте непълноценна. В грижите за бебето има много други неща, освен кърменето, и вие можете да бъдете много добра в тях. Освен това, така ще можете да приобщите и таткото към ритуалите на хранене.
Изборът между естествено и изкуствено хранене е строго личен. Най-важното е вие да намерите за себе си този вариант, който осигурява най-ефективна грижа за детето.

Източник:www.az-jenata.com

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Грип и хомеопатия
Грип и хомеопатия Пролет и някои алергични проблеми ...
Още  ]
Аномалии на детското развитие
Аномалии на детското развитие Възможни са следните аномалии на развитието: I. Деца с и...
Още  ]
Агресивността и детето
Агресивността и детето Агресивността– вродена или придобита. Причини за поява на агресия у де...
Още  ]
Синдром на родителското отчуждение
Синдром на родителското отчуждение Петьо (10 г.) и Вяра (6 г.) се завръщат с баща си от вакан...
Още  ]
Хиперкенетично разстройство при децата (...
Хиперкенетично разстройство при децата (Синдром на хиперактивност) Разстройството се проявява ...
Още  ]
  Моето Дете