Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта За начинаещи родители 19 05 2022      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
За начинаещи родители
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10


Правилните обувки са най-добрата профилактика

...Над 50% от българските деца са плоскостъпи. Всяко второ дете в България расте застрашено от деформация на краката, която затруднява нормалния начин на живот и предизвиква редица неудобства...
Решението?
Всички деца се раждат плоскостъпи, макар и в различна степен. В обичайния случай сводът на ходилото се оформя през първите години след прохождането. Това означава, че преходът от плоското стъпало към нормалната анатомична форма на ходилото е естествен процес за човешкия организъм. Т.е., докато крачето расте, то може да се променя. Ако обувката държи крака в правилната позиция, деформацията може да се коригира напълно. Колкото по-рано се започне профилактиката, толкова по-кратко време е необходимо за полезната промяна. Физиологичното плоскостъпие е здравен проблем в детската възраст, който може да бъде избегнат и профилактиран с носене на подходящи обувки и правилен начин на отглеждане. Обувките са един от основните фактори при оформяне на ходилото, затова е много важно да се разпознават качествените модели, които отговарят на ортопедичните изисквания и са изработени изцяло от естествени материали.
Знаете ли че?
След прохождането децата трябва да се обуват с подходящи за възрастта и сезона обувки и сандали, които поддържат нормалната форма на ходилата. Ако обувките се изкривяват бързо, трябва да се подменят с нови. Те вече не изпълняват основната си функция, а направо вредят, като държат ходилото в неправилно положение, дори когато то не е натоварено (докато детето седи и играе). Носенето на чужди обувки е груба грешка – те са вече меки и вероятно изкривени. Ходенето на пръсти в ранна възраст е много полезно, защото спомага за изграждането на мускулите на ходилата. Затова обувките трябва да бъдат с еластични подметки в предната част на стъпалото. През първите 3-4 години след прохождането ходилата удвояват своя размер – израстват с около 12 см. До крайното оформяне на ходилото остават 6-7 см.

Източник:www.az-jenata.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Лъжата на децата
Лъжата на децата “Лъжата е толкова по-опасна, колкото е по-близо до истинат...
Още  ]
Генетична консултация
Генетична консултация Натрупаните през последните години познания от изследванията в обл...
Още  ]
Ранно откриване на деца със специфични о...
Ранно откриване на деца със специфични образователни и възпитателни потребности Доц. д-р Йорд...
Още  ]
Остро възпаление на средното ухо
Остро възпаление на средното ухо Ушите на бебетата често се възпаляват Определение: Ухото ...
Още  ]
Меморандум на едно дете
Меморандум на едно дете Аз ви обичам - обичайте ме и вие! · Не ме разглезвайте. Зна...
Още  ]
  Моето Дете