Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Как да научим децата да различават доброто и лошото 18 05 2024      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Как да научим децата да различават доброто и лошото


Възпитателните методи трябва да бъдат съобразени с възрастта на детето.Предлагаме ви няколко способа, с помощта на които може да покажете на детето кое поведение е правилно и кое – недопустимо.

1 година
В тази възраст няма да успеете да обясните на детето кое е “бяло” и кое - “черно”. Единствено със собствените си постъпки може да показвате правилните модели на поведение. Освен това, чрез проявата на любов и ласки по отношение на детето ще му помогнете да израсте пълноценна и уверена личност.

1-2 години
Вашата основна тактика не трябва да бъде да се карате на детето, че се държи лошо, а да предотвратявате ситуациите, в които е възможно детето да реагира лошо. Например, ако не искате да сваля вещи от шкафа, просто махнете вещите от там. Ако не искате да яде сладко преди обяд или вечеря, не ходете с него в магазина преди да се е нахранило.
В тази възраст детето трудно задържа вниманието си продължително време, трудно му е да обясни каквото и да било, затова сложните дисциплинарни мерки могат да доведат до нежелан ефект.

2-4 години
Децата в тази възраст не възприемат абстрактни понятия като “щедрост”, “истина” и т.н. Затова давайте на детето реални примери. Бъдете твърди, когато се противопоставяте на нежелани постъпки, но го правете спокойно и доброжелателно.

4-5 години
Това е най-благодатната възраст, когато можете да научите детето на понятията “добро” и “лошо”. Децата в тази възраст много добре възприемат простите обяснения. Вече може да им обясните и понятия като “щедрост”, “честност” и др. Продължавайте да показвате примери на детето и най-добре, ако примерът сте самата вие. Децата в тази възраст се стремят да приличат на близките им хора, опитват се да предизвикат радост и положителна реакция у родителите си, така че колкото по-често хвалите детето в тази възраст, толкова по-добре. Не оставяйте без внимание и поощрение доброто поведение – това е и основният метод на възпитание в тази възраст.

6-8 години
У децата се развива социална осъзнатост. Те започват да разбират, че другите също имат права и че в обществото съществуват правила, които е необходимо да следват.

8-11 години
В тази възраст върху развитието на детето силно влияние оказват външните фактори като училището и приятелите. Детето започва да формира мнения, различни от вашите, може да се противопостави на вашите убеждения и да ги оспорва. Това е нормален процес на оформяне на неговата личност. Това, което вие трябва да правите, е да останете непреклонна в основополагащите разсъждения и да бъдете по-гъвкава по отношение на по-маловажните въпроси. Обсъждайте с детето задълженията и отговорностите му в семейството, училището, обществото, приятелите. В тази възраст важна роля играе половото възпитание.

12-17 години
Най-сложната възраст, когато подрастващите започват да се противопоставят на всичко и всички. Ако детето от ранна възраст е видяло примери на правилно поведение и в него са възпитавани определени морални качества, вероятността то да ги съхрани за цял живот е много висока. В тази възраст основната ви задача е да поддържате открити отношения с детето, да обсъждате проблемите, успехите и пр. Главното е детето да не се отделя (емоционално) от вас. Важно е също да не се ядосвате и сърдите, когато детето започне да оспорва общоприети норми и правила на поведение и да не мислите, че това, на което сте го учили и възпитавали е безвъзвратно загубено и забравено. Не, това просто е период, когато детето проверява доколко са действени и адекватни вашите убеждения, в които сте се го възпитавали през цялото това време.

18 години и нататък
В тази възраст децата, вече превърнали се в млади хора, са оформили собствена система от възгледи за живота. Същевременно, животът продължава да ги изправя пред дилеми, в решението на които може да им е необходима и вашата морална помощ и подкрепа, затова е много важно да съхраните откритите отношения с тях.

Източник: www.tiabg.com


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Отрицателният резус фактор
Отрицателният резус фактор не е пречка да родите! В много случаи едва в началото на бре...
Още  ]
Новите деца
Новите деца Децата, които всички смятат за особени, ексцентрични, хиперактивни. Новите д...
Още  ]
Интернет и вашето дете
Интернет и вашето дете С появвата си за първи път през 80те, Интернет е световен феномен, по нас...
Още  ]
Бременност в пълна хармония с хормоните?...
Бременност в пълна хармония с хормоните Раждане и контракции Как протича раждането? ...
Още  ]
Как да активизираме речта у детето?
Как да активизираме речта у детето? Съвместно разглеждане на предмети Възраст...
Още  ]
  Моето Дете