Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Първа менструация – как да кажа на мама? 30 11 2022      
 
Оценка: / 7
СлабОтличен 

Първа менструация – как да кажа на мама?


Не оставяйте детето си да стигне до там, че да се чуди над този въпрос и да се притеснява. Защото това ще бъде стабилен индикатор, че сте изпуснали връзката си с вашето пораснало момиче. Естествено приятелките, улицата ще го образоват по въпроса много преди появата на първата менструация, но ако вие не сте се заели с просвещаването по половите въпроси доста преди този момент, бъдете сигурни, че след време ще има пропаст между вас и детето ви. И не защото то е в непредвидимата възраст на тийнейджър. А защото тънката червена нишка, вместо да ви свърже по-здраво като жени ще ви разедини. Ако не сте направили вие първата крачка, вече всичко свързано с женствеността на вашата пораснала дъщеря ще започне да става само нейна лична зона и постепенно ще стане табу за вас. Нейните проблеми в тази област ще бъдат споделяни с приятелки, приятели, лекари, учители. Вие ще бъдете последния човек, който ще научи за радости и проблеми в тази сфера. А може да започнете разговор по тези теми още от най-ранна възраст. Продават красиво илюстровани книжки за устройството на човешкото тяло, в които разказват за половата система на мъжете и жените, за развитието на ембрионите в утробата на майката. Всеки се е родил момче или момиче и се очаква да стане мъж или жена. Ако не се говори по тези въпроси децата сами още от малки си правят индиректни изводи, наблюдавайки мама и татко. Затова и е доста по-трудно, когато детето се отглежда само от един родител. Нито една майка не би искала да си причини това, нито да постави детето си в неудобна и неловка ситуация. Затова помислете от рано и подготвяйте детето си постепенно с физиологичните промени, които ще настъпват в неговото тяло. Разговаряйте за вълненията на първото влюбване и секса, споделяйте своите минали любовни трепети и неуспехи. Не когато се влюби нещастно за първи път и първата мисъл да бъде агресия или самоубийството, само защото се чувства отхвърлена, нежелана и пренебрегната. По-леко е когато знаеш, че и друг е преживял нещо също толкова драматично и го е надживял. Така когато вашата дъщеря се влюби за първи път вие може да сте първия човек на когото тя да повери тази малка тайна, не защото сте й майка, а защото първа сте й доверили тайните си в тази област. Тя вече ще ви възприема не само като майка, а като приятелка, която е минала по нейния път и от която може да разкаже или да поиска съвет. Много тъжно е и за двете страни когато порастването отделя децата от майките им. А порастването е неизбежно и предвидимо, не може да се оправдаваме – ами не очаквах, че детето е пораснало, не знаех, че то ще прави секс на тази възраст. Гледайки телевизия обаче и ставайки свидетели на шокови гаври и изнасилвания между деца - ние трябва да говорим, за да предпазим, а не само да се молим и стискаме палци да не се случва в нашата къща. Разбира се не може да предотвратим злините, но може да направим всичко, което е по-силите ни, така че децата ни да са по-подготвени за реалния живот на големите.

Вергиния Генова
Източник: www.az-jenata.com


Коментари
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2006-12-22 20:10:04
Ако знаете от кога търся такъв сайт!!Много сте ми нужниОт това, което видях-сайта е супер!!Въпреки,че отглеждам второто си дете,все има нещо, което искам да попитам!!
Написано от М.Тодорова на 2006-12-23 22:44:29
Здравейте Виолета, добре дошла и благодаря за хубавите думи. Това е нашата цел- да си бъдем полезни в отглеждането и възпитанието на децата ни. Задайте своите въпроси в нашия форум. Весели празници.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
За първи път на училище
За първи път на училище Кой ще води и взема детето от училище Първият учебен ден е велик...
Още  ]
Да станеш мама…
Да станеш мама!? Значение на храненето на жената Как да отслабнем след раждането? Съвременна конт...
Още  ]
Тежките ученически раници
Тежките ученически раници поставят здравето на децата в риск Няколко идеи за правилно и безопа...
Още  ]
Развитие на детето в норма
Развитие на детето в норма Скала за психомоторно развитие Периоди в развитието Ра...
Още  ]
Енуреза при децата
Енуреза при децата (нощно напикаване) Волевият контрол на мускулите сфинктери и детрусо...
Още  ]
  Моето Дете