Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Направете детето си оптимист 14 06 2024      
 
Оценка: / 6
СлабОтличен 
Направете детето си оптимист

Ползата от оптимизма е била доказвана безброй пъти чрез различни изследвания. Оптимистите се радват на по-добро здраве и по-дълъг живот, за разлика от песимистите. Те изживяват по-леко стреса и постигат повече в живота. По време на развитието, когато чертите на характера са все още в зародиш, вие можете да повлияете на детето си и да възпитате песимистично или оптимистичното му мислене. Бъдете сигурни, оптимизмът се постига с обучение.
Тук ще изброя няколко начина, чрез които можете да помогнете на детето си да изгради тази безценна черта и да отгледате едно щастливо и позитивно мислещо дете.
Помогнете му да опита от успеха!
Децата развиват себеувереност и оптимизъм когато опитат от успеха, дори когато са изправени пред трудности. И така, започнете докато детето е малко. Дайте му възможност да прави неща самостоятелно. Разбира се вие ще му помагате, но без да позволявате да вземате неговата роля, като вземате решения вместо него и вършите цялата работа. След това детето трябва непременно да получи вашето одобрение. Можете например да организирате заедно подреждане на някой шкаф и да сортирате чорапите, или да подредите играчките и след това да го похвалите.
Стимулирайте успеха!
Когато детето ви успее в нещо, дайте му да разбере как е достигнал до успеха и означете тези качества като силни. Кажете му например, че се е справил добре с теста и, че е много умен. Или му кажете, че той сигурно е работил много здраво, за да постигне този успех и че наистина е упорит. Недейте, обаче да му казвате, че нещо е страхотно, когато не е така, защото децата усещат тази фалшива награда и след време започват да вярват, че я заслужават. Направете така, че да се радвате на успехите на детето си и да ги отчитате като постижения. Това изгражда в децата себеувереност и води след себе си оптимизма.
Търсете бъдещия успех!
След постигане на отлични резултати, фокусирайте върху това, какви черти в характера на детето ви са направили възможен успеха и опитайте да постигнете нов успех, като използвате същите тези черти. Да се върнем на примера с добре направения тест. Можете да споменете, че здравата работа и интелигентността, които показва успешния тест, могат да му помогнат да постигне други цели. Трябва да разберете, какви са стремежите на детето ви, защото има разлика в уменията, които трябва да развива един бъдещ астронавт или добър студент по право.
Не награждавайте без да е заслужил!
Ако казвате на детето си, че всичко, което прави е страхотно, вместо да му помогнете да опита наистина да успее, като отстоява на истински препятствия по пътя към успеха, детето ви ще се чувства неудобно. Това създава у детето силно самочувствие, което при случай на неуспех, го прави много ранимо, изживява тежко неуспеха и има по-голяма склонност към депресивни състояния. И така не пропускайте успехите, но забелязвайте и неуспехите на детето си.
Попитайте го как се чувства!
Когато детето ви е изправено пред неуспех, или неприятна ситуация, разберете чувствата на детето си, но задайте въпроси, които ще го накарат да гледа по-оптимистични на нещата. Например, ако друго дете не иска да играе с него, говорете за наранените чувства на детето си и го предразположете да ви разкаже всичко. След това го попитайте няма ли други приятели, които с удоволствие биха играли с него. Това ще помогне на детето ви да преработи (а не да отрича или подтиска) своите емоции и освен това, насочва към възможно развитие на ситуацията.
Припомнете за успеха по време на неуспех!
Когато нещата вървят зле, поговорете с детето си за неговите чувства. Помогнете му да си припомни за миналите успехи. Потърсете начин как нещата да тръгнат в по-добра посока в бъдеще и продължите напред. Кажете му, например: „Виждам, че си разочарован от теста си. Може би си имал лош ден. Ти обикновено се справяш по-добре. Сигурна съм, че ще се справиш чудесно следващия път.“
Търсете начини за подобрение!
Един от принципите на оптимистичното мислене, с който могат да се сблъскат родителите е дали оптимистите не омаловажават своята отговорност, когато са изправени пред неуспех. Дали е правилно, оптимистите да обвиняват външни фактори, които са допринесли за неуспехите им, вместо да се вгледат в себе си? Добре е да направите оценка, какво е направило самото дете и ако е сгрешило, стимулирайте го да даде повече от себе си следващия път. Правилния подход е да търсите възможност за подобрение, а не да се самообвинявате, че не сте постигнали добри резултати, като учите детето си да бъде оптимист.
Обърнете внимание на добрата страна!
Дайте възможност на детето си да види и добрата и лошата страна на дадена ситуация. Разиграйте игра, в която то трябва да намери положителното в на пръв поглед негативната ситуация. Например, ако детето ви не може да играе навън, защото вали дъжд, потърсете позитивните страни в играта у дома или други закрити помещения. Можете също да му обясните какви са положителните страни на това да има допълнително време за учене или четене. Дори счупения крак може да донесе положителни емоции на детето ви. То ще получи известност сред съучениците си и ще има подписи и добри пожелания от всички желаещи.
Не използвайте негативни етикети!!!
Коригирайте неприемливото поведение, но никога не поставяйте на детето си негативни етикети! Децата обикновено преживяват много силно вашите коментари, за това дали са удовлетворили вашите очаквания. Ето защо коментар от вида „Ти си нашият герой!“ или „Ти си нашето срамежливо дете!“, което може да е само преходна черта у детето, може да доведе до по продължителното й задържане. Ако го повторите няколко пъти, макар и неволно, може да ви повярва и да му създадете нова, трайна черта от характера. Това има много по вредно въздействие върху самооценката на децата, от колкото родителите си представят и може да доведе до утвърждаване именно на това качество, което родителя е вменявал на детето и което смята за много неприятно.
Дайте пример със себе си!
Децата непрекъснато ни наблюдават и приемат поведението ни като константа за пример, независимо дали това им харесва или не. Добрата новина свързана с този факт е, че можем да ги обучаваме чрез нашите действия. Научете се самите вие да имате оптимистично мислене. Когато постигнете успех, не го омаловажавайте с фалшива скромност, а се похвалете за добрата работа.
Запомнете! Когато всичко около вас започва да се руши, мислете позитивно, забравете за законите на Мърфи и отдайте разрухата на гравитацията. Позволете си капитулация само за ден два и мислете в перспектива. И най- важното, ако вие се приемате за песимист, не предавайте това качество на децата си! Научете ги, че винаги има изход от всяка ситуация!Успех!

Източник: www.e-placebo.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Изкуство и художествено възприятие
Изкуство и художествено възприятие Първия от компонентите на триединната схема на възприем...
Още  ]
Нощното напикаване – стрес за майките
Нощното напикаване – стрес за майките Нощното напикаване може да притесни и най-с...
Още  ]
Новите деца
Новите деца Децата, които всички смятат за особени, ексцентрични, хиперактивни. Новите д...
Още  ]
Агресията в Детската градина
Агресията в Детската градина Агресията в света на децата Красимира Иванова Тодорова- директор ...
Още  ]
Детето и емоциите
Детето и емоциите Светът на всяко едно дете е свят, изпълнен с емоции. Емоциите са фо...
Още  ]
  Моето Дете