Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Бебетата са много по-умни, отколкото се смята 11 06 2023      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Бебетата са много по-умни, отколкото се смята
Страница 2

Бебетата са много по-умни, отколкото се смята

Най-ранният период от развитието на детето отдавна привлича вниманието на изследователите, опитващи се да разберат какво става в бебешкия мозък.
Най-новите изследвания показват, че бебетата са много по-умни, отколкото се смяташе досега.
През последните десетилетия учените изучаваха мозъка на бебето изключително в неговото активно състояние, обръщайки внимание на активността на различните му области.
Шведски учени за първи път проведоха изследвания на мозъка на бебетата в състояние на покой и установиха удивителен факт - дори по време на сън децата са способни да познават майките си и да мислят за храна (кърмене). Те обаче не сънуват.
Ако в мозъка на възрастния човек в спокойно състояние се извършват 10 различни процеса, при бебетата те са два пъти по-малко – около 5. Доктор Франсон, ръководител на изследването от Каролинския институт (Karolinska Institutet) в Стокхолм заявява, че е “напълно неправилно мозъка на новороденото да се нарича tabula rasa, тъй като точно обратното – дори по време на отдих той осигурява на детето моторика, сензорика, зрителни и слухови реакции”.
Учените и преди предполагаха този факт, но днес вече разполагат с фактически доказателства, получени в хода на наблюденията.
Според шведските учени, мозъкът на новороденото има практическа ценност, а не е просто етап от развитието на психиката и интелекта. В действителност именно тези процеси, извършващи се в детските глави по време на сън и отдих, позволяват на децата да познават своите майки по лицето и техния глас, а също така да намират майчината гърда при кърмене. Нивото на мозъчна дейност е толкова високо, че този орган, който представлява приблизително 2% от масата на човешкото тяло, употребява 20% от цялата енергия, произвеждана в него.
Благодарение на учените от Стокхолм някои от съществуващите досега представи за мозъчната дейност през ранното детство вече са отхвърлени. Така например те не са открили никакво потвърждение на хипотезата, че в най-ранната възраст по-активно се извършва познавателният процес и че бебето е “отворено”(както никога по-късно) за емоционално възприятие на заобикалящия го свят.
Детската памет принципно се различава от паметта на възрастните с липсата на автобиографичния компонент, с други думи малките деца дълго време не помнят себе си (докато мозъкът им не “порасне” до определена степен).
Според изследователите, именно в мозъчната дейност на кърмачетата и в нейните отклонения трябва да се търсят заченките на такива тежки психически разстройства, каквито са шизофренията и аутизмът.

Из електронния печат
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Бебето от 0 до 12 мес.
Бебето от 0 до 12 месеца Развитие през първата година Развитие на 1-месечното бебе: Тег...
Още  ]
Интервю с гл. ас. Йорданка Енева
Използвайте правилен модел на говор в семейството! Интервю с гл. ас. Йорданка Енева, препод...
Още  ]
Пазете децата си от препаратите за чисте...
Пазете децата си от препаратите за чистене Знаете ли, че петдесет процента от смъртнит...
Още  ]
Грижи за новороденото дете
Грижи за новороденото дете Недоносено дете Нормалната бремонност продължава 40 седмици...
Още  ]
Смисълът на привързаното родителство
Смисълът на привързаното родителство Наскоро се качих в едно такси заедно с 5-месечното ...
Още  ]
  Моето Дете