Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Децата и финансовата отговорност 02 04 2023      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Децата и финансовата отговорност

kid_money.jpg

Като родители за нас е твърде сериозно предизвикателството да обучим децата си да ценят парите, а и нещо повече – да развият у себе си нужните самоконтрол и самодисциплина, лежащи в основата на финансовата свобода. Една от най-често срещаните заблуди по отношение на формирането на финансова отговорност е, че тя ще се развие от само себе си. Това е умение, на което самите ние не сме били научени като деца, поради абсурдната идея за равенство и липсата на пазарна икономика в миналото. Друга лъжа е, че необходимостта от разпределение на финансите и създаването на бюджет са за определена клика от хора, които не страдат от липса на финанси или пък имат икономическо образование. Истината е, че с колкото по-малко пари разполагате, толкова повече се нуждаете от бюджет! Животът на ръба е изпълнен с изненадващи и внезапни финансови удари, и ако не се въоръжите с нужната стратегия за посрещането им, вие или ще банкрутирате, или ще живеете непрекъснато на заеми.

Защо децата ни се нуждаят от умения за боравене с финанси и бюджетиране?
1. Ако те се научат да бъдат добри настойници на ресурсите, които се намират под техен контрол, това ще им създаде възможност за увеличаване на наличните средства;
2. Доброто настойничество ще ги превърне в уважавани хора – личности, на които винаги може да се разчита;
3. Уменията за създаване на бюджет ще ги направят свободни и финансово независими.
4. Ако разпределят финансите си добре, те ще знаят че топката е в техни ръце и никога няма да ви извиват ръцете за пари!
5. Те ще имат по-малко стрес в живота си, ще имат по-добър брак (финансовите проблеми са причина номер 1 за разводи), а също и няма да изпаднат в дългове.
Коя е възрастта, на която можем да създаваме умения за работа с финанси?
Добре е процесът на формиране на финансови умения да започне колкото се може по-рано, но имайте в предвид, че децата нямат развито асоциативно мислене по отношение на цифрите преди да навършат пет години. Разбира се, не трябва да чакате то да достигне тази възраст, за да започнете този процес. Опитайте следното:
- дайте му да си играе с монети и банкноти докато е още малко;
- купете му или му направете касичка, в която да пуска стотинки още преди да разбира техните стойности. Обяснете, че тези пари ще отиват за някой, който се намира в нужда. Така още от малко детето ви ще разбира нуждата от споделяне на ресурсите;
- вземете с вас детето, когато пазарувате;
- нека детето да става свидетел на финансовото планиране във вашето семейство като му обясните, че мама и татко винаги се стремят да бъдат добри настойници на ресурсите, които притежават. Нека то да свикне с мисълта, че балансовите листи или счетоводните програми в компютъра са много важни за вас.
Практични стъпки, които трябва да предприемете при въвеждането на децата във финансовите въпроси.
Стъпка 1: Ако все още не сте изработили свой собствен семеен бюджет, сега е вашият шанс!
Няма по-деградивна сила в живота на децата от липсата на пример у дома. Ако досега сте харчили неконтролируемо или не притежавате ред във вашите финанси, нямате и минутка време за губене. Обърнете се към специалист ако е необходимо.
Стъпка 2: Въведете честна и справедлива система за плащане на вашите деца в къщи.
Когато на децата е известно какво точно се очаква от тях и какви ще бъдат последствията, това ще ги предизвика да бъдат много по-отговорни и съзнателни за парите и вещите, на които са настойници. По принцип децата имат склонност да полагат много повече грижа за неща, които те самите са си купили. Системата за разплащания трябва да включва следното:
- определяне на отговорностите. Съставете предварителен договор с детето, в който са изредени основните отговорности, които се очакват от него (например оправяне на леглото, измиване на зъбите, разтребване на стаята с играчките и т. н.) От изпълнението на тези отговорности ще зависи и получаването на неговите джобни. Този списък трябва да отговаря на неговите способности, съобразно възрастта му, а също и отговорностите трябва да се увеличават, докато детето съзрява и е способно да извършва по-сложни операции. Никога не трябва да се предлагат “подкупи” на детето, когато властта на родителя е предизвикана. Грешно е да предлагаме шоколадче за нещо, което се очаква от детето – така шансът ни да отгледаме един малък манипулант вместо отговорна личност се увеличава. Можем също и да отнемаме от джобните, ако детето не свърши дадено свое задължение.
- седмични джобни. Както вие разчитате на вашата седмична (или месечна) заплата, така и детето ви трябва да бъде сигурно, че получава точно определено количество финанси на точно определена дата или ден от седмицата.
- количество на финансите. Естествено това количество до голяма степен зависи от доходите на семейството, а също и от възрастта на детето. Добре е всяка седмица да се дават по 50 стотинки за всяка година от неговата възраст. Това означава, че едно десет-годишно дете може да получава 10 x 0,5 лв.= 5 лв. седмично. Тези пари не включват предварително изчислените индивидуални разходи за храна на детето.
възможност за печелене на лични финанси вкъщи. Това е една от най-мотивиращите стратегии, които ще предизвикат детето ви да развие своя потенциал и да се научи да работи. Свършването на някоя извънредна работа вкъщи, помагането при почистването на колата или пък помагането на мама в домакинската работа, са все възможности, които можете да дадете на детето, за да печели пари.
- доброволни дейности. При никакви обстоятелства не позволявайте на детето да развие манталитет от типа “Дай ми, за да ти дам!”. То трябва да е наясно, че като част от вашето семейство, много от неговите дейности ще бъдат извършвани доброволно, без да бъде заплатено за тяхното извършване. Ако развие у себе си качеството да помага доброволно за нещо, няма да му е трудно да участва в доброволни проекти и като възрастен.
Стъпка 3: Създайте умения у вашето дете за спестяване
Нека ви дам малко храна за размисъл по отношение на спестяването:
1. Открийте сметка за дългосрочни спестявания в банката, която няма да бъде изтегляна за краткосрочни цели и нужди. Това може да бъде сметка за купуване на кола, за учене в университет или нещо такова. Научете детето да отделя част от своите лични финанси (поне 10%) за тази дългосрочна цел. Нека то да остане с впечатлението, че това е нещо много важно за неговото бъдеще.
2. Създайте умения на детето за краткосрочни спестявания. Събирането на парички за кукла, велосипед или видео-игра ще научи детето на финансова отговорност, а освен това ще му даде възможност да не получава това, което му се иска, веднага. Формирането на качеството на “отложеното желание” е едно от решаващите качества за създаване на финансова независимост в неговия живот. Сумата от 25% от неговия доход е добра за краткосрочни спестявания.
Стъпка 4: Научете децата си да споделят ресурсите си с другите
Може би на фона на егоизма, характерен за нашето съвремие, необходимостта да обучим детето да споделя част от ресурсите си с други изглежда абсурдна за много от нас. Въпреки това нека ви задам въпроса: “Как искате да виждате нашата нация за в бъдеще?” Искате ли бъдещите личности в нацията да бъдат даващи, жертвоготовни и неегоистични? Ако това е вашето желание, тогава трябва да научите децата си да дават! Нека ви дам следните няколко идеи:
- съберете ненужни дрехи и ги раздайте на деца в нужда;
- спонсорирайте някое дете от дом за сираци и сложете снимката на детето на хладилника;
- купете или сгответе храна и я споделете с ваши съседи, приятели или може би учители;
- непрекъснато комуникирайте с детето си по какъв начин може да помага на другите.Въпреки че не е лесно да бъдем последователни при обучението на децата във финансова отговорност, много родители биха потвърдили, че това е едно от най-ефективните средства при възпитанието, което са използвали някога!

Стоян Стоянов
Източник: http://semeistvo.bg
Коментари
децата и финансовата отговорност
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2008-07-14 07:57:08
Чудесна статия, с която всеки родител трябва да бъде запознат и да прилага изложените стратегиипри възпитанието на своето дете.Това умение е особено важно в живота на всеки и то се формира удецата още от ранна възраст и то под умелото влияние на родителите, а не произволно. 
,

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
26 юни - Международен ден за борба с упо...
26 юни - Международен ден за борба с употребата на наркотици и наркотрафика Може да с...
Още  ]
Отново деца се отровиха с лекарства в съ...
Отново деца се отровиха с лекарства в същата детска градина в "Лозенец" !? ...
Още  ]
Диабет при децата
Диабет при децата Детският диабет - един по-различен начин на живот Захарният диабет при децата ...
Още  ]
Бебетата имат нужда от ежедневни двигате...
Бебетата имат нужда от ежедневни двигателни занимания Понякога е почти невъзможно човек...
Още  ]
Бременност в пълна хармония с хормоните?...
Бременност в пълна хармония с хормоните Раждане и контракции Как протича раждането? ...
Още  ]
  Моето Дете