Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Липса на апетит при бебето 01 10 2023      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Липса на апетит при бебето
Страница 2

Липса на апетит при бебето

Независимо от причината, никога не насилвайте детето си с храна!
Отказът на бебето от храна практически не изисква веднага да потърсите лекар. Има случаи обаче, когато това е необходимо. Прави тогава, когато отказът от храна става внезапно и категорично /детето не иска да приеме дори една лъжичка/, а така също в случаите, когато отказът се с провожда с викане, повтарящо се през определено време, понякога с повръщане. При тези симптоми извикайте бързо лекар, защото е възможно да се е появило заболяване, изискващо бърза хирургическа намеса /например апендицит, херния/. Не бива да се протака и когато в изпражненията на детето се е появила кръв.
Ако майката не може веднага да прецени причината за липсата на апетит, тя, разбира се, започва да се вълнува. Когато мъничето е болно и не се храни, тя го смята за нещо нормално. Когато обаче то изглежда здраво, но не се храни, това за нея е непонятно. И ако това явление продължи дълго време, майката започва силно да се безпокои и в нейното въображение започват да се въртят различни заболявания, а храненето на малкия се превръща в истинска драма.
В този случай тя трябва да се убеди, че отсъствието на апетит у детето не е предизвикано от някаква сериозна причина. След това да знае и за някои други причини, предизвикващи безапетитие.
Първа причина:
Случва се детето да има някаква инфекция, например хрема, която може да го лиши от апетит. Когато тя премине, апетитът се завръща. Смяната на режима също може да доведе до смущения в храненето.
Ако детето се отказва от храна заради някакво инфекциозно заболяване или смяна на режима, нашият съвет е да не се насилва за храна, а да се изчака естественото развитие на нещата. При диария или температура, то се слага на диета. Когато детето се поправи, не бързайте веднага да го карате да се храни. Бъдете търпеливи, дори бебето да е отслабнало. След като се възстанови напълно и може да преварява повечко храна, апетитът му ще се възвърне, понякога дори в повечко.
Втора причина:
Тя е свързана с поникването на зъбчета. Например детето е навършило шест или девет месеца. То плаче, лошо спи, изпражненията му не са добри, отделя слюнка. Огледайте венците му. Ако те са зачервени, това означава, че скоро ще му поникнат едно или две зъбчета. Когато това стане, апетитът ще се възвърне. Затова не се вълнувайте, ако кривата на телесното му тегло се понижава. Можете да се посъветвате с вашия педиатър, той може да предпише по-подходяща храна.
Трета причини:
Признакът е единствен: липса на апетит. Майката се безпокои, че детето по-малко яде от обикновеното. Не се вълнувайте. Детето може да се чувства така, както вие понякога: то просто не е гладно, колкото обикновено. Освен това и вкусовете му могат да се менят. Днес се храни с дадена храна нормално, но утре може вече да не я иска. Това се случва също, когато майката постоянно го храни с предпочитаната от него храна – накрая тя просто му омръзва.
И накрая, при всички деца в определени периоди апетитът им се снижава. Това може да бъде свързано с промяна на атмосферните условия, необичайния шум, музика, дисхармония в биоритмите на детето, тревожност у майката, която се прехвърля и на детето и пр. В края на краищата бебето не е само наше дете, но и дете на природата, а тя си има свои закони и правила.

Лоранс ПЕРНУ
Източник: www.dar-center.com
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
ВЦУН
Лицеви аномалии Терапевтична програма за работа с деца с вродени цепнатини на устните и/или небцето...
Още  ]
Реалити шоуто “Деца – убийци”
Реалити шоуто “Деца – убийци” Това е върхът... не, това е дъното....
Още  ]
Вирусни менингити
Вирусни менингити Менингитът е възпаление на мозъчнит...
Още  ]
Безплодие
Безплодие Повтарящи се спонтанни аборти - причини, факти, предположения От безп...
Още  ]
Нравствено възпитание
Нравствено възпитание Семейство и възпитание Родител – Възрастен – Дете и моралните ...
Още  ]
  Моето Дете