Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Съвети за родители! 21 02 2024      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Съвети за родители!
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10


Голи вкъщи?

Някои родители имат навика да се разсъбличат у дома.Как се отразява това на децата им? Френската психотерапевтка Кристин Бюрне отговаря на някои въпроси.
С какво голотата на родителите смущава детето?
След една годинка детето възприема голото тяло на майката или бащата като непропорционални, губи ясни представи, усеща се миниатюрно, малоценно, незначително. Голотата на родителите може да „заеме" детския ум и да възбуди въображението му. На детето не се оставя избор, голотата му се налага и подобно поведение не уважава неговата индивидуалност. Как да се държим у дома?
Разбира се, не става въпрос за връщане към миналото, когато голото тяло бе табу. Но е необходимо съблюдаването на някои правила:
Престанете да се къпете заедно с детето си, след като то навърши 1-1,5 години. Общата баня с него създава твърде „интимни" връзки помежду ви, повишава излишно напрежението му, което може да смути неговата автономност. Нужно е да установите граница между вашето и неговото тяло. Не се карайте на детето обаче, ако нахлуе в банята, когато сте под душа. Ще му създадете впечатление, че е влезнало в „заб- ранена" зона, и то ще се чувства виновно. По-скоро го научете, че трябва да чука, преди да влиза в банята, тоалетната, спалнята... То трябва да разбере, че е за предпочитание всеки от семейството да запазва своята автономност. Обличайте пеньоар или халат, когато излизате от банята. Така ще му покажете, че се съобразявате с него. Научете го да затваря вратата на банята и тоалетната. Докато е малко, не го слагайте на гърнето, а в тоалетната. Уважавайте чувството му за срам, което естествено се развива към 5-6-годишна възраст. Не му се подигравайте, ако иска да се съблече и изкъпе само, без чужда помощ. Тези нови изисквания трябва да се приемат.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Внимание: Деца в дигиталното море! Как ...
Внимание: Деца в дигиталното море! Как да ги предпазим от кукичките, които дебнат? &bdq...
Още  ]
Коледа
Коледа- семеен празник Бъдни вечер. Рождество Христово- Коледа. Елхата. Дядо Коледа. Коледни р...
Още  ]
Детето се учи да яде само
Детето се учи да яде само Ето през какви етапи нормално преминава детето - от 4 месеца до 4 ...
Още  ]
Стадиите в психичното развитие според Жа...
Стадиите в психичното развитие според Жан Пиаже Познавателно развитие. Переспективи в теор...
Още  ]
Типичните родителски грешки
Типичните родителски грешки Стилове майки Типичните родителски грешки, които ние доп...
Още  ]
  Моето Дете