Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Съвети за родители! 07 12 2022      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Съвети за родители!
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10


Колко важна е нежността към детето

6940_1.jpgОтглеждайки най-ценното си създание детето, ние искаме да му дадем най-доброто, на което сме способни. Опитваме се да го възпитаме добре, да му дадем хубаво образование, искаме да не му липсва нищо и да е винаги доволно от живота. Замисляли ли сте се от какво най-много има нужда едно дете, за да израсте пълноценен и добър човек? Истината е, че доброто училище и хубавите дрехи са една малка част от това, което изгражда характера на малкия човек.
Най-важна за вътрешния свят на детето е любовта, която му даваме. Начина, по който го обичаме и го даряваме с нежност определят колко то след време ще държи на същите тези неща и дали за него ще са важни жестове като милата дума и топла прегръдка, от които всички ние имаме огромна нужда, дори да не си го признаваме винаги.
Няма родители, които да не обичат децата си. Родителската обич е най-естественото нещо и тя сякаш е заложена в съществото на човека. Това обаче не е достатъчно, за да усеща детето ни колко е важна любовта между хората. Ние трябва да го даряваме с нежност и ласки от съвсем малко. Още докато е бебе започваме да му говорим сладко и да се смеем заедно с него. Да го гушкаме и да го даряваме с обаятелните майчински прегръдки и целувки. По този начин то усеща още повече огромната нужда от любовта на мама и татко.
Освен психологически, нежността към малкото човече може да бъде и физически полезна. Правейки леки масажи на бебчо, съчетани с нашите милувки и целувки, ние влияем на недоразвитата централна нервна система, докосвайки нервните окончания по телцето му. Увеличаваме апетита на детето, предпазваме го от гръбначни изкривявания, затлъстяване. С леките масажи на бебето се подобрява обмяната на веществата и се регулира дихателната дейност. Така едновременно го обграждаме с нежност и подсилваме здравето му.
Когато детето поотрасне демонстрацията на ласки логично намалява. Няма как да целуваме и мачкаме със сладки думички детето, което вече има своя социална среда и иска да изгражда определен „имидж“ пред връстниците си. Доказването на самостоятелност и индивидуалност започва все по-рано при децата. Добре е още от 1ви клас да се сдържаме, когато го взимаме от училище и да не започваме да го мачкаме и целуваме на входа.
Начинът на изразяване на любовта се видоизменя, но нуждата от нея става все по-силна. Колкото повече расте детето, толкова по-силно то има нужда да усеща, че родителите му са зад него и го даряват с безусловната си обич. Тя се изразява в поощряването на инициативите му, в разговорите и опитите да го предразположим да ни споделя неща от личния си живот. Да говорим дълго и да му обясняваме нежно и спокойно кое е по-добро за него. Не е достатъчно просто да кажем „Това е правилно!“ и „Това не трябва да е така!“. Трябва да изразяваме заинтересованост и разбиране към това, което се случва с него.
Нежният тон и окуражаващ поглед на майката са най-топлото и стимулиращо нещо за едно дете. Показвайте любовта към детето си и го обграждайте с нежност по най-подходящия и естествен начин. Всеки родител обича детенцето си, но някои понякога забравят да му го показват с нежност и всеотдайност. Само така то ще расте добър, уверен човек и ще има необходимото самочувствие.
Д. Великова
Източник:
http://semeistvo.rozali.com 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Център "Прегръдка"
Център "Прегръдка" В град Варна отвори врати Център за социална рехабилитация и ...
Още  ]
Към вас Родители! Внимание възможни симп...
Към вас родители! Възможни симптоми при употреба на дроги. Трудно е д...
Още  ]
Физиолигични особености на новороденото
Физиолигични особености на новороденото През първите дни новороденото е с малко продълговата глав...
Още  ]
Да се учим да говорим правилно
Да се учим да говорим правилно Настоящата рубрика е ориентирана към всички нас, които искаме да с...
Още  ]
Детските рисунки
Детските рисунки Как рисуват нашите деца Изобразителното изкуство и интелектуалното възпитание ...
Още  ]
  Моето Дете