Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Съвети за родители! 07 12 2022      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Съвети за родители!
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10


Да бъдеш родител е 24-часова работа

Отглеждането на дете е най-трудната, най-отговорната и същевременно – носещата най-голямо удовлетворение задача, пред която човек може да бъде изправен. За съжаление, това е и работа, за която хората получават най-малко обучение. Знанието за това как да отглеждаме дете идва обикновено от нашето обкръжение и среда и от начина, по който самите ние сме били отгледани.
Родителите са примера!
Родителите са най-силно влияещия образец за подражание, който децата могат да имат. Родители, които са мили помежду си, показват уважение и респект, честност, приятелство и щедрост към децата си, ги окуражават да се държат по същия начин.
Родителите трябва да изразяват тяхната безусловна любов към децата и да им оказват постоянната подкрепа, от която те се нуждаят, за да станат уверени в себе си и щастливи.Също така е важно родителите да поставят разумни очаквания за децата си и да им обяснят с прости думи какви са те.
Защо е важна дисциплината?
Чрез дисциплината детето учи, че някои модели на поведение са приемливи, а други – не. Като определяте граници за детето, му помагате да се научи как трябва да се държи в обществото. С дисциплината не е лесно да се справите, тъй като тя изисква постоянство. Да си родител е 24-часова работа, а правилата трябва да се прилагат всеки ден. Непостоянството и липсата на дисциплина създават объркани деца, без изградени ценности, които постоянно ще “тестват” родителите си, за да разберат за какво всъщност става въпрос в живота. И изводите, които ще си направят, може да не са най-полезните за тях.
Прекарвайте достатъчно време с децата си!
Да намерите време, което семейството да прекара заедно, може да е трудно. Повечето родители работят, което ограничава времето за контакт с децата. В допълнение – децата ходят на градина, училище, а често участват и в други, извънучебни занимания. Въпреки това е необходимо да се опитате да определите време, когато цялото семейство може да бъде заедно – по време на закуска или вечеря, например. Такъв тип “рутина” е особено полезна за децата. Те се научават да споделят. Всеки от семейството трябва да участва в разговора, а родителите трябва да показват интерес към това, което казват децата. Освен това децата харесват да имат “запазени” дни за специални събития – например: вторник - с татко на футбол, в петък - с мама на курс. Добре е също да окуражавате децата да участват в планирането на различни събития за цялото семейство, като да отидете на пикник, на кино или в музей.
Защо е важно да общуваме с децата?
Като обяснявате на децата връзката между нещата, причините и следствията, ще им помогнете да се научат сами да вземат решения в отделни ситуации. Родители, които “мислят на глас” пред децата, ще ги приучат да мислят и да разговарят по подобен начин. Ако родителите изразяват емоции и чувства, техните деца ще разберат, че може да правят същото. Най-страшното е, когато родителите загубят емоционална връзка с децата си, затова, когато вашето дете поиска да говори или да зададе въпрос, поощрете го. Ако го игнорирате и винаги сте прекалено заета, то ще се разочарова и ще престане да споделя мислите и чувствата си. Ако семейството има проблем, който засяга детето, включете го в разговора. Опитайте се да намерите заедно решение, като същевременно разисквате възможните последствия. Дете, с което се общува открито, ще стане много уверено и ще научи правилата на добрата комуникация.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Опасна ли е заушката?
Опасна ли е заушката? Заушката (паротит) е остро инфекциозно вирусно заболя...
Още  ]
Стресът и децата
Стресът и децата Стресът ни атакува още от първата секунда на раждането Стресът ни атак...
Още  ]
Какво става в детските глави?
Какво става в детските глави? Всяко дете може да получи удоволствие от обучението в училище....
Още  ]
Телевизията и децата
Телевизията и децата Възпитанието на децата и медиите Как телевизията влияе на вашето дете?...
Още  ]
Емоционално развитие на детето
Емоционално развитие на детето ...
Още  ]
  Моето Дете