Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Съвети за родители! 26 11 2022      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Съвети за родители!
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10


Забавна дисциплина

Ако все не успяваш да се пребориш с палавото си хлапе, помисли за алтернативите. Добре е да изключиш попляскването – създава бъдещи проблеми, а и ефектът често е краткотраен.

Проблемно поведение:
Чупене и бутане
Решение:
Сигурно ще се изненадаш, но бедствието, което настъпва у дома ти, щом мъникът реши да изследва някой нов предмет, може да бъде предотвратено. Недей да се примиряваш, че трябва да вдигнеш всичко чупливо нависоко или пък просто да свикнеш с „новия“ му обезобразен вид. Пробвай да научиш детето на „нежно докосване“. Разкажи му приказка, в която главният герой лекува например само като докосва хората и животните. Може даже да обясниш, че предметите са „по-щастливи“, щом малкото леко допира пръстче до тях, а после ги поставяй на мястото им. Не се отказвай при първия неуспех. Постепенно мъничето ще се научи да бъде по-внимателно.

Проблемно поведение:
Непослушание
Решение:
Има ситуации, в които даже нямаш време да изречеш „Не“ или „Спри“. Когато например хлапето изтърчи, без да се огледа на улицата. Трябва ти нещо, което работи винаги и безотказно. Затова опитай с танци:). Пусни музика, внезапно я загаси и кажи: „Замръзни!“, и цялото семейство останете неподвижни. След известно време опитай с танцуването, но без музика и със същата команда. Практикувайте това занимание поне няколко седмици и се забавлявайте. Когато малкото стане експерт в тази игра, вече може да изпробваш уменията му и навън.

Проблемно поведение:
Изследване на шкафове
Решение:
Дори да обезопасиш цялата къща, все ще остане някой притегателен за малкото шкаф, пълен например с хранителни продукти и кухненски пособия. И само да обърнеш гръб – белята ще е налице. Затова определи шкаф или рафт, където да сложиш безопасни вещи за малкото и негови играчки. Още щом видиш, че се засилва към някой шкаф, кажи: „О, това не е твоето шкафче!“, с укорителен глас или: „Да, това е за теб!“, с усмивка. Ще се изненадаш колко бързо малкият любопитко ще разбере къде може и къде не може да пипа. Възможно е даже да запомни и самите думички за забраната.

Проблемно поведение:
Несподеляне на играчки
Решение:
Почти няма дете, което с охота да предлага вещите си на своите връстничета. Време е да забравиш за писъците и сълзите, когато например някое съседче грабне любимата количка на твоето дете. Пробвай с тази забавна „тренировка“. Вкъщи цялото семейство се подредете в кръг и си предавайте един на друг предмет, без голямо значение за палавника – например чифт негови чорапки. Важното е всеки да иска „пратката“ с думите: „Мога ли да взема тези чорапки?“, и веднага щом ги получи да казва: „Благодаря“. Следи всеки от участниците в заниманието поне 3-4 пъти да е държал предаваната вещ. Така детето вече знае какво искат другите от него, защото познава фразите, с които се разменят вещите. Ще видиш, че постепенно ще свикне и ще започне да дава, макар и с малка съпротива в началото.

Проблемно поведение:
Подаръци без благодарности
Решение:
Няма по хубаво нещо от откровеността, нали? Сигурно и ти си била на това мнение, преди хлапето ти да проговори. Децата могат да бъдат толкова непредсказуеми, че често са в състояние да те поставят в неудобно положение дори с една дума. Затова е необходимо да накараш палавника да се научи да казва хубави неща, даже за незначителен предмет. Ето какво помага: преди празник постави като задача на всички у дома да изберат най-неподходящите предмети за подарък. Стара домакинска гъба или изкривена лъжичка... После ги увийте в цветна хартия точно като истинските подаръци. Целта е детето да измисли нещо хубаво за всеки нежелан предмет. Ако в началото му е трудно, помогни с идеи: „Виж тази зелена гъба отива на блузката ти.“ Щом малкото веднъж се научи да измисля хубави неща за една изкривена лъжичка, после няма да има проблем да изкаже благодарности дори за чифт ръкавички, макар че се е надявало да получи играчка.

Проблемно поведение:
Изстрелване на глупости
Решение:
Ако още не си опитвала да отидеш на кино с хлапето или на разходка в музей, или пък ви престои първият плаж заедно, то приготви се за неочаквани изненади. Малкото може да реши именно в този момент да използва някоя неприлична реплика, дочута незнайно откъде. За да се справиш с немирника, опитай това. Първо винаги му казвай кое не е добре да се говори. (Моя позната и палавото й хлапе го наричат „грозни думи“.) После още пред входа на киното например му дай задачка да сложи в джобовете си всички неприлични думички, които знае. С цел да му е забавно „хванете“ заедно непослушните думички, като първо ги издърпате наужким от устата му, и ги „скрийте“ в джобчетата му. Отвреме-навреме проверявайте дали думичките са още на място. Обясни на малкото, че те могат „да избягат и пак да му досаждат“.

Източник:rozali.com 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Хидроцефалията се оперира
Хидроцефалията се оперира Хидроцефалия в детска възраст При no-големите деца повишеното въ...
Още  ]
Безплодието. Има ли виновен?
Безплодието. Има ли виновен? Мъжки стерилитет Вътрематочна инсеминация Новото ...
Още  ]
Изкуството възпитава добродетели
Изкуството възпитава добродетели Интервю с г-жа Златка Тимонова- гл. художествен ръководител ...
Още  ]
Деца убиват деца
Деца убиват деца Криминалистите оценяват случая като безпрецедентен за последните 20 годин...
Още  ]
Нощният сън на бебето– заедно или отделн...
Нощният сън на бебето– заедно или отделно от майката Експертите препоръчват пре...
Още  ]
  Моето Дете