Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Гърчови прояви при децата 07 12 2023      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 

 

Гърчови прояви при децата

Гърчовете и проявите, подобни на гърчовете, се срещат значително по-често в детската възраст. Тези прояви причиняват голямо безпокойство у родителите, но трябва да се знае, че много от тях протичат доброкачествено и не оставят нарушение в умственото развитие на детето. Навременното и продължително лекуване и па по-тежките прояви също дава добри резултати. Причините за появата гърчовете са крайно разнообразни и само лекуващият лекар е в състояние да определи както естеството на гърчовите прояви, така и факторите, които ги обуславят.
Гърчовете могат да се дължат на много висока тем1 (фебрилни), на тежки токсични инфекции, на възпаление на мозъка и мозъчните обвивки, на епилепсия, отравяния
Повечето родители и особено тези, които за пръв път виждат гърч, изпадат в ужас, не знаят какво да предприемат, за да помогнат на детето" или пък вършат неща, с които по-скоро могат да навредят. Обикновено гърчът не продължава повече от няколко минути и отзвучава сам, но след това може да се повтори. Изключително рядко детето може да загине по време на самия гърч от кислороден недостиг или от спиране на сърдечната дейност.
Най-важното при поява на гърч е да запазите самообладание и хладнокръвие, тъй като гърчът сам ще отзвучи. Съблечете детето, за да дадете свобода на дишането. Ако в този момент детето започне да повръща, обърнете го настрани с ниско поставена глава, за да не попаднат повърнатите матерни в дихателните пътища. Ако в къщи сте повече хора. нека едни от вас се обади по телефона за лекар или да изтича до здравната служба, а друг да остане при детето. По време на гърч детето не трябва да се пренася. Не пъхайте в устата на детето пръста си – то може да ви ухапе. Не поставяйте там и лъжица — може ла последва счупване на зъб. Не правете усилия за хващаме на езика от страх, да не би, детето да се задуши. Ако усетите, че то има висока температура, незабавно започнете хладни обвивания. Веднага, след като гърчът спре, побързайте да отнесете детето при лекаря, ако той още не е пристигнал.
Внезапната загуба на съзнание без гьрчови прояви е рядко явление. Ако детето е било преди това съвсем здраво, проверете внимателно дали не е погълнало част от вашите сънотворни лекарства.
ФЕБРИЛНИ ГЪРЧОВЕ
Това са гърчове, свързани с повишаване на температурата. Те са случайна и честа проява в ранната детска възраст и най-често настъпват между шестмесечна и шестгодишна възраст. Обуславят се от дразнещото действие на внезапно повишилата се температура. При тях не се установяват забележими увреждания на нервната система. Обикновено се наблюдават при честите в детската възраст инфекции на гърлото и дихателните пътища. Фебрилпите гърчове се появяват най-често в първите 10—20 часа от повишаването на температурата, която обикновено е доста висока. За една до три минути детето загубва съзнание и получава гърчове в мускулите на ръцете, краката и лицето, които наподобяват епилепсия. След гърча (който обикновено преминава бързо) не остават никакви последици, детето идва в съзнание и има нормално поведение. Понякога' гърчовете могат да се повтарят при всяко следващо заболяване, което се придружава с повишена температура. При такива деца е оправдано (по съвет на лекаря) при всяко повишаване на температурата да се дават едновременно противотемпературнн лекарства и медикаменти, предпазващи от появата на фебрилен гърч. Прогнозата на фебрилинте гърчове в болшинството случаи е благоприятна.. Най-важното в тези: случаи е лекуването на основното заболяване, което поражда повишаването па температурата.
АФЕКТНИ ГЪРЧОВЕ
Това са т. нар. афектнореспираторни гърчове или гърчове от неудовлетворено желание, Те се наблюдават най-често у деца от шестмесечна де тригодишна възраст.- При момчетата се появяват малко по-често, отколкото при момичетата. Никога не настъпват по време на сън. Появяват се внезапно при изпитано от детето неудоволствие: болка, уплаха, упорство, разделяне с майката, разгневяване или при някое неудовлетворено желание. Детето бързо реагира на различните афекти с гневна възбуда, която предизвиква силно изплакване и «захласване». За няколко секунди дишането спира във фаза на издишване, тялото и краката се изпъват, ръцете. извършват безцелни движения, лицето става бледо или придобива лек синкав оттенък. Припадъкът трае няколко секунди — 5—10—20. Изведнъж дишането се появява, отначало с дълбоки, а после с бързо нормализиращи се дихателни движения. Детето идва в съзнаеше, успокоява се и след припадъка не помни и не показва никакви болестни прояви. Родителите трябва да знаят, че с израстването на детето тези афектни гърчове постепенно изчезват и не оставят след себе си никакви нарушения във физическото и умственото развитие. При настъпването на афектен гърч трябва да се следи колко секунди е неговата продължителност и какъв е поводът за настъпването му. Уплашените родители често мислят погрешно, че детето «си е глътнало езика», поради което дишането е спряло, и прибягват до излишни манипулации за издръпване на езика. В тези случаи детето трябва да се остави спокойно с разкопчани около шията дрехи и е леко извита встрани глава. При отглеждането и възпитанието на лесно афектиращи се деца често се откриват възпитателни грешки (прекалена привързаност на детето към майката, удовлетворяване на всяко негово желание), които трябва да се отстранят и детето да расте в бодра и спокойна семейна обстановка.
РАХИТОГЕННА СПАЗМОФИЛИЯ
Това са гърчове, появяващи се при някои форми на рахит. Редовната профилактика на рахита направи това заболяване много рядко. Заболяването се изявява с общи или местни гърчове (на стъпалата и пръстите, на ларингеалната мускулатура), които се обуславят от временно спадане на нивото на' калция в кръвта. За избягване на тези гърчови състояния децата още от първите месеци на техния живот трябва да се предпазват от появата на рахит чрез даване на витамин D и редовно излагане на слънце. При появата на подобни гърчове е необходима
спешна лекарска помощ.
ЗАГУБА НА СЪЗНАНИЕ ПРИ СИНКОП
При деца с невровегетативна лабилност и недостатъчна тренираност може да се получи внезапна загуба на съзнание вследствие преумора, пребиваване в задушно помещение, психично напрежение или при вида на кръв. Проявите на това състояние, наречено синкоп, са следните: изведнъж детето усеща тежест в главата, получава сърцебиене, виене на свят, побледняване и изпотяване и загуба на съзнание за няколко секунди. При тази загуба на съзнание детето не получава гърчове или потрепвания. Съзнанието бързо се възстановява, ако детето се постави да легне с ниско разположение на главата и осигуряване достъп на чист въздух. За избягване на тези прояви децата трябва внимателно да се закаляват и тренират с постепенно физическо и психично
натоварване.

Източник: www.lekar.bg


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Когато детето проговори
Когато детето проговори Първата разбираема дума от иначе объркания и неясен детски...
Още  ]
Трябва ли да наказваме децата
Трябва ли да наказваме децата Как да реагираме на детския протест? Когато говорим за ...
Още  ]
Чува ли вашето дете?
Чува ли вашето дете? Скъпи родители, Вие също можете да направите много, така че всяко едно...
Още  ]
Нарушения на речта и езика
Нарушения на речта и езика Чува ли детето? Слух при децата. Ринолалия. Алалия. Афазия. Дислексия ...
Още  ]
Спомените на един мъж от раждането на де...
Спомените на един мъж от раждането на дете {mospagebreak} Една от най...
Още  ]
  Моето Дете